Emir Ertorun

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı ile yaptıkları görüşmeler sonucunda KKTC’ye bu yıl 177 lisans, 40 ön lisans ve 35 özel yetenek gerektiren kontenjan açıldığını bildirdi.

Berova, YÖK tarafından KKTC’ye açılan kontenjanların “merkezi olmaması ve ulaşım yönünden sıkıntılı” olduğu gerekçesiyle bakanlığa bazı serzenişlerin bulunduğunu, bu çerçevede yaptıkları girişimler sonucunda da kontenjan yerlerinde oldukça iyileştirmelere gidildiğini ve kontenjan yerlerinin merkezileştirildiğini söyledi.

YÖK’ün, KKTC kontenjanlarına uyguladığı üniversitelere girişlerdeki taban puanda da iyileştirmeye gittiğini ve üniversitelere girişte bant aralığının artırılacağını ifade eden Berova, YÖK ile KKTC öğrencilerine yönelik yeni açılımlar kazandırmak için temaslarının sürdüğünü vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Berova, öğretmen sendikalarının eylemlerinin demokratik hak olduğunu, ancak eğitimin de en temel hak olduğunu vurgulayarak, özellikle eğitim alanında eylemler yapılırken eğitime önem verilmesi ve eğitimin en az derecede etkilenmesi gerektiğini kaydetti, eylemlerin; farkındalık yaratarak ses getirmesi ve kamuoyu yaratmasının önemine işaret etti.

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) 2015-2016 Eğitim Yılı çalışmaları hakkında bilgi verdi, eğitim sendikalarının eylem ve grevlerini değerlendirdi.

“YASA AMACINA ULAŞAMADI”

Berova, sendikaların eylem yaptığı “Göç Yasası” diye adlandırılan yasanın, ekonomik krize karşı önlem alınması yanında kamuya yönelik istihdamların özel sektöre de yansıması için yapıldığını, ancak zaman içinde kamuda çalışanlar arasında sıkıntılar yarattığını, iki aynı işi yapan arasında ücret farklılıkları oluştuğunu kaydetti.

Bu çerçevede yasanın amacına da ulaşamadığını ifade eden Berova, bu yasa ile işe alınan kişilerin yaşam kalitelerini yükseltmek için hükümet olarak bazı düzenlemeler yapmak ve arayı dengelemenin elzem hale geldiğini kaydetti.

Hükümetin bu yönde çalışmalar yaptığını, bütçe kapsamında sıkıntıları gidermeye çalıştığını ve uygulamalarını anlatan Berova, bu yasaya karşı yapılan eylemlerin demokratik hak olduğunu, ancak en temel hak olan eğitimin de aksatılmaması gerektiğini söyledi.

HAZIRLIK ÖDENEĞİ…

Sendikaların farkındalık yaratarak kamuoyunu yanına alabileceğini, ancak eğitimi aksatmayacak şekilde eylemlerin yapılması gerektiğini ifade eden Berova, hükümetin sözkonusu yasayla ilgili gerekli düzeltme çalışmalarını sürdürdüğünü, 2011 sonrası işe giren öğretmenlerin tartışma konusu olan hazırlık ödeneğinin ödenebilmesi için de bütçede çalışma yapıldığını kaydetti.

Berova, ekonomik programlarda değişikliklerin zor olduğunu, bu gibi konuların bütçeye bağlı olduğunu ifade ederek, eğitimin engellenmemesinin herkesin gailesi olması gerektiğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Berova, Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda öğretmenler ile okul idaresi arasında yaşanan sıkıntılara da değinerek, bu sıkıntının aşıldığını ve sendikanın grevini kaldırdığını ifade etti ve bu gelişmenin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Berova, buradaki sıkıntının diyalog eksikliği ve bazı ders programları olduğunu ifade ederek, bakanlığın sendika ve diğer unsurların katılımıyla geniş bir toplantı yaptığını, ortaya bir rapor çıktığını ve gerekli işlemlerin başlatıldığını kaydetti.

Rapor ışığında araştırma ve soruşturmaların neticelendirileceğini ifade eden Milli Eğitim Bakanı Berova, bu konunun düzeltilmesi için kararlılıkları olduğunu vurguladı.

Okuldaki ders eksikliklerinin de ek programlarla giderileceğini söyleyen Berova, bu konuda sendikanın da kendilerine yardımcı olacağını kaydetti, yaşanan bu gelişmelerden memnun kaldıklarını ifade etti.

