Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) kurucusu ve ilk Genel Başkanı Ahmet Mithat Berberboğlu, 14. ölüm yıldönümünde kabri başında anıldı.

Karaoğlanoğlu Mezarlığı’nda saat 09:30’da gerçekleşen törene, Başbakan Ömer Kalyoncu, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, CTP Girne İlçe Örgütü ve Girne Gençlik Örgütü başkan ve temsilcileri, Berberoğlu’nun kardeşleri Yeten Ulay ve Mustafa Berberoğlu ile partililer katıldı.

Törende, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile Girne İlçe Örgüt Başkanı Erkan Eminağa birer konuşma gerçekleştirdi.

TALAT “CTP, KIBRIS TÜRK LİDERLİĞİ SİYASETİNE KARŞI MUHALEFET BİÇİMİNDE ORTAYA ÇIKTI”

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkü’nün en zor dönemlerinde siyaset yaparak bu dönemde bir siyasi partinin kuruluşu için çalışmalar ortaya koyan Ahmet Mithat Berberoğlu’nun, bu amacını 1970’te CTP’yi kurarak gerçekleştirdiğini anımsatarak, 14’üncü yıldönümünde bir kez daha rahmetle andıklarını söyledi.

“Zor günlerdi o günler. O günlerde; ‘sol’, ‘sosyalist’ kelimeleri yasaktı. Siyaset sadece Kıbrıs Türk Liderliği olarak anılan Denktaş öncülüğünde yürütülen siyasete karşı bir muhalefet biçiminde ortaya çıkabilirdi ve nitekim de öyle oldu” diyen Talat, Berberoğlu ve arkadaşlarının demokratik değere saygı duymayan yönetime karşı bir örgütlenme ve siyasi partinin ihtiyaç olduğunu düşünerek yola çıktıklarını savundu.

Demokrasiye inanan birisi olan Berberoğlu’nun o günlerde şiddetle dışlanan ve hatta ‘hain’ olarak görülen sol eğilimleri de CTP bünyesinde barındırmaya geniş imkanlar tanıdığını anımsatan Talat, sonrasında kurulan partide ilk genel başkanın Berberoğlu, Genel Sekreteri’nin de Naci Talat olduğunu kaydetti.

Talat, 1973’te yapılan Cumhurbaşkan Muavinliği seçimlerine de aday olan Berberoğlu’nun yaşadıkları ile de hem Türkiye hem de dünya basınında geniş yer aldığını anımsattı

EMİNAĞA “İLKE VE GÖRÜŞLERİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

CTP Girne İlçe Örgütü Başkanı Erkan Eminağa ise partinin kurucusu ve ilk genel başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu’nun CTP’yi; ilke ve prensiplerden hareketle parti ile toplumun sorunlarına çözüm üretme adına kurup bugünlere getiren kişi olduğunu ifade ederek, onu 14’üncü ölüm yıldönümünde sevgi ve rahmetle andıklarını kaydetti.

CTP’de onun ilke ve görüşlerini yaşatmaya devam edeceklerini belirten Eminağa; “CTP’liler olarak bizler onun ilke ve prensipleri doğrultusunda, görüşlerinden feyz alarak bu konuda çalışmaları sürdürmede kendimizi görevli sayıyoruz” dedi.