Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dt. Hüseyin Bıçak, Diş Teknisyenleri Laboratuvar Tüzüğü çıkmadığı için halen ağızda çalışan diş teknisyenleri olduğunu kaydederek, Sağlık Bakanlığı’nın özel muayenehane denetimlerinde yeterli olmadığını savundu.

Bıçak, Sağlık Bakanlığı’nın birkaç ay önce hijyenik ve tescilli olmayan bir diş kliğini kapatma kararı aldığını ancak bu kararı uygulayamadığını söyleyerek; “Daha sonra diş kliniği ekipte diş hekimi olmadan denetlendi ve alelacele tescillendi” dedi.

Bunun Sağlık Bakanı’nın ve bakanlık yetkililerinin hekim olduğu bir dönemde yapılmasının “etik dışı” ve “kabul edilemez” olduğunu kaydeden Bıçak, “Diş hekimlerine karşı işlenen bu haksız davranışla halkın ağız ve diş sağlığına da kötülük yapıldı” dedi.

Ülkede her Sağlık Bakanı değiştiğinde köklü değişikliklerden söz edildiğini kaydeden Hüseyin Bıçak, “1979’da çıkarılan Tam Gün Yasası’ndan bu yana sistem üzerinde büyük değişiklikler yapılmadı” ifadesine yer verdi.

BIÇAK’TAN SAĞLIK BAKANI İZBUL’A YAZI

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dt. Hüseyin Bıçak, Sağlık Bakanı Salih İzbul’a sıkıntılarına ve taleplerine yer verdikleri bir yazı gönderdi.

Oda Başkanı Bıçak, yazısında, “Sayın İzbul, Reorganizasyon ve Genel Sağlık Sigortası Yasası çalışmalarınızda başarılar, daha önemlisi yapmayı düşündüğünüz icraatları yerine getirebilecek kadar uzun bir Sağlık Bakanlığı dönemi dileriz” ifadesine yer verdi.

“SERBEST HEKİMLER ÖZEL HASTANELER KARŞISINDA SAVUNMASIZ”

Eğitimde plansızlık olduğunu savunan Hüseyin Bıçak, ek kontenjanlarla diş hekimliği fakültelerine öğrenci gönderilmesinin ileriki yıllarda işsiz diş hekimi ordusu yaratacağını belirtti.

Bıçak, serbest hekim ve diş hekimlerinin plansız ve ihtiyacın dışında gelişen özel hastaneler karşısında savunmasız olduğunu da kaydetti.

“HASTA, TÜRKİYE’NİN GÜNEY İLLERİNDEKİ DİŞ TEDAVİSİNDE ZARAR GÖRÜYOR”

Sigortalı hastaların özeldeki diş tedavilerini cebinden ödediğini, bu durumun devlet hastanelerde yığılmaya neden olduğunu kaydeden Bıçak, “Bazı hastalar ekonomik olacağı düşüncesiyle diş tedavilerini Türkiye’nin güney illerinde yaptırıyor, bu hizmet alımında büyük zarar görüyor. Devlet, kamuda yapılamayan protez ve ortodonti işlemleri için özel sektörden hizmet alımı yapmalı” dedi.

“BU YASALARDAN BİRİ ÇIKMAZSA SAĞLIK SİSTEMİ YENİLENEMEZ”

“Genel Sağlık Sigortası’nın hayata geçirilmesi ivedidir” diyen Bıçak, kamu sağlığı, döner sermaye, hasta hakları ve özel hastanelerle ilgili yasaların da geçirilmesi gerektiğini kaydetti, “Bunlardan birinin çıkmaması halinde sağlık sistemi yenilenemez” dedi.

“EKSİK KADROLAR DOLDURULMALI…9 YILLIK SÖZLEŞMELİ HEKİMLER VAR”

Yazısında, “Yeni bir sistem kurulurken kamu ve özel sektör birbirini yok etmemeli” ifadesine de yer veren Oda Başkanı Bıçak, “Sistem değişikliği çalışmaları sonuçlanıncaya kadar kamu görevlisi hekimlerin özlük hakları yeniden gözden geçirilmeli. Eksik kadrolar da doldurulmalı. 2007’den bu yana diş hekimliğine kadro ve terfiler yapılmadı. 9 yıllık sözleşmeli hekimler var” dedi.

“SAĞLIK BAKANLIĞI EĞİTİMLERİ DESTEKLEMELİ”

Hüseyin Bıçak, Oda’nın koruyucu diş hekimliği yanında diş hekimlerinin bilgilerinin ve becerilerinin artması için çeşitli faaliyetler yürüttüğünü, bu kapsamda “Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Kredilendirme Tüzüğü” hazırlandığını da kaydederek, “Sağlık Bakanlığı bu tür eğitimleri desteklemeli” ifadesine yer verdi.