İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, Girne Beyaz Bölge’de yapılacak her türlü gelişmenin Planlama Onayı’na tabi olduğunu belirterek, Temmuz 2015’ten, Emirname Değişikliği’nin yürürlüğe girdiği 8 Şubat 2016 tarihine kadar Şehir Planlama Dairesi’ne 152 planlama onayı başvurusu yapıldığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada bu başvuruların bir kısmının sonuçlandığı, bir kısmının ise işlem aşamasında olduğu kaydedildi.

Bu başvurulardan, yeni inşaat ve yeni inşaata yönelik olanların 104 tane, diğer başvuruların ise onay yenileme, yıkım, kullanım değişikliği gibi gelişmelere yönelik olduğu ifade edildi.

Söz konusu sürede yeni inşaat ve ilave inşaata yönelik Şehir Planlama Dairesi’ne giriş yapan dosyaların kat sayısı itibariyle dağılımı ise şöyle:

“10 katlı bina sayısı 12, 9 katlı bina sayısı 3, 8 katlı bina sayısı 6, 7 katlı bina sayısı 28, 6 katlı bina sayısı 18. Geriye kalan yeni inşaat ve ilave inşaata yönelik gelişmelerin kat sayısı 5 katın altında olan binalar.”

“NİTELİKLİ BÜYÜME VE KALİTELİ YAŞAM HEDEFİ”

Bakanlık açıklamasında, 2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği’nin, 8 Şubat tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

Nitelikli büyüme ve kaliteli yaşam hedefiyle yayınlanan Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği’nin,  sürdürülemez bir çarpık yapılaşma halinde olan Girne şehrinin sürdürülebilir biçimde yeniden yapılandırılmasını amaçladığı kaydedildi.

Değişiklikle, çalışmaları başlamış olan imar planı yürürlüğe girinceye kadar, ivedi ve geriye dönüşü mümkün olmayan konularda, mümkün olabilen tedbirlerin alınmasının hedeflendiği vurgulandı.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, bu aşamada planlama onayı başvuruları ile ilgili kamuoyunda merak edilen bazı istatistiki bilgileri doğru bilgilendirmesi amacıyla paylaşma gereği duyduğu kaydedildi.