Emir Ertorun

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer veriliyor.

CTP Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar “Değişen İhtiyaç Temelinde Eğitim Politikaları”, CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali “Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında değerlendirme ve sorular”, CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer “Bölgemizdeki enerji kaynakları ve yolları üzerindeki gelişmeler” konularında konuşma yaptı.

Güncel konuşmalar kısmında ilk sözü CTP Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar söz aldı ve “Değişen İhtiyaç Temelinde Eğitim Politikaları” konusunu kürsüye taşıdı.

Çağlar, ülkede mesleki eğitime önem verilmesi gerektiğine işaret ederek, eğitim sisteminin öğrencilerin öğrendikleriyle ihtiyaçlar arasında derin bir uçurum oluşturduğunu savundu.

Yeni nesillerin bu sıkıntıyla yetiştiğini ve öğrendikleriyle ihtiyaçlar arasındaki farkı yaşayarak gördüğünü ifade eden Çağlar, bu yüzden geleceği öngörerek ve ihtiyaçları ortaya çıkararak yeni bir eğitim sistemi yaratılması gerekliliğine dikkat çekti.

Çağlar, bireylerin yetenekleri yönünde yetişmesinin de engellendiğini, çünkü mevcut eğitim sisteminin öğrencileri yeteneklerini ortaya çıkarmasını değil, kendilerine sunulan kanal içerisinde gitmesini sağladığını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının ve geleceğinin ihtiyaçlar kapsamında yetişmesinin mevcut eğitim sistemiyle zor olduğunu belirten Çağlar, eğitim sistemine yönelik eleştirilerde bulundu ve 40 yıl önce hazırlanan eğitim sisteminin aynı şekilde sürdüğünü, ancak dünyada eğitim sisteminde çok şeylerin değiştiğine vurgu yaptı.

Ülkede 10’un üzerinde üniversite bulunduğunu, hepsinde eğitim fakülteleri olduğunu işaret eden Çağlar, ülkede farklı eğitim sistemleri üzerinde çalışılması gerektiğine işaret etti ve eğitimin kalitesini artırabilecek bilimsel çalışmaları anlattı.

Çağlar, ülkede özel okullara yapılan yatırımın 50 ile 75 milyon TL’ye ulaştığını, ancak başarının sorgulanması gerektiğini ifade etti. Okullarda sanata da ayrı önem verilmesi gerekliliğine işaret eden Çağlar, öğrencilerin merak eden hayal eden bir noktaya getirecek eğitim sistemine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Çağlar, önemli olanın soru soran yanıt arayan bir eğitim sistemi olduğunu belirterek, Türkiye’de çocuklar için felsefe kitabında 40 çeşit soru bulunduğunu, bunun ilkokullara kadar indirildiğini kaydetti.

Ülkede eleştiri yapabilecek bir düşünce sistemi geliştirilemediğini, bunların eğitim sisteminin değiştirilmesiyle aşılabileceğini ifade eden Mehmet Çağlar, bu sistemin en önemli ayağı öğretmen yetiştirmenin de artık değiştirilmesi gerektiğini söyledi; yeni eğitim sistemlerine geçilmesinin önemine değindi.

BEROVA

CTP Milletvekili Mehmet Çağlar’ın konuşmasını Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova yanıtladı.

Eğitimde çalışan bir sistem olduğunu belirten Berova, mevcut sistemi yenileyerek, sıfırdan yeni bir sisteme geçebilmenin mümkün olmadığını ifade etti.

“Bizim burada devlet ve hükümet olarak yapmamız gereken bazı görevler vardır” diyen Berova, sistemin iyileştirilmesini ve daha ileriye taşıyacak mekanizmaları kurmak gerektiğini ifade etti

Müfredatları hazırlayan Talim Terbiye Dairesinin güçlendirilmesi üzerinde çalıştıklarını ifade eden Berova, denetlemeleri yapan Teftiş Dairesinin yetersiz kadrosunu güçlendirmek için münhale çıkacaklarını, denetmenlerin sayısını arttıracaklarını anlattı.

Temel Eğitimi geliştirme projesi hakkında da bilgi veren Bakan Berova, müfredatların yenilenmekte olduğuna işaret etti.

Berova, 3-4 yaş çocukları sisteme dahil ederek 15 yaşına gelen çocukları topluma yararlı bireyler olarak yetiştirme hedeflerini aktardı.

Bakan Berova, nitelikli insan gücü yetiştirilmesi açısından mesleki eğitime büyük önem verdiklerini belirterek, Mesleki Teknik Eğitim Kampüsünün Lefkoşa’da yapılması için çalıştıklarını söyledi. 

Yükseköğretimde bu yıl öğrenci sayısının 93 binin üzerinde olduğunu belirten Berova, bunun da geçen yıla oranla yüzde 8’lik bir artışa denk geldiğini ifade etti. Berova, “Sayıyı artırmayı teşvik edici bir tutum içerisinde değiliz. Bizim için sayının artmasının yanı sıra kalitenin korunarak standardın daha yükseltilmesidir” dedi.

Bakan Berova, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin yüksek öğretimde güvenlik ile saatlerin geri alınmaması nedeniyle öğrencilerin mağduriyet yaşadığı yönündeki yerinden sorularını da yanıtladı.

Berova, saat 07.00’de havanın aydınlık olduğunu ifade ederek, bu uygulamanın ilk kez bu yıl yapıldığını, eksiklikleri görerek okul saatleri için bir düzenlemeye gidilebileceğini kaydetti. Berova, bu yönde bakanlığa şikayette bulunulmadığını da belirtti.

Bakan Berova, yükseköğretim ve güvenlik sorunu konusuna ciddiyetle yaklaştıklarını belirtti. Berova, “KKTC eğitim açısından en güvenli bölgelerden bir tanesidir” dedi.