Saygı Duruşu ile başlayan törende; Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı İzzet Volkan, Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Kıbrıs gazetesi köşe yazarı Akay Cemal, Bilbay Eminoğlu’nun kardeşi Biray Eminoğlu, Kıbrıs Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Ergüçlü, Kıbrıs gazetesi köşe yazarı, Gazeteci-Yazar Ahmet Tolgay, Kıbrıs gazetesi Haber Müdürü Ali Baturay birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda, Eminoğlu’nun gazeteciliğin her alanında özveri ve fedakarlıkla görev yapmış, bilgi ve deneyimleriyle birçok gazeteci yetiştirmiş, yoğun meslek yaşamında ailesine her zaman destek olmayı başarmış bir kişi olduğuna vurgu yapıldı.

Eminoğlu’nun ailesi, çalışma arkadaşları, törene katılanlar, duygusal anlar yaşadı.

VOLKAN: “ÖRNEK BİR KİŞİ”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı İzzet Volkan, Eminoğlu’nun mesleğe başladığı ilk yıllarda gazeteciliğin yaygın olarak bilinmediğini, Bozkurt Gazetesi’nde çalışmaya başladığı dönemde “Foto Bilbay” olarak anıldığını söyledi.

Eminoğlu’nun çıkar gözetmeksizin, özveri ve fedakarlıkla görevini yaptığını belirten Volkan, Halkın Sesi, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu, Kıbrıs Gazetesi’nde önemli görevlerde bulunduğunu ifade etti.

Eminoğlu’nun örnek bir kişiliğe sahip olduğuna işaret eden Volkan, genç gazetecilere de deneyimleri ve bilgi birikimiyle katkılar yaptığını vurguladı.

CEMAL: “KİMSENİN ADAMI OLMADI, DOĞRU BİLDİĞİNİ YAPTI”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal,  Eminoğlu’nun gazeteciliği zaman kavramı gözetmeksizin yaptığını, en zor en karanlık günlerde haber olan her yerde görevinin başında olduğunu söyledi.

Cemal, “Önemli olayları kovalamakla ömür tüketti. Ailesini ihmal etmeden bu görevi sürdürdü. Kimsenin adamı olmadı, hep doğru bildiğini yaptı” dedi.

Eminoğlu ile uzun yıllar birlikte çalıştıklarını anlatan Cemal, gençlere dersler bırakarak aralarından ayrıldığını belirtti.

EMİNOĞLU: “AİLESİNE ÇOK DÜŞKÜNDÜ”

Bilbay Eminoğlu’nun kardeşi Biray Eminoğlu konuşmasında, ağabeyinin ailesine olan düşkünlüğünü anlattı.

“Bize babalık, kardeşlik, elinden gelen her şeyi yaptı” diyen Eminoğlu, ailelerini geçindirmek amacıyla para kazanmak için birlikte zor şartlarda, çeşitli işlerde çalıştıklarını söyledi.

Bilbay Eminoğlu’nun ailesine çok düşkün bir kişi olduğunu vurgulayan Biray Eminoğlu, “Onu ağabey, baba tanıdık. Hakkımız helal olsun” diye konuştu.

ERGÜÇLÜ: “KALBİMİZDE YAŞIYOR”

Kıbrıs Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Ergüçlü, “Bilbay Eminoğlu ağabeyimiz, hocamızdı. Onu saygıyla anıyoruz. Kaybettiğimizden beri kalbimizde taşıyoruz. Her zaman bizimle, yanımızdadır” diye konuştu.

Eminoğlu’nun kendi nesline ve gençlere ağabeylik ve hocalık yaptığını söyleyen Ergüçlü, “Yattığı yer nur olsun” dedi.

TOLGAY: “YAKIN TARİHİMİZİ BELLEKLERE KAZIDI”

Gazeteci-Yazar Ahmet Tolgay, anma törenlerinin vefa kültürünü yaşatmak açısından önemli olduğuna değinerek, basına emek veren herkesin anılması gerektiğini söyledi.

Tolgay, Bilbay Eminoğlu’nun çektiği fotoğraflar, attığı manşetler, yazdığı haberlerle, Kıbrıs Türk toplumunun yakın tarihini belleklere kazıdığını ifade etti.

Eminoğlu’nun ilham ve ders kaynağı olduğunu belirten Tolgay, “Gazeteciliğin özveri ve sevda işi olduğunu anlamak isteyenler onun hayatını öğrenmeliler” dedi.

Eminoğlu’nun ölmeden önce nostaljik yazılarını bir araya topladığını ancak kitaplaştırmaya vaktinin yetmediğini söyleyen Tolgay, bu kitabın toplumla buluşturulmasının görevleri olduğunu belirtti.

Tolgay, yayımlama yükümlülüğünü üzerine alanların çalışmalara hız vermesini istedi.

BATURAY: “ÖMRÜNÜ GAZETECİLİĞE ADADI”

Kıbrıs Gazetesi Haber Müdürü Ali Baturay, anma törenine katılanlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, katılımın vefa kültürünün örneği olduğunu belirtti.

Eminoğlu’nun ömrünü gazeteciliğe adadığını vurgulayan Baturay, “Gazeteciliği bir yerlere atlamak için basamak olarak görmedi, birçok fırsatı tepti. Bu işi imkan elde etmek için yapanlara benzemezdi” diye konuştu.

Gazeteciliğin her alanında görev yapan Eminoğlu’nun örnek bir kişi, derinliği olan bir gazeteci olduğunu söyleyen Baturay, gözünü yumana kadar gazetecilik yaptığını kaydetti.

Baturay, birlikte çalıştıkları dönemde Eminoğlu’nun deneyimleri ve bilgi birikimi ile yapılan işe önemli katkı sağladığını belirtti.