Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, iyi bir sağlık sisteminde, güçlü kamu sağlık hizmetlerine, denetlenebilir kaliteli özel sağlık hizmetlerine ve hasta hakları yasasına ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Besim, güçlü bir sağlık sistemi kurulmasında en büyük ihtiyacın ülkedeki tüm sağlık hizmetlerini organize edecek ve denetleyecek olan güçlü bir Sağlık Bakanlığı olduğunu ifade ederek, şu andaki Sağlık Bakanlığı’nın yapısının “kamu sağlık hizmetlerinde disiplini sağlamaktan aciz” ve “özel sağlık hizmetlerinin denetimini yapabilecek düzenlemelerden yoksun” olduğunu ileri sürdü.

Filiz Besim, Sağlık Çalışanları ve Teşkilat Yasaları’nın bir an önce düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, 14 Mart Tıp Bayramı töreninde, tüm hekim örgütleri adına yaptığı konuşmada, ilk olarak dün akşam Ankara’da yaşanan terör olayını nefretle kınadı.

Terör olaylarında hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen Besim, yaşanan terör olaylarının son olmasını temenni etti.

Konuşmasında sağlık alanında yaşanan sıkıntılara değinerek çözüm önerilerinde bulunan Besim, sağlık alanında yıllardır yaşanan sorunlara, her geçen gün yenilerinin eklendiğini belirtti.

“SAĞLIKTA TAM BİR YAPRAK DÖKÜMÜ…”

Sağlıkta tam bir yaprak dökümü yaşandığını ifade eden Besim, “sosyal devlet olmanın en önemli kriterlerinden birisinin güçlü, hastaların kolay ulaşabileceği, kaliteli ve güler yüzlü bir sağlık sistemine sahip olmaktır” dedi. 

Hekimlerin yasalara uymadan çalıştıklarını savunan Besim, halen var olan yasaya göre yasak olmasına rağmen kamuda çalışan hekimlerin aynı zamanda özelde de çalışması konusunun polemik konusu olmaya devam ettiğini kaydetti.

Besim, hekim örgütlerinin devletten umudunu kesmiş, mahkeme koridorlarında süründüğünü söyledi.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KONUSU

Genel Sağlık Sigortası konusunun yıllardır gündemde olduğuna da değinen Filiz Besim, 2008’den sonra işe giren memurlardan sağlık fonu için primler kesildiğini, ancak bu primlerin toplandığı fonun sağlık harcamaları için kullanılmadığını ileri sürdü. 

Bundan dolayı bu paranın sağlığa geri dönmediğini ve özele giden hastaların sağlık harcamalarının çoğunu ceplerinden karşıladıklarını ifade eden Besim, Genel Sağlık Sigortası’nın hastaya hekim seçme özgürlüğünü de getireceğini belirtti.

Besim, bu konu ile ilgili geçtiğimiz yıl çok ciddi çalışmalar yapılmasına karşın yasanın şu anda Başbakanlıkta bekletildiği bilgilerini aldıklarına dikkat çekerek, Genel Sağlık Sigortası’nın bir an önce ülke şartlarına uygun şekilde düzenlenerek devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlıkta yaşanan bir diğer sorunun otomasyon olduğuna da işaret eden Besim, otomasyonun bir an önce devlet ve özel sağlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde devreye girmesi ve sağlık politikalarının net verilere göre oluşturulması gerektiğini kaydetti. 
 
YENİ HASTANE KONUSU…. “VAR OLANIN TADİLATININ YAPILMASI GEREK”

Yeni hastanenin gündemde olduğu bu dönemde, var olan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin tadilatının da yapılması gerektiğine dikkat çeken Filiz Besim, Sağlık Ocakları, Sağlık Merkezleri ve Perifer hastanelerinin de güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin de artık acilen masaya yatırılması gerektiğine değinen Besim, bu hastanenin teşkilat yasalarının yeniden düzenlenerek, gerek personel alt yapısı, gerekse fiziki şartları iyileştirilmesinin gerekliliğini vurguladı.

Alkol ve madde bağımlıları için bir tedavi merkezinin (AMATEM) olmamasını da eleştiren Besim, Mecliste üzerinde çalışılan ‘’Denetimli Serbestlik Yasası’’nın bağımlı hastalara tedavi şansı vermesi anlamında önemli bir gelişme olduğunu, ülke için gerekli olduğunu, ancak Kamu Sağlık Hizmetleri bünyesinde  bir tedavi merkezinin (AMATEM) kurulmadan bu yasanın geçirilmesinin de, bu tedavinin kamu bacağının eksik olması anlamına geleceğini belirtti.

Ülkeye dönen genç hekimlerin ise çok zor çalışma şartları altında ve komik maaşlarla çalıştırıldıklarına dikkat çeken Besim, çözümün Kuzey Kıbrıs’ta hekimlik mesleğinin şartlarının düzeltilmesi ve eğer eksik branşlar varsa, branşların hızla eğitim planlanması yapılarak Tıp Fakültelerinde okuyan çocukların bu branşlara yönlendirilmesi olduğunu vurguladı.
 
Özel Sağlık Hizmetleri konusuna da değinen Filiz Besim, özel sağlık hizmetlerinin yeterince ve gereğince denetlenmemesini de eleştirdi.

ÖZEL HASTANELER KONUSU…

Besim, “Süpermarket açar gibi özel hastaneler açılıyor, tüp bebek merkezi sayısında patlama yaşanıyor. Yurt dışı kökenli hastane irtibat büroları Sağlık Bakanlığı’ndan değil de Ticaret Bakanlığından izin alarak ülkemizde ofis açma yarışına girmiş durumdadırlar” şeklinde devam ederek, ivedi olarak Özel Sağlık Hizmetleri ile ilgili politika geliştirilmesine ve uygulanmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bu yıl bütçede sağlığa ayrılan rakamın %6,6 olarak belirlendiğini, ancak çağdaş ülkelerde bu rakamın asgari % 11 olduğunu kaydeden Besim, bu durumu da eleştirdi.

Sağlıktaki çok ciddi bir başka sorunun da denetimsiz Tıp, Diş ve diğer sağlık fakültelerinin açılması konusu olduğuna dikkat çeken Besim, “Düne kadar iki olan Tıp Fakültesi sayımız hiç bir planlama yapılmadan bir anda dörde çıkmıştır. Durum çok ama çok endişe vericidir” dedi.

Kıbrıs konusunda görüşmelerin sürdüğü bu günlerde iki toplumun da kolay ulaşabileceği ortak bir Sağlık Sistemini nasıl kurabileceği ile ilgili politikalar üretilmeye başlanması gerektiğini vurgulayan Filiz Besim, Sağlıkta acil durumların dışında da ortak Sağlık Sistemi üzerinde çalışacak Sağlığın profesyonellerinden oluşan teknik bir komiteye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği önerisi olan mecliste Sağlıkla ilgili yasalar için bir AD-HOC komite kurulması isteminin engellenmesi konusuna da değinen Filiz Besim, “AD-HOC komite, acil durumlar için kurulan ve ülkedeki tüm siyasi görüşlerin uzlaşısının gerektiği bir durumdur. Size göre Sağlıkta geldiğimiz nokta acil değilse eğer söz bitmiştir” şeklinde konuştu.