Özlem Çimendal

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Yeni Bakış’a yaptığı açıklamalarda Çalışma Dairesi Güzelyurt Şubesi enerji giderleri ve kirasının çalışanların İhtiyat Sandığı paralarından kesildiğini iddia ederek, “Eğer yok böyle bir şey derlerse çıkıp bunu kanıtlasınlar. İşçilerin parasından devletin binasının kirası ve elektriği ödeniyor” dedi.

Bıçaklı,  hükümetin, işçilerin maaşından kesinti yapan ancak Sosyal Sigortalar Fonu’na herhangi bir yatırım yapmayan 16 belediye ve birçok iş yerine de ceza kesmesi gerekirken, aflarla var olan cezaları da sildiğine dikkat çekerek,  Çalışma Bakanı Hamza Ersan Saner’in Sosyal Sigortalar adına yaptığı borçlanmaların  aslında çalışanlar adına yapıldığını dile getirdi ve “Kimin parasını kime affediyorlar” diye sordu.

İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nda çalışanların cebinden kesilen devlet giderlerinin düzeltilmesi ve dava açılmasıyla ilgili karar alındığını ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın onay vermemesi nedeniyle işlemlerin yapılamadığını da savunan Bıçaklı, hala kira ve enerji giderlerinin çalışanın İhtiyat Sandığı parasıyla ödenmeye devam edildiğini vurguladı.Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Yeni Bakış’a yaptığı açıklamalarda Çalışma Dairesi Güzelyurt Şubesi enerji giderleri ve kirasının çalışanların İhtiyat Sandığı paralarından kesildiğini iddia ederek, “Eğer yok böyle bir şey derlerse çıkıp bunu kanıtlasınlar. İşçilerin parasından devletin binasının kirası ve elektriği ödeniyor” dedi.

“Çalışma hayatını düzenleyen yasa için emekçi temsilcilerine tenezzül edilmiyor”

Çalışma hayatıyla ilgili yasada değişiklik yapılırken emekçi temsilcilerinin görüşüne tenezzül edilmediğini vurgulayan Bıçaklı, “Çalışma hayatını düzenleyen yasada düzenleme yapılıyor ancak emekçi temsilcileri olarak bizim elimizde henüz hiçbir taslak yok. Bizimle tenezzül edip görüşüp fikrimizi dahi sormadılar” şeklinde konuştu.

Hükümet “yaparım olur” mantığıyla hareket ediyor

İş hayatını düzenleyen yasa değişikliğinin hükümetin kendi verdiği kararları içerdiğini ve emeklilikle ilgili düzeltilmesi gereken maddenin haksızlığa neden olduğunu  vurgulayan Bıçaklı, “Sosyal Sigortalar Yasası’nın 63’üncü maddesinin emeklilik maaşının ne zaman başlayacağı ile ilgilidir. Emekli olup fark etmediyseniz eğer emeklilik maaşınız sizin fark edip başvuruda bulunduktan 1 ay sonra başlayacak diyor yasa. Biz yıllardır bunu söylüyoruz. Madem ki yasada düzenleme yapılıyor, ilk önce bu adaletsizlik ortadan kaldırılmalıydı. İnsanlar emekli olduktan sonra, maaş haklarının alsın ya da almasın başlaması gerekmektedir, bu şekilde değiştirilmesi gerekiyordu. Bu bizim şahsımıza yapılan saygısızlık değil, emeğe yapılan saygısızlıktır” ifadelerini kullanarak, hükümetin “yaparım olur” mantığıyla hareket ettiğine işaret etti.

“Hükümetin amacı bir şeyleri gizlemek”

Hükümetin amacının bir şeyleri gizlemeye çalışmak olduğunu da dile getiren Bıçaklı, 16 belediyenin de dahil olduğu bazı şirketlerin yıllarca çalışanların maaşından kesintiye gitmesine rağmen, Sosyal Sigortalar Dairesi’ne bir kuruş ödeme yapmadığını savundu. Bıçaklı, “Bir kısım iş verenle çalışanlardan kesinti yapmalarına rağmen, Sosyal Sigortalar’a bir kuruş yatırmadığı gibi çalışanları da mağdur etmiştir” dedi.

“İşçilerden kesinti yapıldı Sigortalar’a tek kuruş ödenmedi”

Bıçaklı, hükümetin, işçilerin maaşından kesinti yapan ancak Sosyal Sigortalar Fonu’na herhangi bir yatırım yapmayan 16 belediye ve birçok iş yerine ceza kesmesi gerekirken, aflarla var olan cezaları da silmesine tepki gösterdi.

“Hükümet yasal işlem başlatması gerekirken, af çıkarıyor”

 Bıçaklı, “Hükümet ceza kesmesi gerekirken, yasal işlem yapılacağına bu cezalar affediliyor. Aslında bütün işyerlerini bir yerde yatırım yapmamaları için teşvik ediyorlar. Yatırımlarını yapanların günahı neydi?” diye sordu.

“Kimin parası kime affediliyor, borç çalışanlar adına alınıyor”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner’e de eleştirilerde bulunan Bıçaklı, “Sayın Hamza Ersan Saner iki günde bir çıkıp Sosyal Sigortaların kendi kendini idare edemeyecek durumda olduğunu açıklıyor. Bankalardan borçlandığını söylüyor. Aslında Sosyal Sigortalılar adına bu borç alınıyor diğer yandan da kendi alacaklarının faizini affediyor. Kimin parası kime affediliyor, böyle bir mantık olabilir mi” ifadelerini kullandı.

“Devlet giderleri, çalışanların İhtiyat Sandığı yatırımlarından kesiliyor”

Hükümetin halka ve işçilere katkı koyması gerektiği yerde devlet giderlerini çalışanların ihtiyat sandığı yatırımlarından kestiğini de iddia eden Bıçaklı, “Çalışma Dairesi Güzelyurt Şubesi’nin bina kirası, elektrik faturası ve giderleri işçilerin İhtiyat Sandığı’ndan kesilmektedir” diye konuştu.

“Çalışma Dairesi Güzelyurt Şubesi giderleri çalışanın cebinden çıkıyor”

Çalışma Dairesi Güzelyurt Şubesi enerji giderleri ve kirasının çalışanların İhtiyat Sandığı paralarından kesildiğini iddia eden Bıçaklı, “Eğer yok böyle bir şey derlerse çıkıp bunu kanıtlasınlar. İşçilerin parasından devletin binasının kirası ve elektriği ödeniyor” dedi.  

“İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nda karar aldık, bakan onaylamıyor”

İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nda çalışanların cebinden kesilen devlet giderlerinin düzeltilmesi ve dava açılmasıyla ilgili karar alındığını ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının onay vermemesi nedeniyle işlemlerin yapılamadığını da açıklayan Bıçaklı, “Çalışma Dairesi şubesinin kendi kullandığı binanın elektriği ve kirasını kendisinin ödemesi için karar aldırdık maalesef bizim kararlar bakan onaylarsa yürürlüğe girer ancak sayın bakan buna onay vermedi ve hala kira ve enerji giderleri çalışanın İhtiyat Sandığı parasıyla ödeniyor” ifadelerini kullandı.