Suna ERDEN 

Bazı mahkûmların bağımlılara uyuşturucu temin ettiğini ve bunu ticaret haline getirdiğini belirleyen yönetim bu işin önünü kesmek için adım atmaya karar verdi 

Alınan tüm önlemlere rağmen Merkezi Cezaevinde uyuşturucu bulunması, Cezaevi Müdürü Metin Bilmem’i isyan ettirdi. Cezaevine uyuşturucu sokulmasını önlemek için tüm yolları kapattıklarını, ancak yine de koğuşta uyuşturucu bulduklarını kaydeden Bilmem, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada yeni bir uygulamayı hayata geçireceklerini söyledi. Metin Bilmem, başka suçlardan cezaevinde bulunan mahkûmların, uyuşturucu bağımlısı kişileri hedef alıp onlara uyuşturucu temin ettiğini ve bunu ticari bir işe döndürdüğünü belirterek, bunun önünü kesmek için uyuşturucu bağımlılarını ayrı bir koğuşa koyacaklarını ve bağımlılara uyuşturucu satmaya çalışanların önünü keseceklerini ifade etti. 

ELMAYI OYUP İÇİNE YERLEŞTİRİYORLARDI 

Merkezi Cezaevi’nde alınan tüm önlemlere rağmen önceki gün yine uyuşturucu bulundu. Yasaklanmadan önce yiyeceklerin ve kıyafetlerin içerisine saklanılan uyuşturucular cezaevine sokuluyordu. Elmayı oyup için hap koyanlar, böreklerin katmanları arasına uyuşturucu yerleştirenler, dolmanın içinde dahi naylona sarıp uyuşturucu koyanlar bunu tutuklu bulunan yakınlarına götürüyor. Yiyeceklerin içerisine uyuşturucu koyulduğuna dair tespitler üzerine cezaevi yönetimi mahkûmlara yiyecek getirilmesini yasakladı. 

PANTOLUN PAÇASINDAN KOL AĞIZLARINA KADAR UYUŞTURUCU KONULUYORDU 

Bu yasağın ardından bu kez de eşya ve kıyafetlerin arasına uyuşturucu sokulduğu belirlendi. Kıyafetlerin kol ağızlarını söküp içine uyuşturucu yerleştirip dikenler, pantolonun paçalarına uyuşturucu yerleştirenler, radyoyu söküp içine uyuşturucu koyanlar bu yollarla tutuklulara uyuşturucu ulaştırıyordu. Bunun üzerine cezaevi yönetimi kıyafet ve eşya getirilmesi yönünde de kısıtlama getirdi. Mahkûmların kantinden kıyafet almasına olanak sağlayan cezaevi yönetimi bu engellemeye rağmen yine içeriye uyuşturucu sokulmasını önleyemedi. 

NE YAPILDIYSA NAFİLE 

Hükümlülerin ve tutukluların yargı aşamasında mahkemeye götürülüp getirildiğinde ve bakanlıklar, hastanelere çalıştırılmaya götürülen mahkûmlara sağlandığına dair tespitler üzerine de önlemler alındı. Mahkûmların çalışmaya gittiklerinde veya mahkemeye götürüldüğünde ailesi veya arkadaşları ile yakın temasına izin verilmemeye başlandı. Birilerinin mahkûmlara uyuşturucu koymaması için Lefkoşa Mahkemeleri hücreleri sürekli kilit altında tutuldu. Bu önlemlerin yanı sıra cezaevinde Mart ayı itibari ile narkotik detektör köpeği göreve başladı. Ayrıca x-ray cihazı konularak girişler için tüm önlemler alındı. 

BİLMEM, “SORUŞTURMA SÜRÜYOR' 

Alınan tüm önlemlere rağmen önceki gün cezaevinde D koğuşunda uyuşturucu bulunması Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem’i isyan ettirdi. Bakanlığa çalışmaya giden mahkûmların cezaevine uyuşturucu soktuğuna dair aldıkları ihbar üzerine koğuşlarda detektör köpeği eşliğinde arama yaptıklarını ve D koğuşunda uyuşturucu madde bulduklarını kaydeden Bilmem, uyuşturucunun kimler tarafından içeriye soktuğuna dair başlatılan soruşturmanın sürdüğünü söyledi. 

