Baykan Gürses Özdağ

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova basında yer alan camilerdeki kuran kurslarıyla ilgili olarak “Kuran kursu var mı hala? Şu anda yok. Bu sürekli gündeme getirilip kaşınmaya çalışılıyor. Okul zamanı nerede kur’an kursu yapılıyor. Bu konuda yorum yapmak istemiyorum” dedi.

“Devlet okullarının durumu ‘içler acısıdır’ şeklinde bir söylemi çok doğru bir söylem değildir” diyen Berova bunun “bakış açısına göre” değişebileceğini iddia etti.

Devlet okullarında kullanılacak bazı ihtiyaç malzemelerinin velilerden talep edilmesinin doğru olmadığını belirten Berova “Veliler yüzde yüz haklıdır. Bu kesinlikle böyle olmamalı. Biz eğer eğitimi parasız olarak vereceğimiz iddiasındaysak bunları yapmak durumundayız” dedi.

“Okul bütçeleri uygulamasını bu yıl bütçe içine aldık. Okulların kendi bütçeleri olacak. İhtiyaçlarını bu bütçeden karşılayacaklar. Bütçeleri okul yönetim kurulları ile yönetilecek” diyen Berova  yeni dönemde bu uygulamayı hayata geçireceklerini savundu.

Kuram kursları ile ilgili olarak basının tavrına ve HAVADİS’in sorularına da öfkelenen Bakan Berova “Var mı hala. Şu anda yok. Bu sürekli gündeme getirilip kaşınmaya çalışılıyor. Okul zamanı nerede kur’an kursu yapılıyor. Bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Bir cümle kullanacağım burada ondan onu öne çıkaracaksınız. Ben bu kadar çok şey anlattım, bunu manşete koyacaksınız” dedi.

Berova kuran kursları ile ilgili olarak “Yaz döneminden sonra bana böyle bir duyum gelmedi” dedi, Arabahmet Camisi’nde görüntülenen kurslarla ilgili olarak “Nerede çıktı. Bilmiyorum haberim yok. Bizim için temel olay şudur, bir kurs yapılacaksa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanması gerekir” diye konuştu.

Okullarda okutulan din kitaplarındaki “cin, ruh” gibi kavramların olmasının eleştirilere neden olduğunun hatırlatılması üzerine ise Bakan Berova “Bu kitaplar bir komisyon tarafından yapıldı. Komisyon içinde işin uzmanları var. Bu işin uzmanlarına bağlı da bir müfredat çalışması var. Tüm kutsal kitapların içinde melekler ve cinler yer alan unsurlardır” şeklinde konuştu.

Soru: Her eğitim-öğretim yılı sorunları ile anılır. Devlet okullarında alt yapı sorunları var. Devlet eğitime neden yeterince önem vermiyor?

Berova:  Devlet okullarının durumu “içler acısıdır” şeklinde bir söylemi çok doğru bir söylem değildir.

Soru: Doğru değil diyorsunuz ama gerçekte tablo böyle değil?

Berova: Tabloya bakış açınıza göredir.

Soru: Aynı bakış açısı ile bakınca değişiyor mu sayın bakan?

Berova: Bu yıl Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu’nu baştanbaşa yeniledik. Sınıflar boyandı, kapıları pencereleri değişti. Pırıl pırıl bir okul haline geldi. Bu esnada bir gazetemiz oraya gitti, okulların açılmasına 2 hafta kalmıştı. Pırıl pırıl binalarımız, değişen camlar ve pencerelerimiz, yapılan bu kadar iyi iş varken, okulun arkasında atılmak için toplanan molozları resimledi, birkaç çimento arabası çekti okulların açılmasına 15gün kaldı ve okulun durumu içler acısı dedi. Şimdi bu tamam bir yaklaşım mıdır?

O günkü gazeteyi açın, manşetine bakın ve şimdi gidip gezin. Sonra ne olduğu hiç yazıldı mı, hayır yazılmadı. Bu konu ile ilgili olarak bir takım çevreler de bunu gündeme getirmek suretiyle kendilerine bir şekilde pozisyon yaratır duruma geldiler.

