Özge Kizir

Milli Eğitim eski Bakanı Özdemir Berova, siyasette değişim olduğu zaman meclisin aritmetik durumuna bakılarak, oluşturulabilecek olan hükümet modellerinin aşağı yukarı belirginlik gösterdiğini ifade etti. “Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), tercihini Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile hükümet kurma yolunda yapmıştır.  Bu durumun doğru olup olmamasını süreç gösterecektir” diyen Berova, “Tercih sonucunda yeni bir hükümet ortaya çıkmıştır. Biz de, bu süreç içerisinde artık ana muhalefet partisi olarak göre yapacağız. Bizim şu andaki görevimiz yeni hükümetin yapacağı icraatları denetlemek olacaktır” ifadesini kullandı.

“Geniş tabanlı hükümete karşı değiliz”

Katıldığı TV programında ülkeyi yıllarca yöneten CTP ve UBP için değerlendirmelerde bulunan Berova, geniş tabanlı bir hükümetin oluşmasına karşı olmadıklarını kaydetti. UBP ve Demokrat Parti – Ulusal Güçler’in (DP-UG) tabanlarının çok benzer özellikler gösteren tabanlar olduğunu belirten Berova, “Ve bu taban zaman zaman birbiri içerisine giren ve paylaşan bir görüntü ortaya çıkarır. Ben de ileriki süreç içerisinde bu tabanların ve üst kademelerin de sağda bir birlik durumunda adım atması gerektiği görüşü içerisindeyim” dedi.

“Tabandan gerekli desteği görüyor”

Benzer tabanlar üzerinden siyaset yapan partilerin tabana indiğinde kabul görmeyeceğini gözlemlediğini belirten Berova, “Benzer tabanlar üzerinden siyaset yapan parti olarak bizim de sahaya indiğimiz ve insanlarımızla konuştuğumuz zaman, bu durumun izlendiğini ve çok da kabul görmediğini gözlemliyorum. Çünkü bu duruşun tabanda gerekli desteği görmediği düşüncesindeyim. Bu süreç içerisinde nasıl bir ortam olacağı da görülecektir” şeklinde konuştu.

“Kıbrıs konusu yaşamsal”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın gerçekleştirmiş olduğu basın toplantısını değerlendiren Berova şunları söyledi: 

“Bizim ana yaşamsal konularımızdan bir tanesi de Kıbrıs ve Kıbrıs sorunu ile ilgili gelişmelerdir. Son birkaç hafta içerisinde Rum basınından müzakere süreci ve müzakere süreci içerisinde görüşülen konularla ilgili olarak birçok konu basına düştü. Ancak siyasetçiler ve basın olarak Kıbrıs Türk tarafından böyle bir bilgilendirme olanağı olmadığı için açıkçası kaygılandık.

“Toplumun tüm kesimiyle birlikte siyasetçilerde bilgisiz kaldı”

Neler konuşuluyor, ne konuda ilerlemeler var bilmiyoruz. Ve bu yüzden açıkçası bilgisiz kaldık. Toplumun tüm kesimiyle birlikte siyasetçiler de bilgisiz kaldı. Bu durum da bir takım sıkıntılara yol açtı. Biz DP-UG olarak son Parti Meclisimizde de bu konu gündeme geldi. Bir karar alındı. Olması gereken, Meclis’te olağanüstü toplantı yapılması ve bu toplantıya Cumhurbaşkanı Akıncı’nın davet edilerek konu hakkında meclisi bilgilendirmesi…”

“Oluşabilecek olan girişimler bizi geleceğimiz açısından kaygılandırıyor”

Berova sözlerine şöyle devam etti: 

“Akıncı’ya birçok konularda eleştiri gidince Akıncı da kendine göre bir program yaptı. Siyasi partileri bilgilendirme amacıyla toplantılar gerçekleştiriliyor. DP-UG olarak bu çözüm süreci denilen süreç içerisinde, iki bölgeliliğin esas olduğu ve anavatan Türkiye’mizin fiili garantisinin olduğu iki ana unsur söz konusudur. Bu ana unsurlar üzerinde oluşabilecek olan sulandırmalar bizi geleceğimiz açısından kaygılandırıyor. Bu konu ile ilgili Akıncı, Cuma günü siyasi partilerle bir araya gelecek. Bu konular hakkında bilgi alacağız. Esas olan bu süreç içerisinde bir takım umut pompalamalarla, her şeyi oldubittiye getirmemek ve bunun sonucunda da bir anlaşmazlık ve sıkıntı ortaya çıktığı zaman ayrı bir hayal kırıklığı yaşamamaktır. O yüzden bu konuya çok hassasiyet gösterilmesi gerekiyor.”