Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)  Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Bilimsel Sağlık” programına bu hafta DAÜ Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selma Görgülü, Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethiye Erdil konuk oldu. Söz konusu programda sağlık ve sağlık bakımının olmazsa olmazı hemşirelik mesleği, hemşirelik eğitimi ve güncel gelişmeler ele alındı.

Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethiye Erdil, “Lambalı Kadın” olarak bilinen Florence Nightingale'in Kırım Savaşı sırasında verdiği hizmet ile modern anlamda hemşireliğin Türkiye'de başladığını belirterek, hemşireliğin ilk olarak cumhuriyet döneminde liselerde öğretildiği ve lisans eğitiminin ise 1955 yılında Ege Üniversitesi'nde başladığı bilgisini verdi. Ayrıca hemşirelik eğitiminin gelişimini anlatan Prof. Dr. Erdil, hemşirelik eğitiminin en az lisans düzeyinde olması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Erdil, Avrupa Birliği kriterleri doğrultusunda Türkiye'de yapılan çalışmalarda, ulusal çerçevede hemşirelik eğitiminin minimum standartlarını belirleyip ülke genelinde hemşirelik eğitiminde bu standartları uygulamayı amaçladıklarını açıkladı. Prof. Dr. Erdil söz konusu AB standartlarının, mezun bir hemşirenin nasıl bir donanıma sahip olması gerektiği gibi konuları içerdiğini ve standartların ulusal bir çerçevede hazırlandığını ekledi. Hemşirelikte yüksek lisans eğitiminin 1968'de, doktora eğitiminin ise 1972'de  Hacettepe'de başladığını söyleyen Prof. Dr. Erdil, uzmanlaşmak ve eğitim kurumlarında eğitim kalitesini arttırmak  için yüksek lisans ve doktoranın da gerekliliğinin altını çizdi. Hemşireliğin güçlendirilmesi için Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin (ICN) çalışmalar yaptığını ve meslek yasasının bu konunun bel kemiğini oluşturduğunu açıkladı.

Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Selma Görgülü ise, Kıbrıs'a ilk hemşirelik okulunun 1935 yılında, ada İngiliz idaresinde iken açıldığını, daha sonra geliştiğini ancak dersler İngilizce ve Rumca yürütüldüğü için Türklerin bu imkandan yararlanamadığı ile ilgili açıklamalar yaptı. 1993 yılına kadar hemşirelik eğitiminin adada oldukça karmaşık olduğunu belirten Prof. Dr. Görgülü, günümüzde ise Kuzey Kıbrıs'ta tek düzeyde hemşirelik lisans eğitimi verildiğini vurguladı. Lisans eğitimi tamamlamanın uzmanlık olmadığını, temel eğitim olduğunu belirten Prof. Dr. Görgülü, uzmanlık için hemşirelik ana bilim dallarından birisi üzerine yüksek lisans ve doktora yapmak gerektiğini söyledi. Hemşirelik mesleğinin zorluklarından bahseden Prof. Dr. Görgülü, gerek eğitim alanında gerekse meslekte bulunan birçok yöneticinin hemşirelik mesleğinden olmamasını eleştirdi. Prof. Dr. Görgülü, 1988 Viyana Konferansı'nın bu anlamda bir dönüm noktası olduğunu ve yönetenlerin de kesinlikle bu meslekten olması gerektiğinin kararlaştırıldığını anlattı.

Programın devamında akademisyenler; hemşirelerin eğitimi, eğitimde uygulamalar, uluslararası alanda alınan diğer kararlar, yapılan düzenlemeler ve hemşirelerin hakları gibi konular ele alınıp, tartışıldı. Bilimsel Sağlık programının söz konusu bölümü 13 Kasım 2016 Pazar günü, 19:00-19:45 saatleri arasında BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.