Züleyha Karaman

Kuzey Kıbrıs’ta bu yıl, 10 Aralık’a kadar 2’si kadın 4 kişi cinayete kurban gitti. 2010’dan bu güne ise 25 kişi cinayet sonucu hayatını kaybetti. 2014-2015’te yaşanan cinayetlerde ise 11 kişi yaşama veda etti.

Ülkede son dönemlerde artan kriminal olaylar, “ülke nereye gidiyor, insanlara neler oluyor” sorusunu sordururken, son aylarda yaşanan cinayet olayları insanları tedirgin ediyor.

Uzmanlar, yaşanan intihar, cinayet ve diğer suçlardaki artışlarla ilgili “toplumsal patlama yaşanıyor” derken, vatandaşlar, “Kıbrıs’ta insanların eski sakinliği kalmadı. Trafikte dahi sabredemez olduk” diyor.

Artan nüfus ve değişen toplum yapısı, ekonomik dengelerin değişmesi ülkedeki suç oranlarını da artırıyor. Git gide sabırsız bir nüfusu barındıran ülkede insanlar, neredeyse ilk kavgada av tüfeğine veya bıçağa sarılır oldu.

KKTC’de 2010’dan 10 Aralık 2015’e kadar işlenen cinayetlerde 25 kişi hayatını kaybetti. 2010’da 4, 2011’de 4, 2012’de 3, 2013’de 3,  2014’de 5 ve 2015’de 4 (10 Aralık’a kadar) cinayet vakası yaşandı.

Ölümlerde, son yıllarda av tüfeğinin kullanılmasında artış olduğu göze çarpıyor.

4 KURBANDAN İKİSİ KADIN

Bu yıl yaşanan 4 cinayetten 2’si bıçak, biri av tüfeği ile işlenirken, bir cinayet de koca dayağı sonucu, bir kadının yüksekten düşmesiyle yaşandı. 4 cinayet kurbanının ikisi kadındı.

KARDEŞ VE ARKADAŞ KATİLİ OLDULAR

Şok cinayetlerden ikisi Kasım ayında yaşandı. Kasım ayında kardeş kardeşi öldürdü, bir üniversite öğrencisi de yurttaki oda arkadaşını önce bıçakladı, sonra boğazını keserek hunharca katletti. Her iki cinayetin de peş peşe gelmesi, toplumu derinden sarstı.

Cinayetlerden ikisi Lefkoşa’da, biri Gazimağusa’da, biri de Esentepe-Alevkayası yolunda yaşandı.

2015’İN CİNAYETLERİ…

ÖNCE KOCA DAYAĞI SONRA 7 METRE YÜKSEKLİKTEN DÜŞTÜ

Eşi tarafından dövüldükten sonra apartmandan düşerek yaralanan Nilgün Uruhan, 3 günlük yoğun bakım tedavisinin ardından 11 Ağustos’da hayatını kaybettiği ve polis bülteninde “Adam Öldürme” başlığıyla yer aldı.

Gönyeli’de 7 Ağustos Cuma günü meydana gelen olayda, “ailevi sebeplerle” çıkan tartışma sonucu eşi 33 yaşındaki S.U. tarafından dövülen Nilgün Uruhan, yaklaşık 7 metre yükseklikteki apartmandan beton zemine düşerek ağır yaralanmış, eşi de tutuklanmıştı.

DUYANLARI DEHTEŞE DÜŞÜRDÜ

Gazimağusa’da, 22 Kasım’da duyanların kanını donduran cinayet işlendi.

Üniversite öğrencisi Tevfik Utku Polat, oda arkadaşı ve adaşı Tevfik Uzunoluk’u önce defalarca bıçakladı, sonra boğazını keserek öldürdü.

Polat, cinayetin ardından polise teslim oldu.

DAÜ’de Alfam Öğrenci Yurdu C Blok 263 numaralı odada, oda arkadaşı Tevfik Uzunoluk’u 23 kez bıçakladıktan sonra boğazını keserek hunharca öldüren katil zanlısı Tevfik Utku Polat, “Taammüden adam öldürme” ve “Adam öldürme” suçlamalarıyla ilgili olarak mahkemeye çıkarıldı ve tutuklu yargılanmak üzere 3 ayı geçmemek üzere merkezi cezaevine gönderildi.

KARDEŞ KATİLİ OLDU

Lefkoşa’nın Göçmenköy bölgesinde 28 Kasım akşamı iki kardeş arasında çıkan kavga ise yine cinayetle son buldu.

Oda yüzünden çıktığı belirtilen tartışmada 27 yaşındaki Turgay Özdeğirmenci, abisi 35 yaşındaki Turgut Özdeğirmenci’yi av tüfeği ile vurarak öldürdü.

Turgut Özdeğirmenci 2 el göğsüne, 2 el de sırtına açılan ateş sonucu hayatını kaybederken,  Turgay Özdeğirmenci gözaltına alındı ve yargılanması tutuklu devam ediyor. Acılı aile, bir evladını mezara, bir evladın da hapsa gönderdi.

ÖLDÜRÜLÜP ORMANA ATILDI

Esentepe-Alevkayası yolu üzerindeki ormanlık arazide 10 Aralık günü genç bir kadın cesedi bulundu.

