Kıbrıs Türk Diyabet Derneği ve PeacePlayers Kıbrıs tarafından yürütülen proje kapsamında, “Benim Kantinim: Sağlıklı Geleceğe Bir Adım Çalıştayı” düzenlendi.

Sivil Toplum Harekette IV Hibe Programı çerçevesinde Avrupa Birliği tarafından finanse edilen çalıştay, Lefkoşa Golden Tulip Otel’de yapıldı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Basın Bürosu’nun açıklamasına göre, Bakan Özdemir Berova çalıştayda yaptığı konuşmada, “Sağlıklı Geleceğe Bir Adım Çalıştayı” ile sağlıklı bir geleceğin temellerinin atılacağını belirterek, hedeflerinin doğru beslenme alışkanlığı edinmiş çocuklar yaratmak olduğunu vurguladı.

“BAZI AKSAKLIKLAR…”

5 yıl önce okul kantinleri hedef alınarak başlatılan projede, bazı aksaklıkların ortaya çıktığı bilgisini veren Berova, buna gerekçe olarak çocukların aileden edindiği beslenme alışkanlıklarını, okula dışarıdan sokulan yiyecekleri ve kantin işletmecilerinin kazanç sıkıntılarını gösterdi.

“KANTİNLER OKUL YÖNETİM KURULLARINCA İŞLETİLECEK”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı okul kantinlerinin, yeni eğitim-öğretim yılından itibaren Okul Yönetim Kurulları tarafından işletileceğini açıklayan Berova, bunu yapmakla hem işletmecinin yüksek kira bedellerinden dolayı sıkıntı yaşamasının önüne geçileceğini hem de kontrolün okul yönetiminde olacağından dolayı gıda yelpazesinin sağlıklı gıdalardan oluşturulacağını kaydetti.

Bakan Berova, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın, sağlıklı gelecek hedefiyle yürüttüğü program kapsamında uygulanacak yeni sistemin ailelerin de obezite konusunda eğitilmelerini içereceği ifade etti.

Berova, bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının 8’inci sınıfına kadar olan eğitim müfredatına sağlıklı yaşam ve trafik derslerinin de dahil edileceğini anımsattı.

ARCA: “YÜZDE 27.5 OBEZİTE İLE KARŞI KARŞIYA”

Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca da, 2015 yılı araştırmasına göre ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören 20 bin öğrencinin yüzde 27.5’inin obezite ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bu rakamın her geçen gün ürkütücü boyutlara ulaştığını ifade eden Arca, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği’nin Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile işbirliği içerisinde bu sorunu çözmek adına sıkı bir çalışma yürüttüğünü belirtti.

GOYON

AB Komisyonu Program Müdürü Charlotte Goyon, programın amacının basketbol etkinlikleri düzenleyerek çocukların hem fiziksel aktivitelerini artırmak hem de iki toplum arasındaki barışın pekişmesine katkı sağlamak olduğunu dile getirdi.

Goyon, Avrupa Birliği’nin gençler üzerindeki tansiyon, kolesterol ve obezite konularında ciddi çalışmalar yürüttüğünü de belirterek, bu çalışmalardan çıkan sonuçların Kıbrıs’taki programda da uygulanacağını söyledi.

GÜMÜŞDAĞ

Sağlık Dairesi Müdürü Dr. Yeşim Gümüşdağ ise, geçen yıl denetlenen 156 okul kantininde sağlıksız gıdalara rastlandığını anımsatarak bu konuda derhal tedbirlerin alındığını kaydetti.