Türk-Sen, Başbakan’ın, “giderayak yaptığı açıklamaları” talihsiz beyanlar olarak nitelerken, buna karşılık görevi bırakma kararını son derece isabetli bulduğunu ifade etti.

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Başbakan’ın, Kıb-Tek ile ilgili her ağzını açtığında, Kıb-Tek çalışanlarını, arz güvenliği sağlanmış ucuz elektriğin topluma sunulmasının önündeki engel gibi göstermeyi alışkanlık haline getirdiğini savundu.

Önce BRTK’da ardından da Havadis Gazetesi’ne verdiği mülakatta başka şeylerin yanısıra Kıb-Tek konusunda da açıklamalar yapan Başbakan’ın, “Kıb-Tek’in, çalışanların menfaatleri için kurulmadığını, Kıbrıs Türk halkının enerji ihtiyacını karşılaması, halka sürekli, ucuz ve kaliteli enerji sunması için kurulduğunu ve çalışanların buna engel olduğu imasında bulunduğunu” savundu.

El-Sen’in, elektrik kamu hizmetinin kesintisiz, ucuz ve kaliteli bir şekilde topluma sunulması adına gerek kamuoyu ile gerekse yönetenlerle paylaştığı birçok bilimsel raporu bulunduğunu hatırlatan Bıçaklı, El-Sen’in, daha başlangıçta mevcut durumu savunmadığını her fırsatta dile getirdiğini, toplumsal menfaatleri gözeterek Kıb-Tek’in özerkleştirilmesini savunduğunu belirtti.

Bıçaklı, “Seçim bildirgeleri ve Hükümet Programı ile Kıb-Tek’in özerkleştirileceğine ilişkin topluma verilmiş taahhütlere rağmen, iki yıla yakın hükümet süresi içerisinde bunu uygulamayarak tersi bir tutumla AKP Hükümeti tarafından dayatılan sözde ekonomik paketin uygulama tarihlerini değiştirip AKP Hükümeti’ne özelleştirmeyi taahhüt eden Sayın Başbakan’ın bizzat kendisidir” dedi.

Başbakan’ın olumlu gelişmeler karşısındaki rahatsızlığı, son Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararların topluma sunuluş şeklinde de kendini gösterdiğini ifade eden Bıçaklı, Kurum’un halen 270 milyon TL civarında olan borcunu hiç bir şekilde artırmayacak, sadece AKSA ve yakıt sağlayıcı firmaya borçlu kalarak yüksek faiz ödemek yerine bankalardan borçlanmak suretiyle daha düşük faiz ödemesine yol açacak yeni borçlanma talebinin, Kurum’un mali olarak iyi yönetilmediği algısı yaratacak şekilde ön plana çıkarılmasına sebep olduğunu kaydetti.

Bıçaklı, “Oysa mevcut yönetim göreve geldiğinde 420 milyon TL civarında olan Kurum borcunun uygulanan buna benzer tedbirler sayesinde 270 milyon TL seviyesine geriletildiği, bu amaçla önceden sağlanan devlet kefalet miktarının da azaltıldığı gözlerden kaçırılmak istenmektedir” dedi.