Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova'nın, gözlemci üye temsilcisi olarak konuşma yapmak üzere katıldığı İstanbul'daki konferansın sonunda “İstanbul Deklarasyonu” yayımlandı.

Deklarasyonda “Kıbrıslı Türklere karşı spor dâhil, gençleri de mağdur edecek şekilde her alanda devam eden izolasyonun sonlandırılmasına yönelik çabaları önemsiyor; İİT üyesi olmayan ülkelerdeki Müslüman azınlıkların barışçıl sesinin güçlendirilmesini destekliyoruz” ifadesi de yer aldı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Conrad İstanbul Bosphorus Otel'de yer alan ve teması “Barış, Kalkınma ve Dayanışma İçin Gençliğin Güçlendirilmesi" olan konferansa,  üye 56 ülke, 5 gözlemci ülkenin Gençlik ve Spor Bakanları ayrıca 30 üye ülkenin gençlik temsilcilerinin yanı sıra İİT'ye bağlı diğer uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı.

Başkanlığını Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın yaptığı Gençlik ve Spor Bakanları 3. Konferansı'nda, katılımcı ülkelerin gençliğinin kapasitesini güçlendirmek, halklarını spor yapmaya yönlendirmek ve sportif başarılarını artırmak için yeni yollar arandı.

Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan, ardından İstanbul'un İslam Gençlik başkenti seçilmesi ile ilgili Bakü'de 2017’de düzenlenecek 2. İslam Oyunları tanıtımını içeren iki ayrı video gösterimiyle devam eden konferansta, açılış konuşmaları yapıldı.

Açılış konuşmalarını Suudi Arabistan'ın Geçlik ve Spor Bakanı Prens Abdulaziz Al Soud, TC Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İslam Konferansı Gençlik Forumu Genel Sekreteri Büyükelçi Elshad İskandarov ve İslam İşbirliği Forumu Genel Sekreteri Faisal Al-Nasar gerçekleştirdi.

ERDOĞAN’IN MESAJI

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konferans ile ilgili duygu, düşünce ve temennilerini ilettiği mesajın okunmasının ardından, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova'nın da bulunduğu konferansa katılan üye ülke ve gözlemci üye ülkelerin temsilcilerinin yer aldığı aile fotoğrafı çekildi.

Daha sonra TC Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, konferansa katılan heyet başkanları onuruna verdiği öğle yemeği verdi ve yemeğe Bakan Berova da katıldı.

Öğle yemeğinin ardından 2. Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı’ndan bugüne kadar yapılan Birleştirilmiş Gençlik Politikaları ve Stratejileri hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Konferansın ilk günü sırayla söz isteyen üye ülkelerin bakanları ve sonrasında gözlemci üye ülkelerin temsilcilerinin konuşmasıyla tamamlandı.

Bu çerçevede Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da, gözlemci üye ülke sıfatıyla KKTC'yi temsilen konuşma yaptı.

Konferansın bugünkü bölümünde görüşmelerin ardından İİT Genel Sekreteri Iyad Ameen Madani ve TC Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın kapanış konuşmalarıyla konferans sona erdi.

BEROVA: “GENÇLİĞİMİZİN ÖNÜNÜ AÇABİLMEMİZ İÇİN İTT ÜYE ÜLKELERİNİN DESTEK VE DAYANIŞMASINA İHTİYACIMIZ VAR”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, konferansta yaptığı konuşmada, İslam İşbirliği Teşkilatı 3. Gençlik ve Spor Bakanları Toplantısı’nda İTT üye ülke ve gözlemci üye ülkelerin başkan ve emsilerine hitap etmenin kendisi için bir onur olduğunu ifade ederek, bu vesileyle, Kıbrıs Türk halkı ve KKTC Hükümeti’nin en içten selamlarını iletti.

50 yılı aşkın bir süredir dünyadan haksız bir şekilde tecrit edilmiş ve izolasyon altında yaşamaya mecbur bırakılmış Kıbrıs Türk gençliğinin bir temsilcisi olarak “barış, dayanışma ve kalkınma için gençliğin güçlendirilmesi” temasıyla gerçekleşmekte olan bu konferansın KKTC için çok anlamlı olduğunu ifade etti.

