Ceren Ercih

CTP Gençlik Örgütü eski başkanlarından Uğraş Beratlı, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu oldu. Seçim sonrasında ülkede ve siyasi partilerde başlayan değişim rüzgarını değerlendiren Beratlı, gençleşmenin şart olduğunu vurguladı. Beratlı gençleşmenin fiziken değil zihinsel olarak gerçekleşmesi gerektiğini belirterek gençlere de bazı önemli tavsiyelerde bulundu.

“SEÇİM SONUCUNUN NET BİR ŞEKİLDE DEĞİŞİM OLDUĞUNU GÖRÜYORUM” 

Seçim sonuçlarına bakıldığı zaman “değişim” mesajının çok açık ve net görüldüğünü belirten Beratlı, bunun olumlu bir gelişme olduğunu şu sözlerle ifade etti; “Siyasi partiler bir kez daha kendilerini gözden geçirmek zorunda kaldılar. Bu süreç CTP’de başladı yakında UBP’de de başlayacak. Ben bunu olumlu bir gelişme olarak düşünüyorum. Ben seçimin sonucunun net bir şekilde değişim olduğunu görüyorum.” 

“GENÇLİK DENEN ŞEY BİR FİZYOLOJİK OLGU DEĞİL” 

Partilerde başlayan “değişim, dönüşüm ve gençleşme” çalışmalarını da değerlendiren Beratlı, gençleşmeden sadece fiziki bir değişimin anlaşılmaması gerektiğini söyledi ve şunları kaydetti; “Gençlik denen şeyi bir fizyolojik olgu olarak değil de yaratılan politikaların, üretilen bilgilerin gençliği. Bugünkü dünyanın şartlarında mücadele edebilecek, rekabet edebilecek bir bilgi mi yaratıyorsunuz? Esas önemli olan nokta bu.” 

“GENÇ ARKADAŞLARIN KENDİ FIRSATLARINI KENDİLERİNİN YARATMASI GEREKİR” 

Beratlı, “bize fırsat” verilmiyor diyen gençlere bazı tavsiyelerde de bulundu. Beratlı; “Benim genç arkadaşlarıma tavsiyem, bazı noktalarda biraz gerçekçi olmak lazım. Hayatta kimse kimseden fırsat beklemez çünkü kimse kimseye fırsat vermez. Bu genç arkadaşların kendi fırsatlarını kendilerinin yaratması gerekir. Bunun için belli bir çaba gösterilmesi lazım” dedi. Beratlı, gençlerin kendilerini konumlandırırken de hatalar yaptıklarını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Tüm siyasilerde partilerde benim gördüğüm kadarıyla genç kuşak kendini konumlandırırken şu şekilde konumlandırıyor; falanca abinin ekibinden, filanca abinin ekibinden vb. tabi ki kendilerine bu rolü biçtikten sonrada bununla ilgili şikayet etmeleri de ciddi bir çelişki.” 

“GENÇ FİKİRLER ÜRETİP, FARKLI ŞEYLER SÖYLESİNLER” 

Halkın, cesur fikirler ve yaratıcı düşüncelere ihtiyacı olduğunu söyleyen Beratlı şunları ifade etti; “Genç arkadaşların daha aktif, daha üretici yani beni meclisi çağırıp da fikrimi sorsunlar yerine oturup kitap yaz, gazete yazıları yaz, sosyal medya bile bireysel olarak insanların seslerini çıkarabilmeleri için son derece uygun bir zemin. Buraları kullansınlar, genç fikirler üretip, farklı şeyler söylesinler.”

“KIBRIS TÜRKÜ TÜRK OLDUĞUNDAN DA GURUR DUYAR” 

Türkiye ile ilişkiler noktasında da değerlendirmede bulunan Beratlı, Akıncı ve Erdoğan arasında yaşanılan tartışmayla başlayan “ilişkilerin boyutu ne olmalı” sorusuna da yanıt verdi. Beratlı, Türkiye ile ilişkilerde maddiyatın maneviyatın önüne geçmemesi gerektiğini şu sözlerle belirtti; “Bugüne kadar ki bütün siyasetini manevi değerler üzerinden ve Türkiye halkının manevi olgunluğu üzerinden kuran bir siyasetin bir yerde çok ciddi şekilde duygusal bağlarla bağlı olduğu bir konuya rakamlarla para ile maddi olarak yaklaşması sorunlu. Türkiye’nin dış politikası ya oradaki manevi zeminini kaybetmiştir ya da bu taraftan o manevi zenginliğin kaybolduğu hissi vardır. Kıbrıs Türkü açısından ben böyle bir zenginliğin kaybolduğunu düşünmüyorum. Bu halk hala daha kendine Kıbrıslı Türk diyen ve kendi kimliğini ifade ederken Kıbrıslı olduğu kadar, Türk olduğundan da gurur duyar.” 

“BEKLEDİĞİM KADAR AYRINTILI BİR METİN DEĞİL” 

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın CTP Genel Başkanlığa aday olması ve açıkladığı 25 maddelik bildiriyi de değerlendiren Beratlı düşüncelerini ifade etti. Beratlı sözlerini şöyle tamamladı; “Net bir plan değil. Daha fazla bir vizyonda yapılması gerekenler nelerdir gibi bir vizyon olarak gördüm ben belgeyi. Şu anda çok da altı dolu değil bence. Uzun süredir siyaseti takip eden birisi olarak beklediğim kadar ayrıntılı bir metin değil. Özel sorunlara da cevap verme açısından yeterli görmedim ben açıkçası. Süreç içerisinde bu belgenin altının nasıl doldurulacağını düşünüyorum ben.”