Berova, burada örgütlü KTÖS’ün yapıcı bir tavır ortaya koyduğunu belirterek, eğitimin aksamamasının önemine işaret etti.

2015-2016 EĞİTİM YILI…

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, 2014-2015 Eğitim Yılı’nın sonuna gelirken bakanlık olarak 2015-2016 Eğitim Yılı için yüksek öğretimde çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, üniversite sınavlarının ilk bölümünün yapıldığını, sınavların tamamlanmasının ardından da öğrencilerin yüksek öğrenime geçiş yapılacağını anlattı.

Berova, bakanlık olarak öğrencilere bu yolda başarılar dilediklerini ifade ederek, bu dönemlerin, gençlerin hayatlarındaki kırılma noktalarından bir olduğunu, önemli bir dönem olduğunu vurguladı.

Berova, ancak üniversiteye gitmek, üniversiteyi bîtirmek veya üniversiteye gidememenin “her şeyi başardık veya başaramadık” diye bir şey olmadığına, önemli olanın; gençlerin hayatlarını sağlam temeller üzerinde kurmasına destek vermek olduğuna vurgu yaptı.

KONTENJANLAR…

Bakanlık olarak YÖK’ten, Türkiye’de okuyacak öğrencilere kontenjan talebinde bulunduklarını ifade eden Berova, geçen yıl 200 kontenjandan 120’sinin dolduğunu, çünkü bu kontenjanların ulaşım zorluğundan dolayı eleştiri aldığını, serzenişlerin yaşandığını anlattı ve bu yönde YÖK ile yapılan temaslarda kontenjanların daha merkezi yerlerde olmasını talep ettiklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Berova, bu taleplerin ardından kontenjanların ellerine ulaştığını ve bu konuda iyileştirmeler yapıldığını ifade ederek, kontenjanlarda yeni açılımlar yapıldığını, üniversitelerin giriş puan aralıklarında aralığın artırıldığını anlattı, 177 lisans, 40 ön lisans, 35 özel yetenek gerektiren kontenjan açıldığını bildirdi.

GCE SINAVLARI…

GCE sınavları ile ilgili Türkiye üniversiteleri ile temaslar yapıldığını, bu sınavlara giren öğrencilerin Türkiye’de okuyabilmesi için kontenjan talep edildiğini, ancak henüz olumlu yanıt alınamadığını ifade eden Berova, girişimlerin süreceğini belirtti.

YGS…

Berova, TAK muhabiri ile röportajında 2015 YGS istatistiki bilgileri de paylaştı. Geçen hafta gerçekleşen Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na KKTC’den toplam 4 bin 281 aday katıldığını belirten Berova, bu adaylardan 2 bin 244 kişinin lise öğrenimini tamamlamış, 2 bin 37 kişinin ise lise son sınıfta öğrenim gördüğünü kaydetti.

YGS Sınavı’nda KKTC vatandaşı adaylardan 344 kişisinin 140-180 arasında puan alırken, 782 kişisinin 180 üzerinde puan aldığını ifade eden Berova, 216 kişinin ise 140 puanın altında kaldığını söyledi.

Berova, 140 puan altı alan adayların, eğer sınavsız geçiş hakları yoksa hiçbir şekilde tercih yapamayacaklarını ve sınav sürecinin bu adaylar için tamamlandığını ifade ederek, 140-179 arası puan diliminde ise ön lisans programları ve AÖF’de bulunan kontenjansız 2 ve 4 yıllık programlar tercih edilebileceğine işaret etti.

Özdemir Berova, 180 ve üzeri puan alan adayların ise YGS barajını geçmiş kabul edileceğini ve Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girmeye hak kazanacağını kaydetti.

Milli Eğitim Bakanı Berova, taban puanda iyileştirilmeye gidildiğini de ifade ederek, “KKTC kontenjanlarına öğrencilerimiz yerleşirken YÖK’ün belirlediği taban puan uygulaması dikkate alınmaktadır. Bu uygulamadan dolayı geçen yıl bazı öğrencilerimiz mağduriyet yaşamıştır. Bakanlığımızın yaptığı girişimler sonucunda YÖK, bu yıl KKTC kontenjanlarında uyguladığı taban puanda iyileştirilmeye gitmiştir” dedi.