TC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rusya'nın Suriye'ye ilişkin sunduğu yeni çözüm planına ilişkin olarak, DAEŞ'e karşı uluslararası camianın yürüttüğü kolektif bir mücadelenin devam ettiğini belirterek, "Bizim gündemimizde DAEŞ'le mücadeleye yönelik başka bir yöntem ya da plan yok" dedi.

Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin bilgi verdi. Bugün İstanbul'da bulunan Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geleceğini hatırlatan Bilgiç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da Türkmen heyette yer alan mevkidaşı ile görüşeceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Salı günü Ankara'da olacağını dile getiren Bilgiç, Zarif-Çavuşoğlu görüşmesinde ikili ve bölgesel konuların ele alınacağını dile getirdi. Tanju Bilgiç, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin de haftaya Türkiye'de olacağı bilgisini verdi.

Soruları da yanıtlayan Bilgiç, ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'nin başlattığı hava operasyonlarına ilişkin bazı gazetelerde yer alan "Türkiye PKK'ya değil DAEŞ'e odaklanmalı" şeklindeki açıklaması hatırlatılarak değerlendirilmesinin sorulması üzerine, haberin içeriğiyle başlığı arasında herhangi bir ilginin olmadığını vurguladı. Obama'nın açıklamasının içeriğinde Türkiye'nin PKK'ya karşı kendini savunma hakkı olduğunu ifade ettiğini aktaran Sözcü Bilgiç, "PKK, ABD için de bizim için de bir terör örgütüdür. Terörist örgütler arasında ayrım yapmak doğru değildir. BM Genel Sekreteri dahil pek çok lider Türkiye'nin özellikle PKK'ya yönelik olarak yaptığı operasyonların kendini savunma hakkı olduğunu söyledi. Türkiye terörün her türlüsüyle kararlılıkla mücadele etmektedir ve edecektir. Bunları yaparken de kimseden icazet almasına gerek yoktur" diye konuştu.

"ABD İLE MUTABAKAT ÇERÇEVESİNDE HAREKET EDİYORUZ"

Sözcü Bilgiç, "Bugün bir gazetede yer alan ve Batılı bir diplomatın Kuzey Suriye'de DAEŞ'ten temizlenen bölgelere PYD dahil gelen unsurların yerleşmesine herhangi bir itirazları olmadığına yönelik ifadelerine Ankara nasıl bakıyor" şeklindeki bir soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin ABD ile mutabakat çerçevesinde koordineli şekilde hareket ettiğinin altını çizerek, "PYD konusundaki düşüncelerimizi daha önce açıkça ifade ettik" şeklinde konuştu.

Tanju Bilgiç, Suriyeli muhaliflerin eğit donat çalışmalarının ne yönde ilerlediği ve bu programda gereken verimin elde edilip edilmediği yönündeki soruya karşılık, lojistik nedenlerden dolayı bazı sıkıntılarla karşılaşıldığını ancak programın öngörüldüğü şekliyle devam ettiğini söyledi. Programın uzun vadeli bir süreç olduğuna dikkati çeken Bilgiç, "Eğit donatın uzun vadede terörle mücadele alanında Suriye'de önemli katkılar yapacağına inanıyoruz" dedi.

Tanju Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu'nun Malezya'da ABD uçaklarına ek olarak koalisyondaki diğer ülkelerin de Türkiye'de üsleri kullanabileceğine yönelik açıklamasına ilişkin olarak, gerektiği takdirde ABD ile ortak olarak karar verilmesi halinde mutabakata bağlı olarak üslerin kullanılmasında bir sıkıntı olmayacağını anlattı.

ZERGELE KAMPI İDDİALARI

Zergele kampında sivil hedeflerin vurulduğu yönündeki iddiaları da değerlendiren Bilgiç, gerek Dışişleri Bakanlığı, gerekse Genelkurmay Başkanlığının konuyla ilgili gerekli açıklamaları yaptığını hatırlattı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimiyle de konuyla ilgili temas halinde olduklarını vurgulayan Bilgiç, "Konuya ilişkin bir bilgi alışverişi var. Bazı bilgiler geldi. Bu bilgiler olgunlaştığında gerekirse kamuoyuyla paylaşacağız. Ama bu aşamada zaten açıklamalarımız durumu net bir şekilde ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Tanju Bilgiç, bir gazetecinin Çavuşoğlu'nun Malezya'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüştüğünü hatırlatarak, bu görüşmede Rusya'nın Suriye konusunda yeni çözüm planının gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine, şunları söyledi:

"Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesinde enerji, ortak toplantı hazırlıkları, Kırım Tatarları ve Suriye konusu gündeme geldi. Bu konuda DAEŞ'le mücadele hakkında Rusya'nın önerdiği plan var. Şunu söylemem lazım, halen DAEŞ'e karşı uluslararası camianın yürüttüğü kolektif bir mücadele devam ediyor. Türkiye de bu koalisyonun parçası olarak çabalara somut katkı sağlıyor. Bizim gündemimizde DAEŞ'le mücadeleye yönelik başka bir yöntem ya da plan yok."

Türkiye'nin geri çektiği büyükelçilerin dönüşüne ilişkin sürecin sorulması üzerine Bilgiç, şu aşamada büyükelçilerin dönmesinin öngörülmediğini, konuya ilişkin istişare sürecinin devam ettiğinin altını çizdi.