Başbakan Yorgancıoğlu, bugün imzalanacak protokolle KKTC’de sivil havacılık alanında büyük bir gelişim sağlanacağını söyledi.

Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bilgin ise, KKTC genelinde kamu hizmetlerinin kaliteli, hızlı, kesintisiz, güvenli ve entegre şekilde sağlanmasına yönelik altyapıyı oluşturmak için “e-KKTC Projesi”ni 3 baz halinde yürüttüklerini ifade etti.

Konuk Bakan Bilgin, 400 kilometrelik karayolu yapımının, kaçak göç ve insan ticaretini engelleyecek önlemlerin ve sivil havacılıkta ihtiyaçları giderecek çalışmaların da gündemde olduğunu açıkladı.

Başbakan Yorgancıoğlu’nun Bilgin’i kabulünde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da hazır bulundu.

BİLGİN: “İLİŞKİLERİMİZ BAŞKA ÜLKELERLE KIYASLANAMAZ”

Başbakanlık’ta saat 11.30’da gerçekleştirilen kabulde konuşan TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin başka ülkelerle kıyaslanamayacak bir niteliğe sahip olduğunu söyledi.

Bilgin, hayata geçirdikleri ve geçirecekleri projelerle bir yandan ilişkilerini derinleştirirken, diğer yandan KKTC’nin ulaşım ve haberleşme alanında güçlü ve güvenli bir altyapıya sahip olmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Bakanlık olarak KKTC ile TC arasında ulaştırma ve haberleşme alanlarında işbirliği imkan ve ihtiyaçlarını belirlemek ve hayata geçirmek amacıyla kurmuş oldukları ortak komitenin çalışmalarını yürüttüğünü dile getiren Bilgin, bu çalışmalar sıraladı.

400 KİLOMETRELİK YOL

Karayolları Master Planı uygulama projesi içerisinde 400 kilometrelik yeni bir yol yapımı planladıklarını açıklayan Bilgin, Lefkoşa Çevre Yolu, Girne- Alsancak- Lapta bölünmüş yolu, Güzelyurt- Lefke bölünmüş yolu; İskele- Çayırova bölünmüş yolu, Balaban- Yenierenköy tek yolunun yapım çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

YASADIŞI GÖÇ VE İNSAN KAÇAKÇILIĞINA TEDBİR

Feridun Bilgin, yasadışı göç ve insan kaçakçılığının takibi ve önlenmesine yönelik tedbir alınması amacıyla yeni trafik yönetim sistemini en kısa sürede KKTC’de hayata geçireceklerini ve bunun Türkiye’deki sistemle entegre çalışacağını belirtti.

Bilgin, seyir, can ve mal güvenliğini sağlamak ve deniz trafiğini anlık olarak kurdukları otomatik tanımlana sistemi kapsamında iki baz istasyonu kurduklarını ve bu yıl 5 romörkör ve deniz aracı desteği sağladıklarını açıkladı.

“E-KKTC PROJESİ 3 BAZDA YÜRÜYOR”

Bilgin, KKTC genelinde kamu hizmetlerinin kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli entegre bir şekilde sağlanması amacıyla bir yapı kurulmasına yönelik altyapının oluşturulması için e-KKTC projesini 3 baz halinde yürüttüklerini vurguladı.

SİVİL HAVACILIK

Bilgin, bugün sivil havacılık alanında imzalayacakları protokol tadilatıyla zaten çok ileri düzeyde olan sivil havacılık ilişkilerini daha ileri düzeye taşıyacaklarını belirten Bilgin, bu çalışmaları heyetler arasında gözden geçireceklerini ve geleceğe yönelik yapılacak işleri, ihtiyaçları değerlendireceklerini söyledi.

YORGANCIOĞLU: “FİİLİ YATIRIMLARI VE BİLGİ AKTARIMINI ÖNEMSİYORUZ”

Başbakan Yorgancıoğlu da, KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinin kendileri açısından da önemli olduğunu söyledi ve Türkiye hükümetinin KKTC’de gerek kara, gerek deniz ulaşımı konusunda yaptığı katkıları fiili yatırımlar ve bilgi aktarımı anlamında önemsediklerini belirtti.

Başbakan Yorgancıoğlu, havacılık alanındaki işbirliğini de kendileri açısından önemli odluğunu kaydetti ve bugün imzalanacak teknik protokolün de KKTC’nin havacılık alanında büyük bir gelişimi sağlayacağını kaydederek teşekkür etti.

Yorgancıoğlu, “Umuyoruz, bu ilişkilerimiz aynı anlayışla uzun yıllar devam eder” dedi.