Belediye Emekçileri Sendikası (BES), “sendika mensuplarının Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) eylemlerine dayanan mahkeme süreci devam ederken, LTB’yi mali krize sürükleyenler hakkında işlem başlatılmadığı” ve Sayıştay’ın LTB ile ilgili raporunu açıklamayı geciktirdiği gerekçesiyle Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde eylem yaptı.

Eylemde, 2012-2013 yıllarında BES tarafından düzenlenen eylemlere katılan 77 BES mensubu LTB çalışanı hakkında dava açılırken, LTB ile ilgili Sayıştay raporunun açıklanmamasından dolayı suçluların yargılanmasının önünün açılmadığı ileri sürüldü.

Bir grup BES üyesi LTB çalışanı, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin avlusunda toplanarak LTB’yi mali krize sokanlara atıfta bulunarak “Failler nerde?” ifadesini içeren pankart açtı. Eylemde BES Başkanı ve Genel Sekreteri açıklama yaptı.

ARPALIKLI

BES Başkanı Ulus Arpalıklı yaptığı açıklamada, BES’in 2012-2013 yıllarında düzenlediği eylemlerin, LTB çalışanlarının, maaşlarının zamanında ödenmesi ve Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı primlerinin yaptırılmadan çalıştırılması yanında, LTB’nin mali krize girmesine neden olanların LTB’den ayrılmasını sağlamak yapıldığını anlattı.

Sayıştay’ın mart ayı başında açıklayacağını söylediği LTB ile ilgili raporunu henüz açıklamadığını savunan Arpalıklı, “Herkesin kafasında soru işareti var! Raporu niye açıklamadı diye...” şeklinde konuştu.

“SAYIŞTAY GÖREVİNİ YAPMIYOR”

BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya tarafından okunan basın açıklamasında, sendikanın LTB’nin mali krize girmesine neden olanların yargılanmasını istediği belirtildi.

Açıklamada, LTB’den para hortumlandığı, naylon faturalar düzenlendiği, usulsüz intibaklar yapıldığını, LTB üzerinden bazı siyasi ve yandaşlarına çıkarlar sağlandığı, LTB adına usulsüz borçlanmalar ve usulsüz ihaleler yapıldığı ileri sürüldü.

BES açıklamasında “Tüm bunların denetlenmesine, (söz konusu fiilleri yapanların) yargı önüne çıkarılmaları için asli görevlerinden biri olan ve bu raporu üç yıldır açıklamayıp, yargı önüne çıkarılmalarının önünü kesen Sayıştay, ya korkuyor ya siyasallaştı. Sayıştay görevini yapmıyor” denildi.

SAYIŞTAY’A ÇAĞRI

Sayıştay Başkanı’na raporu açıklama çağrısı yapılan, açıklamaması halinde istifa etmesi gerektiği iddia edilen açıklamada, Sayıştay raporunun açıklanması için mücadelelerinin devam edeceği de kaydedildi.

AŞÇIOĞULLARI

BES Avukatı Şefik Aşçıoğulları da, 2012-2013 yıllarında BES tarafından düzenlenen eylemlere katılan 77 üyeye 30’a yakın ithamda bulunulduğunu anlattı.