Keçi tuzakları bulundu

Hayvan üreticileri ve çobanların kaybolan keçilerinin esrarı çözüldü. Beşparmak Dağı derinliklerinde 5 adet su konularak yapılan tuzaklar bulundu.

Bir süreden beri kaybolan küçükbaş hayvanlardan keçilerin esrarı çözüldü. Kozanköy, Lapta bölgesinde konuşlanan hayvan üreticilerinin bir süreden beri esrarengiz bir şekilde kaybolan hatta ölüsü dahi bulunamayan keçilerin esrarı çözüldü.

Hayvanlar suya çekiliyor

Lapta bölgesinde hayvan üreticiliği yapan Eralp Koral, kaybolan hayvanlarının izini sürmek için haftalardır karış, karış aradığı Beşparmak Dağı’nın derinliklerinde çok sayıda keçi tuzağı buldu. Yapılan tuzakla, yazın sıcağında bunalan hayvanlar suya çekiliyor, su içmek için tuzağa giren hayvan bir daha çıkamıyor ve tuzağı kuran tarafından yakalanıp kesilerek satılıyordu.

Tuzakları bulduk

Tuzakları bulmak için Eralp Koral ile birlikte Beşparmak Dağı’nın derinliklerine indik, çok sayıda tuzağın kurulduğuna şahit olduk. Hayvanlarının tuzak kurularak çalındığını hatta sadece kendisinin değil diğer çobanların da şikayetçi olduğu olayın failinin Kozan Köyü’nde yaşayan Şemi Çelik olduğunu iddia eden Eralp Koral, Şemi Çelik’in kendisini tehdit ettiğini de söyledi.

Şeytana bile şapkayı ters giydiren tuzak olayını, önce Orman Dairesi’ne sonra da Lapta Polis Karakolu’na bildirdiğini ifade eden Eralp Koral, yaşadığı olayı şöyle anlattı;

22 hayvanım sırra kadem bastı

Bir süredir hayvanlarım kayboluyordu, öyle ki bu sayı 22’yi geçmişti. Her seferinde hayvanlarımı arıyor ama ne ölüsünü ne de dirisini bulamıyordum. Bu bana çok ilginç gelmişti, az değildi tam 22 keçim kaybolmuş ama arkalarında hiçbir iz bırakmamıştı. Sonunda ormanın derinliklerine kadar indim ve bu tuzakları görünce şaşırdım. Sonra tuzakların olduğu yerde Kozanköy’de ikamet eden, devlette pompalı zirai ilaççılık yapan, aynı zamanda hayvan yetiştiren ve köyde kasabı olan Şemi Çelik ile karşılaştım. Neredeyse orada kavga edecektik.
Bu olaydan sonra Orman Dairesi Girne Bölge Şefine ve Lapta Polis Karakolu’na şikayet dilekçesi veren Eralp Koral, Şemi Çelik’in cezalandırılmasını ve yapılan tuzakların bozulmasını istiyor. Tuzakların nasıl işlediğini sorduğumuz Eralp Koral şöyle anlattı;

Kasapta etin kilosu 20TL’ye satıyor

Ormanda bir kaya yanı seçiliyor, ortaya bir su yalağı konularak hayvanların buraya çekilmesi sağlanıyor. Sonra etrafı tellerle çevriliyor, yalnızca kayanın yanından bir yer açık bırakılıyor, keçi buraya gelince içeriye atlayıp suyu içiyor ancak bir daha çıkamıyor. Şemi Çelik, kurduğu tuzaklara su temin edebilmek için Beşparmak Dağı içinde adeta su borularından ağ kurmuş. Eralp Koral Kozanköy’de kasap dükkanı olan Şemi Çelik’in burada eti kilosu sudan ucuz 20TL’ye sattığını iddia etti.

Şemi Çelik’e ceza kesilmiş

Girne Bölgesi Orman Bölge Şefi ile telefonda yaptığımız konuşmada olayı doğrulayan görevli, Şemi Çelik’in yaptığının suç olduğunu bu sebepten kendisine ceza kesildiğini ve tuzakları kaldırması için bir hafta süre verildiğini ifade etti.

Olayın Pazartesi günü Orman Dairesi Müdürlüğü’ne iletileceği ve tuzakların nasıl bertaraf edileceği konusunda ne gibi çalışma yapacakları öğrenilecek.

keci-tuzak-1.jpg

Kaynak: Halık Doğandor/Kıbrıs Medyator