Özge KİZİR

Adada bir doktor istifası daha yaşandı. Yeni Doğan uzmanı Dr. Abdullah Akbaş hastaneden istifa etti. Akbaş’ın, çalışma şartlarının yetersizliğinden dolayı istifasını verdiğini belirten Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, istifaların toplum sağlığı adına ciddi bir kayıp olduğunu vurguladı. 

Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulunan Besim, “Yaşanan istifalar, toplum adına çok ciddi kayıplardır. Hekimleri yetiştirmek çok ciddi bir olaydır. İnsanlar çok ciddi bir eğitim alıyor ve ciddi bir süreçten geçiyorlar. Maalesef günün sonunda biz bu insanlara sahip çıkamıyoruz ve onlar birer birer ayrılıyorlar. Bazen hastaneyi, bazen de ülkeyi terk ediyorlar. Gerek devlet hastanesinden gerekse ülkeden çok ciddi bir hekim göçü var” şeklinde konuştu.

“Bu sistemin artık sürdürülemez olduğunu vurguluyoruz”

Sistemin artık sürdürülebilir bir yapı içerisinde olmadığını vurgulayan Besim, “Bu sistemin artık sürdürülemez olduğunu vurguluyoruz. Bir an önce olağanüstü hal ilan edip sağlıkta ciddi bir reform için başlangıç yapmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

“Sağlıkta maalesef ciddi bir sistem oturtamadık”

Sağlık alanındaki çalışma şartlarını değerlendiren Besim şunları söyledi: “Sağlıkta maalesef ciddi bir sistem oturtamadığımız için sıkıntılar, yıllardan beri süregeldiği şekliyle devam ediyor. Burada aslında hekimimiz ve personellerimiz var, fakat sistem doğru kurgulanmadığı için doğru çalışmıyor. Yani sağlık ocakları veya sağlık merkezlerin daha etkin ve efektif çalıştırılması gerekiyor. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin 3. basamak halinde çalıştırılması lazımdır.” 

“Sistem toplumun Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a kadar bütün coğrafyayı, yani toplumun genelini kapsayan bir olaydır”

Hekimlerin ve sağlık personellerinin çalışma şartlarının ve saatlerinin düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Besim, “Hekimlerin ve sağlık personellerinin çalışma şartlarının ve saatlerinin düzenlenmesi gerekiyor. ‘Sistem’ dediğimiz şey bu söylediklerimin hepsidir. Yani sadece maaş, personel veya hekim değildir. Biz ‘sistem’ diyoruz. Çünkü sistem toplumun Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a kadar bütün coğrafyayı, yani toplumun genelini kapsayan bir olaydır” şeklinde konuştu.

“Sistem doğru kurgulanmazsa evet, işte insanlar böyle bırakıp gidiyorlar”

Sistemin doğru kurgulanması gerektiğini ifade eden Besim şöyle dedi: 

“Aktif sağlık ocakları, temel sağlık hizmetleri, sağlık merkezleri, periferideki ve diğer hastaneler çalışacak, hekimlerin çalışma saatleri ve bütün sağlık çalışanlarının sağlık ve çalışma şartları düzenlenecek. Bunların hepsi sistemdir. Bu sistem doğru kurgulanmazsa, evet işte insanlar böyle bırakıp gidiyorlar. Yani sorun budur. Sistemin doğru kurgulanması gerekiyor.”

“Meclis'te doktor var ama…”

Filiz Besim, Meclis’teki doktor sayısının problemleri çözmekte yeterli olup olmadığı yönündeki soru üzerine şunları söyledi: 

“Bu, çok doğru bir argüman değildir. Yani orada hekim olması demek sistemini hepsinin çok iyi bilmesi ve hepsinin bununla uğraşması demek değildir. Bu durum öncelikle Sağlık Bakanlığı’nın görevidir. Sağlık Bakanlığı, sistemi doğru kurgulayacak yasaları ve tüzükleri geçirecek. Bunu Bakanlar Kurulu’na onaylatacak. Ondan sonra meclise gidecektir. Bu bir zincirler bütünüdür. Yani bu durum sadece ‘mecliste doktor vardır da neden bu sistem böyle değildir’ olmamalıdır.”

“Görev Sağlık Bakanlığı’na düşüyor”

Herkesin bir işi veya uzmanlık alanı olduğuna dikkat çeken Besim, meclisin ise sağlık sorunlarından çok bütün ülke sorunlarıyla ilgilendiklerini belirtti.Besim, “Herkesin bir işi veya herkesin bir uzmanlık alanı vardır. Bugün meclisteki bütün hekimler sağlık sistemiyle mi uğraşıyor? Hayır, ülkenin bütün sorunlarıyla uğraşıyorlar. Meclisteki bütün hekimler sağlık sistemi konusunda uzman mıdır? Öyle bir şey olamaz. Burada bu görev Sağlık Bakanlığı’na düşüyor” şeklinde konuştu.

“Sağlık Bakanlığı paydaşlarıyla oturup, gerekli yasaları hazırlayacak veya sistemin nasıl olması gerektiğini kurgulayacak”

Ülkedeki sağlık sorunlarını Sağlık Bakanlığı’nın çözmesi gerektiğini ifade eden Besim, 
sözlerine şöyle devam etti: 

“Sağlık Bakanlığı paydaşlarıyla beraber oturacak ve gerekli yasaları hazırlayacak veya sistemin nasıl olması gerektiğini kurgulayacak. Ona göre de hükümet irade gösterecek. Sürekli ‘siyasi bir irade’ diyoruz. Ondan sonra bu meclise gidecek, yasalaşacak ve geçecek. Bunu tabii yürütme, bakanlık ve diğer kurum ve kuruluşlar uygulayacak. Yani devlet olmak böyle bir şeydir.” 

“Önceliklerimiz arasında bu konuyu ele almalıyız”

Sistemin altında en çok hastaların ve sağlık çalışanlarının ezildiğini ifade eden Besim, 
“Aslında bütün topluma bu konuda gerekli uyarıları yaparak elbirliği ile bu sistemi düzeltmek düşüyor. Çünkü hepimizindir ve erteleyemeyeceğimiz bir şeydir. Yani bu sistemin altında en çok ezilenler hastalarımız ve sağlık çalışanlarıdır. Bu nedenle hepimizin elbirliği veya işbirliğiyle, bu konuyu önceliklerimiz arasına almamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

“Sağlığı önceliğe almalıyız”

Sağlığın daha ciddi bir önceliğe alınarak bu sorunların çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Besim, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Birçok değişik konuda ülkede sorunlar olabilir, ama sağlık daha farklıdır. Sağlığı daha ciddi bir önceliğe alıp bu sorunları çözmek zorundayız. Sürekli bu konulardan konuşuyoruz. Kamuoyunda da çok defa paylaştık. Bunları gündeme getirmek zorundayız. Elbette ki yetkililerin de bunu ciddiye alması ve gereğini yapması gerektiğini düşünüyorum.”