DP-UG Milletvekili Özdemir Berova “Eğitimde ve sağlıkta denetim ve organ nakli” başlıklı konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı.

Berova, Eğitim Bakanı mecliste olmadığı için sadece sağlık konusuna değindi.

Sağlıktaki temel yasaların meclise getirilmesi sözünün tutulmadığını belirten Berova, “Bu yasalar içerisinde genel sağlık sigortasıyla ilgili tasarının mali boyutu da vardır. Bu konuda muhtemelen sağlık bakanlığı maliye bakanlığıyla istişare yapıyordur. Bu konuda bir an önce bir sonuca varılması gerekir” dedi.

Bunun yanında özel hastanelerin muayene ve denetimleriyle ilgili yasa tasarısına değinen Berova, bunun tadilata ihtiyaç duyan bir yasa tasarısı olduğunu söyledi.

Özel sağlık kuruluşlarının yataklı tedavi kurumları dairesi tarafından denetlenmesinin doğru olmadığını söyleyen Berova, zaten oldukça yoğun olan bir daire üzerine ek bir görev yüklenmesinin yanlış olduğunu belirtti.

Tüp  Bebek Merkezlerinin denetlenmesiyle ilgili tüzüğün hala Bakanlar Kurulu’nda görüşülüp hayata geçirilmediğini dile getiren Berova, yavaşlığa neden olan sorunların çözülmesi gerektiğini anlattı.

Berova, doku ve organ nakli konusundaki yasal düzenlemelerin de hayata geçirilmesini talep etti.

İZBUL

Berova’nın ardından söz alan Sağlık Bakanı Salih İzbul, şu anda eldeki mevcut imkanlarla denetlemelerin yapıldığını söyledi.

Özel Hastaneler Yasası’yla geçmesi gereken tüzükler olduğunu, yasanın da tadil edilmesi gerektiğinin doğru olduğunu ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü söyleyen izbul, geçen sene özel sağlık kuruluşlarının denetlenmesi için kurul oluşturulduğunu kaydetti.

Şu an denetlemelerin sürdüğünü belirten İzbul, denetlemelerin eşit olması için maktu bir form kullanıldığını dile getirdi.

Tüp bebekle ilgili tüzüğün kısa süre içinde Bakanlar Kurulu’na geleceğini anlatan İzbul, bunun suiistimale açık bir konu olduğunu, bu nedenle çok yoğun bir çalışma ile bu tüzüğü hazırladıklarını belirtti.

BEROVA

Bunun üzerine yeniden söz alan Berova, iyi niyetle ve hassas bir çalışma yapıldığı konusunda hem fikir olduğunu belirtti.

Berova, Tüp Bebek merkezleri konusunda network kurulmasının yasa gereği olduğunu, tüp bebek merkezlerinin yeterli denetlenmediğini çünkü network ağının tam anlamıyla uygulanmadığını savundu.

Berova, Tüp Bebek merkezlerinin hiç birinin bugüne kadar gerçek anlamda denetlenmediğini belirtti.