“KIBRIS TÜRK GENÇLİĞİ’NİN HALA SPORDAN KÜLTÜRE HAYATIN HER ALANINDA İZOLASYONU EN AĞIR ŞEKİLDE HİSSETMEKTEDİR”

Berova şöyle konuştu:

“Gözlemci üyesi olmaktan onur duyduğumuz İTT’nin saygıdeğer üye devletleri birçok İTT kararı ve deklarasyonu çerçevesinde Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanan adaletsiz izolasyonu hafifletmek düşüncesiyle hareket etmişlerdir. Bu karar ve deklarasyonlar, üye devletlere Kıbrıslı Türklerle etkin dayanışmanın artırılması ve Kıbrıslı Türkler üzerindeki haksız izolasyonun kaldırılması için somut adımlar atılması yönünde çağrılar yapmaktadır. İlgili karar ve deklarasyonlar ayrıca tüm alanlarda Kıbrıslı Türklerle ikili ilişkilerini daha da geliştirmeleri ve bu bağlamda, Kıbrıs Türk tarafıyla üst düzeyde karşılıklı ziyaretler gerçekleştirmeleri yönünde üye devletlere çağrıda bulunmaktadır. Ancak ne yazık ki, söz konusu karar ve deklarasyonların uygulamaya geçirilmesinde istenen noktaya gelinemedi.”

Berova Kıbrıs Türk halkının özellikle de Kıbrıs Türk gençliğinin hâlâ spordan kültüre hayatın her alanında izolasyonu en ağır şekilde hissettiklerini vurguladı.

Gençliğin ülkelerin her alanda kalkınması, değerlerin korunması, bölge ve dünya barışının, kısaca geleceğin teminatı olduğunu ifade eden Berova, KKTC’nin bu bilinçle Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bünyesinde Gençlik Dairesi adı altında bir birim kurduğunu ve dairenin amaç, misyon ve vizyona dayalı; Gençliğin her türlü zararlı alışkanlıklardan uzak yetişmesini sağlama, birbirlerini seven ve birbirlerine saygı gösteren çalışkan kişilik sahibi insanlar olarak yetişmelerine katkıda bulunma amacıyla 7 aktif Gençlik Merkezi ile etkinlikler programlamakta olduğunu kaydetti.

Bakan Berova konuşmasında şunları ifade etti:

“Kendi toplumsal kaynaklarını koruyup geliştirme becerisi ile Gençlik Dairesi halk dansları birimi olarak büyük ölçüde Kıbrıs Türk kültürünü korumak ve devamını sağlamak için milli ve manevi değerlerine saygılı, çağdaş, onurlu bireyler yetiştirmek amacıyla etkinlikler programlanmaktadır. Ayrıca Gençlik Dairesi olarak senede 2 kez yaz ve kış kampı olmak üzere 12-18 yaş grubundaki 3 bin 500 Müslüman gence yatılı aktivitelerle hoşgörü, empati, birlikte çalışabilme vb. gibi evrensel değerler ışığında eğitimler verilmektedir. Gençliğin kapasitesini güçlendirmek, dayanışmayı önemli ölçüde güçlendirmek, İslam dünyası halkları arasında ve ayrıca Müslüman gençliği ve sporu için sürdürülebilir işbirliği ve kardeşliğin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Müslüman ülkelerden gelecek gençlerle her türlü aktiviteleri birlikte yapabilme kapasitesine sahibiz.

“İTT GÖZLEMCİ ÜYESİ OLARAK HER ALANDA OLDUĞU GİBİ GENÇLİK VE SPOR KONULARINDA DA KATKIYA HER ZAMAN HAZIRIZ”

Sonuç olarak, biz İTT gözlemci üyesi olarak her alanda olduğu gibi gençlik ve spor konularında da katkıya her zaman hazırız. Bunun yanında bizim de gençliğimizin önünü açabilmemiz için İTT üye ülkelerinin destek ve dayanışmasına ihtiyacımız vardır.”