Soru: Alt yapı sorunlarını ortadan kaldırmak için ne yaptınız?

Berova: Doğrudur, alt yapı ile ilgili sıkıntılar vardır. Biz Nisan ayında hükümete geldiğimiz zaman diğer koşullar neydi ona da bakmak lazım. Ülkede mali ekonomik protokol imzalanmamıştı. Göreve başladım, bütçede para yok. Bir önceki hükümet tarafından alt yapı adına belirlenmiş 18 projeyi hazır buldum ama kaynak yoktu. İlk icraatımız Bayraktar Ortaokulu’nun yeniden yapılması için düğmeye basmak oldu. Bu okulumuz Şubat ayında yeni binası ile eğitime başlayacak. Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu neredeyse sıfırdan yenilendi. 20 Temmuz Fen Lisesi keza yenilendi. Kurtuluş İlkokulu yenilendi. Bunun gibi 18 proje vardı. Bu projeler belli bir prosedürden de geçiyor, zaman alıyor. Alsancak İlkokulu’nun 8 dersliğinin inşası başladı. Karaoğlanoğlu’nun projesi bitti.

Hüseyin Akil’in 2 yeni sınıfı bitirildi. Alasya İlkokulu’nun idari binası yapılmaya başlandı. Bunun gibi alt yapı yatırımlarına önem verdik. Bütün okullardaki eksiklikleri gidereceğiz. KKTC için bir mega projemiz var. Lefkoşa’daki mesleki teknik okullarımız bir çatı altında birleştirilecek. 192 dönüm içerisinde Kermiya bölgesinde Mesleki Teknik Öğretim Kampusunun yapılabilmesi için düğmeye bastık. Bazı bölgelerde öğrenci yoğunluğu artıyor.

Özellikle Girne bölgesinde artış yaşanıyor. Yeni okul binaları olabilir bazı okullara ek derslikler yapılabilir. Bazı bölgelerde ise öğrenci nüfus sayısında azalma var. Bir sınıfta 5 öğrenci olan yer var. Bu gibi yerlerde yakın bölgeleri birbirine yakınlaştırma gibi bir düşüncemiz de var.

Soru: Devlet okullarında kullanılacak bazı ihtiyaç malzemeleri velilerden talep ediliyor. Bu normal bir durum mu size göre? Bunları neden karşılamıyorsunuz?

Berova: Veliler yüzde yüz haklıdır. Bu kesinlikle böyle olmamalı. Biz eğer eğitimi parasız olarak vereceğimiz iddiasındaysak bunları yapmak durumundayız. Devletin burada sistem kurması lazım. Sistemde hem gönüllü olarak yardım yapmak isteyenler yapabilecek, hem de bunu ödeyemeyenler de buradan yararlanabilecek. Eğitimde çok önemli bir reform olarak nitelendirebileceğimiz okul bütçeleri uygulamasını bu yıl bütçe içine aldık. Okulların kendi bütçeleri olacak. İhtiyaçlarını bu bütçeden karşılayacaklar. Bütçeleri okul yönetim kurulları ile yönetilecek.

Soru: Bazı okullarda öğretmen eksikliği olduğu söyleniyor. Eksik olan öğretmenlerin de yerine derse girilmediği için bu derslerin boş geçtiği söyleniyor. Bu konudaki sıkıntıyı nasıl aşacaksınız?

Berova:  İlköğretimde teşkilat yasalarındaki yasalar tamamen doldu. Burada bir açılım yapmamız gerekecek. Bir başka sorun daha var. A ve B denilen bir öğretmen sistemi ortaya çıkarıldı. Belli dönemin üzerinde olan öğretmenlerimizde ders saati sayısı azaltılıyor. Sendikaların da görüşünü alarak bu yönde nasıl bir yol izleyeceğimize bakacağız.

Soru: Okullardaki din dersleri tartışma yaratırken, okul dışında da özellikle yasal olmayan şekilde camilerde verilen kuran kursları tartışılıyor.

