Biden, 2 Ekim'de Harvard Üniversitesi’ndeki konuşmasının soru-cevap bölümünde, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin isimlerini anarak bölge ülkelerinin Esed rejimini devirmek için rejimle savaşanlara yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah gönderdiğini savundu. Ancak, IŞİD'in güçlenmesinin ardından şimdi bu ülkelerin "uyandığını" belirten Biden, "eski bir dostum" ifadesini kullandığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da kendisine "Siz haklıydınız, fazla insanın geçişine izin verdik, şimdi sınırı kapatmaya çalışıyoruz" dediğini iddia etti.

Biden'ın bu sözlerinin medya organlarında yer almasının ardından, Biden'in basın sözcüsü Kendra Barkoff, açıklama göndererek ABD için Türkiye'nin kritik bir müttefik olduğunu belirtti. Biden'in kişisel olarak Erdoğan ile yakın ilişkiye sahip olduğunu ve Erdoğan'a "saygı ve hayranlık duyduğunu" kaydetti. Barkoff, "Başkan Yardımcısı, Harvard Üniversitesindeki konuşmasında Suriye içindeki birçok muhalif unsurlar hakkında hiçbirimizin yeterli bilgiye sahip olmadığını söylemeye çalışmıştı" ifadesini kullandı.

Bu "tamir" çabasına rağmen Biden'in sözleri Türk hükümetinde ciddi tepkiye yol açtı. Kurban Bayramı namazını Sultanahmet Camisi'nde kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çıkışta basın mensuplarının konuyla ilgili sorusu üzerine, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda eğer Biden, bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olmuştur. Asla benden böyle bir ifade sadır olmamıştır, bir. İki: Bir defa Türkiye ki o dönem hükümetteyiz, ben başbakanım ve bu dönemde de yine kesinlikle başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne, bakın terör örgütü diyorum, bizim en ufak bir yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye'ye girmemiştir. Turist pasaportuyla bizim ülkemizden gelip Suriye'ye geçer ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez. Bu konuda hassasiyetimiz aynen devam etmektedir. Biz şu ana kadar 6 bin kişinin Türkiye'ye girişini yasakladık, bin kişiyi sınır dışı ettik. Bunları yapan Türkiye Cumhuriyeti hükümetidir, Türkiye Cumhuriyeti devletidir."

Erdoğan, ayrıca, "Bunları kendileri söylediği halde Türkiye'yi bu tür bir suçlamayla karşı karşıya bırakmak çok yanlış bir şey. Esefle karşıladım. En son ABD'de, bu son gidişimde yaptığımız görüşmede de asla kendilerine bu noktada 'Biz yanlış yaptık. Bizim böyle bir duruşumuz oldu. Orada siz haklıydınız' asla böyle bir şey olmamıştır. Sayın Biden eğer Harvard'ta böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi lazım. Bakın bunu da açıkça söylüyorum. Öyle ufak tefek çevresinden dolaşarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın açıklamalarına ilişkin, "Doğrusu bu eleştiriyi kabul etmek mümkün değil. Bütün Amerikan yönetimi ve en başta Biden çok iyi biliyor ki Türkiye 4 yıldır tek başına bütün mültecileri ağırlamaya devam ediyor. 4 yıldır yaptığı uyarılar en başından dinlenmiş olsaydı bugün bu acılar yaşanmazdı. Herkesin tarihi sorumluluğu var burada. Ama hiç bir tarihi sorumluluk taşımayan bir ülke aranıyorsa o Türkiye'dir" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASININ ARDINDAN "ÖZÜR" GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından, Beyaz Saray'dan yeni bir açıklama geldi.

AA'nın sorusu üzerine açıklama gönderen Beyaz Saray, Biden'ın, Harvard Üniversitesinde sarf ettiği sözlere açıklık getirmek için Erdoğan'ı aradığı belirterek Başkan Yardımcısının Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye'de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür dilediğini bildirdi.

Açıklamada, "Başkan Yardımcısı, ABD'nin, Türkiye dahil, IŞİD'in kaynaklarıyla mücadelede dünya genelindeki müttefiklerimiz ve partnerlerimizin yaptıkları fedakarlıklar ve taahhütlere büyük değer verdiğimiz konusuna açıklık getirdi. İki lider, ABD ve Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede yakından çalışmasının önemini teyit etti" ifadesine yer verildi.