BİLMEM DE BİLMİYOR 

Cezaevi yönetimi olarak içeriye uyuşturucu sokulmaması için birçok önlem aldıklarını ifade eden Bilmem, yiyecek getirilmesini yasakladıklarını, kıyafet ve eşyaya sınırlama getirdiklerini söyledi. Bilmem, mahkemeye giden sanıklar için daha önceden uyuşturucu koyulmaması için hücre tuvaletlerini kilit altına aldıklarını, mahkeme veya çalışmaya götürülen mahkûm ve sanıkların başkaları ile temaslarının önlendiğini, cezaevinde narkotik detektör köpeği çalıştırmaya başladıklarını ve x-ray cihazı koyduklarını kaydetti. Aldıkları tüm önlemlere rağmen cezaevine uyuşturucu sokulmaya devam edildiğini kaydeden Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, “Aldığımız bilgide çalışmaya veya mahkemeye götürülen mahkûm ve sanıkların uyuşturucuyu dışardan temin edip bir şekilde içeriye soktuklarını tespit ettik. Bu konuda birçok önlem aldık ancak yine de içeri uyuşturucu sokulmasını önleyemedik. Hangi yolla sokuyorlar, nasıl yapıyorlar ben de bilmiyorum. Şaştım kaldım” dedi. 

TİCARETE DÖNÜŞTÜ 

Cezaevinde uyuşturucu suçlarından tutuklu bulunanların sayısının gün geçtikçe arttığını ifade eden Bilmem, bazılarının ileri derecede uyuşturucu bağımlısı olduğunu ifade ederek, bunu fırsat bilen diğer bazı mahkûmların bunu ticarete dönüştürdüğünü söyledi. Bilmem, aldıkları duyumda uyuşturucu bağımlısı olmayan ve başka suçlardan cezaevinde bulunanların bağımlıları tanıdığı için bu işi ranta dönüştürdüğünü, mahkemeye veya çalışmaya gittiğinde bir şekilde uyuşturucu temin ettiğini ve bunu içeriye sokup sattığını ifade etti. 

BAĞIMLILAR AYRI BİR KOĞUŞA YERLEŞTİRİLECEK 

Uyuşturucudan yakalanan mahkûmların kimlerle işbirliği yaptığını itiraf etmediğini, bu nedenle cezaevinde uyuşturucu tezgâhını kimlerin yaptığına dair tespitte bulunamadıklarını ifade eden Bilmem bu nedenle yeni bir uygulama başlatacaklarını söyledi. Metin Bilmem, uyuşturucu bağımlılarını bir koğuşta toplayacağını, onlara uyuşturucu satmaya çalışan diğer mahkûmlarla irtibatını önleyeceğini belirtti. Bilmem, “ İçeriye uyuşturucu sokup bunu Pazar haline getiren mahkûmların önünü keseceğiz. Uyuşturucu bağımlılarını ayrı bir koğuşa koyacağız ve satıcıların onlara ulaşmasını önleyeceğiz” dedi. 

BAĞIMLILAR CEZAEVİNE GÖNDERİLMEMELİ 

Uyuşturucu bağımlılarına yönelik seminer düzenleyeceklerini kaydeden Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem şunları söyledi: “Aşırı bağımlı insanlar var. Bu insanlar için doktor çağırıyoruz. Onlara hap yazıyor ve o ilacı kullandıkları zaman bir nebze rahatlıyorlar. Haplar tedavi edici değil sadece sakinleştirici özellik taşıyor. Burada sıkıntı bağımlıların cezaevine gönderilmesidir. Bana göre bağımlı kişiler eğer satıcı değilse cezaevine gönderilmemelidir.” Metin Bilmem göreve geldiklerinden beridir birçok uygulama başlattıklarını ifade ederek daha iyi şartların oluşması için çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

SORUŞTURMA SÜRÜYOR 

Öte yandan önceki gün D koğuşunda K.A.Ç’nin (E-38) ayakkabısında bulunan 2 gram hintkeneviri türü uyuşturucu madde ile ilgili polis soruşturmasının sürdüğü, suçla bağlantılı K.A.Ç (E-38) ,S.B. (E–47), M.M. (E–41) ve E.Ö. (E–32) hakkında yasal işlem başlatıldığı belirtildi.