Berova: Var mı hala. Şu anda yok. Bu sürekli gündeme getirilip kaşınmaya çalışılıyor. Okul zamanı nerede kur’an kursu yapılıyor. Bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Bir cümle kullanacağım burada ondan onu öne çıkaracaksınız. Ben bu kadar çok şey anlattım, bunu manşete koyacaksınız. Kur’an kurslarıyla ilgili talep varsa ki yaz aylarında olur bu talepler. Böyle bir talep gelirse bunu değerlendireceğiz ve kendi bünyemizde, okullarımızda bu talep karşılanacaktır. Ama şu anda okullar devam ediyor. Bu gibi konuların yine gündeme getirilmesi tamam bir davranış değildir.

Soru: Var olduğunu biliyoruz ve görüyoruz.

Berova: Nereden biliyorsunuz.

Soru: Camilerde yasa dışı Kur’an kurslarının verildiğine dair fotoğraflar var.

Berova: Yaz döneminden sonra bana böyle bir duyum gelmedi.

Soru: Daha birkaç gün önce bir gazetede camide 2 çocuğa yasadışı Kur’an kursu verilirken çekilmiş bir fotoğraf yayımlandı.

Berova: Nerede çıktı. Bilmiyorum haberim yok. Bizim için temel olay şudur, bir kurs yapılacaksa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanması gerekir.

Soru: Bu dersler camilerde oluyor

Berova: Bu sizin söyleminizdir. Ben görmedim böyle bir şey.

Soru: Sayın bakan bu benim söylemim değil. Kanıtlar da var.

Berova: Hususi olarak ön plana getiriliyor. Bana öyle geliyor. Böyle bir durum varsa camilerimiz Başbakanlık bünyesi altında Din İşleri Dairesi tarafından yönetiliyor. Din İşleri Dairesi’nin bu konuda gerekli işleri yaptığına inanıyorum. Bir takım kişiler çıkıyor ve konuşuyor. Geçen gün Doğuş Derya Meclis’te bir takım söylemlerde bulundu. Tamam, da 2013 yılında iktidara gelindiği zaman Başbakanlık kime aitti. Hangi yıl merkez sağ bir partinin Başbakanlığı oldu. Bu süreç içerisinde böyle bir şey varsaydı eğer CTP, Başbakanlığa bağlı böyle bir daire altında ne yaptı. Bu konu ile ilgili tavrımız nettir. Yazda böyle bir talep gelirse bunu değerlendireceğiz. İnşallah bu kadar anlattığımız yerin içinde yine bu Kur’an konusunu öne çıkarmazsınız.

Soru: Bunun yaz ayları ile ilgilisi yok ki. Yaz aylarında olması haklı mı gösteriyor?

Berova: Eğitim açısından ne kadar önemli projeler olduğunu anlatıyorum. Ama bunca konuşmadan yine bu noktaya ulaşılırsa bu tamam değildir.

Soru: Okullarda okutulan din kitaplarındaki “cin, ruh” gibi kavramların olması eleştirilere neden oluyor. Çağdaş eğitim anlayışından uzak bir yaklaşım olarak bunu neden ortadan kaldırmadınız?

Berova: Bu kitaplar bir komisyon tarafından yapıldı. Komisyon içinde işin uzmanları var. Bu işin uzmanlarına bağlı da bir müfredat çalışması var. Tüm kutsal kitapların içinde melekler ve cinler yer alan unsurlardır. Kutsal kitapların içinde olan bu betimlemelerin kitaba göre ne ifade ettiğinin pedagojik yaklaşımı ile birlikte nasıl yer alacağı uzmanların işidir. Eğer uzmanlar bu konuda bir sıkıntı var diyorsa biz bunu değerlendiririz. Ama melek, cin ve ruh  ifadesi tüm kutsal kitaplarımızın içinde yer alan bu ifadeler Kur’an-ı Kerim’in içerisinde de olan bu ifadeler betimleniyor diye bu uygun mudur değil midir sorusunun cevabını verecek olan bu işin uzmanlarıdır. Bu konuda benim önüme bir bilgi gelmedi şu ana kadar…