Cesedin bulunmasından bir gün sonra otopsisi yapılan genç kadının, 33 yaşındaki Olesia Kupriyanova olduğu ve vücudunda 17 delici-kesici alet izi tespit edildiği açıklandı.

2014 YILINDA 5 CİNAYET 7 ÖLÜ

KKTC’de geçen yıl, 2014’de ise 5 cinayet işlendi, 7 kişi hayatını kaybetti.

ZEHİRLENDİ, KİREÇLENEREK GÖMÜLDÜ

21 Ocak’da Mağusa-Yeniboğaziçi bölgesinde Mardinli Ahmet Aybak’ı zehirleyerek öldürdü. Aybak, öldürüldükten sonra, kireçleyerek baş aşağı vaziyette Crystal Otelin yakınlarında bir çukura gömüldü.

Olayla ilgili katil zanlıları İbrahim Maraşlı ve Mustafa İlhan Tuncay tutuklandı.

ÖNCE İNTİHAR SANILDI, KAYINPEDER TUTUKLANDI

18 Haziran’da, polis çavuşu Mehmet Bayraktar’ın ölümü Polis Teşkilatı’nı da sarstı.

Kuruova’daki evinin balkon kısmında ölü halde bulunan Bayraktar’ın önce intihar ettiği duyuruldu. Ancak, daha sonraki soruşturmada, Bayraktar’ın av tüfeğiyle vurularak öldürüldüğü tespit edildi. Olaydan kısa bir süre sonra köy halkından ve akrabalardan bazıları tutuklanırken, son olarak Bayraktar’ın kayınpederi Mehmet Vechi tutuklandı.

Vechi, polisteki soruşturması sürerken, tutukluluk esnasında kendisini merdiven boşluğundan atarak intihar etti.

KADINI ÖLDÜRDÜ, SONRA KENDİNE SIKTI

26 Haziran’da, Gönyeli’de yaşayan Hüseyin Selçuk Öksüzoğluları, aralarında “daha önce gönül ilişkisi olduğu” iddia edilen 35 yaşındaki Filiz Sayar isimli kadına, 3 el ateş ederek öldürdü.

Öksüzoğlu, Filiz Sayar’ı öldürdükten sonra, 1 elde kalbine sıkarak intihar etti.

KAVGAYI AYIRIRKEN ÖLDÜ

4 Ağustos’da, Değirmenlik’te Necla Çağdaşoğulları, talihsiz bir şekilde hayatını kaybetti.

Çağdaşoğlulları, kocası ile oğlunu ayırmaya çalıştığı sırada av tüfeği ile vurularak yaşamını yitirdi.

Olayla ilgili eşi Ördel Çağdaşoğuları tutuklandı. Mahkeme tarafından sanığın eşini kaza ile öldürdüğü tespit edilerek, 2 yıl hapis cezası verildi.

AŞK CİNAYETİNE 30 YIL

12 Eylül’de, uzman çavuş olan Kubilay Güler, Lefkoşa- Güzelyurt anayolu üzerinde bulunan Harem Gece Kulübü’nde çalışan Hüseyin Demiri ve konsomatris Sıham Benchargui tabancayla vurarak öldürdü.

Arşivlere “aşk cinayeti” olarak geçen cinayet 11 Eylül 2014 tarihinde Alayköy’de faaliyet gösteren Harem GeceKulübü’ne, müşteri olarak giden ve geceyi kulüpte geçiren uzman çavuş Kubilay Güler, sabah 08.45’te kapı önünde tartıştığı 26 yaşındaki Siham Benchargui isimli konsomatris kadını, sonra da 34 yaşındaki güvenlik görevlisi Hüseyin Demiri’yi, başlarına beylik tabancası ile birer kez ateş ederek öldürdü.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Harem Gece Kulübü davasında karar 16 Mart 2014’de açıklandı.

Mahkeme Başkanı Kıdemli Yargıç Ömer Güran tarafından okunan karara göre, davanın sanığı Kubilay Güler, 30 yıl hapse mahkum oldu. Sanık Güler’in 9 ayrı suçtan yargılandığı davaya ilişkin kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Kıdemli Yargıç Ömer Güran, ortada vahim bir suç bulunduğuna işaret etti.

Güran, Anayasa’nın kişilerin hayat ve vücut bütünlüğünü güvence altına aldığını belirterek, hayat hakkının insan olmanın ve diğer insan haklarının ön şartı olduğunu vurguladı.

Karar verirken, tahrik unsurunu değerlendirmeyi uygun gördüklerini anlatan Güran, bir haksız tahriğin oluştuğunu, ancak sanığın tepki şeklinde beliren saldırısının orantısız olduğunu söyledi.

Kıdemli Yargıç Güran, sanığın bilerek ve isteyerek üç kişiyi öldürmeye çalıştığını; bunun sonucu olarak da iki kişiyi öldürdüğünü anımsattı.

Sanığın yaşının genç olması, pişmanlık duyması ve mahkemeden özür dilemesi gibi hafifletici nedenler bulunduğunu ifade eden Güran, sanık Kubilay Güler’in adam öldürmek suçlarından 30’ar, öldürmeye teşebbüsten de 20 yıl hapse mahkum edildiğini açıkladı.