Ceren Ercih

Lefkoşa bölgesinde geçtiğimiz günlerde yaşanan sel sorunun bentlerin yıkılması ile gerçekleştiği ortaya çıktı. Ancak bentleri kimin ne niyetle yıktığı ya da yıktırdığı hala gizemini koruyor. Lefkoşa Eski Kaymakamı Kemal Deniz Dana adıyla özdeşleşen bu bentin yıkılmasına çok üzüldüğünü Nazmi Pınar’ın sunduğu Ada Raporu programında dile getirdi. ‘bugün sanayiyi gezdim içler acısıydı’ diyen Dana, ‘bu bir doğal afet değil bilinçsizlik afetidir’ dedi. 

“DOĞAL AFET DEĞİL, BİLİNÇSİZLİK AFETİ” 

“Yaşananlar bizleri çok üzmüştür. Öncelikle sanayi bölgesindeki sanayicilere geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Lefkoşalılar adına Lefkoşa Türk belediyesi çalışanlarına bir teşekkür etmek gerekir. Çünkü çalışanlar özverili bir çalışma ile doğabilecek daha büyük olumsuzlukları ortadan kaldırdı” diyerek konuşmaya başlayan Dana, “Bu bir doğal afet değil bir bilgisizlik afetidir. Bir cehalet afeti yaşandı.Her türlü girişimi yapmamıza rağmen hangi kurumun hangi kişilerin bu kararı neden ürettiğini net bir şekilde öğrenemedik. Polis araştırmasından sonra bu bendin neden yıkıldığı öğrenilecektir. İlgili kurumlar bir açıklama yapacaktır. Açıklama doğrultusunda bizlerde Lefkoşa’ya ve Lefkoşa halkına değer veren bir kişi olarak Lefkoşalının ve sanayicinin hakkını yasal zeminde de arama düşüncesindeyiz”dedi. 

“BASIN DALGA GEÇER GİBİ YAYINLAR YAPTI” 

Kimin, nasıl ve niye yaptığı sorularına yanıt bulamadığını belirten Dana, yıllarca dalga geçilen benttin öneminin olaylar yaşandıktan sonra anlaşıldığına dikkat çekti. Dana, “Kim nasıl hangi mantıkla yaptı bilmiyorum ama çok uzun bir dönem bu bent tartışıldı. Her selden sonra taraflı basın bu bentle dalga geçer gibi yayınlar yaptı. Bugün ortaya çıkan tablo bu benttin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi” şeklinde konuştu. 

“HARMANCI LEFKOŞALI’NIN HAKKINI SAVUNDU” 

Harmancı’nın durumu polise aktarması ve sanayi bölgesine sahip çıkmasını olumlu bir davranış olarak tanımlayan Dana, Harmancı’ya şu sözlerle teşekkür etti; “ Harmancı haklı bir noktada isyankârdır. Kendisine teşekkür ederim çünkü çalışanlarını iyi motive etti. Olayı polise aktarmakla da Lefkoşa’ya ve sanayi bölgesine sahip çıkma adına çok olumlu bir yaklaşım sergiledi. Lefkoşa halkının hakkını savundu. Merkezi hükümet sorunların çözümüne katkı koymamızı reddediyor. Bundan dolayı yarın sabah Harmancı’yı ziyaret edeceğim. Yıkılan bent etrafında ciddi önlemlerin alınması, gerekirse sanayi bölgesindeki iş yerlerinin uyarılması, önlemlerin alınması ile ilgili adımların atılmasını isteyeceğim.” 

“ARTIK BENT GÖREVİNİ YERİNE GETİRMİYOR” 

Benttin artık görevini yerine getiremeyecek durumda olduğunu söyleyen Dana, ‘inşallah yağış olmaz’ temennisinde bulundu. Dana sözlerini şöyle tamamladı; “Yine yağış bekleniyor ve sanayi ile Taşkınköy’ü çok büyük bir taşkın bekleniyor. Artık bent iş yapmaz oldu. Dağın eteklerine yağacak çok ciddi yağmurlar bize 2010’daki çok ciddi felaketi yaşatabilir.”