Duygu Alan

Kıbrıs Ağaçlandırma, Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıkların Korunması Vakfı (KEMA) Yönetim Kurulu Üyeleri Orhan Aydeniz, Ali Arensavaş ve Osman Tuğsal, UKÜ-Taşkent anayolu üzerindeki KEMA Vakfı Koruluğu’nun bölgede faaliyet gösteren bir hayvan üreticisinin hayvanlarını korulukta otlatması sebebi ile ciddi şekilde tahrip edildiğini öne sürdü.

KEMA Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri, “Bölgede birden çok koruluk var ve ormanlık alanda mandıra olamaz. Kaldı ki orası ağıllar bölgesi de değil” diyerek söz konusu mandıranın ağıllar bölgesine taşınması gerektiğini kaydetti.

Bu hususta da sorumluluğun devlette olduğunu belirten KEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri, “Devlet sorumluluğunu yerine getirsin” dedi.

“Rezil olduk”

KEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Orhan Aydeniz, Ali Arensavaş ve Osman Tuğsal, KEMA Vakfı Koruluğu’nun Bebek Fidan Projesi kapsamında AB’nin de katkıları ile 2012 yılında hayata geçirildiğini ve proje bedeli 50 bin Euro olan KEMA Vakfı Koruluğu’na Çam ve Servi olmak üzere 10 bin adet fidan dikildiğini söyledi.

“Çocuklara ağaç ve orman sevgisi, bilinci aşılamak” maksadı ile Şehit Ertuğrul İlkokulu 4 ve 5’inci sınıf öğrencilerinin de projede yer aldığını kaydeden vakıf yönetim kurulu üyeleri, öğrencilerin binlerce fidana 1 yıl boyunca evlerinde baktıklarını, fidanların belli bir büyüklüğe geldikten sonra hep birlikte koruluğa gidilerek dikildiğini anlattı.

KEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri, “AB finanse etti, koruluk yaptık, koruyamadık, rezil olduk. Çocuklar binlerce fidana evinde gözü gibi baktı, büyüttü, koruluğa emanet etti, biz emanete sahip çıkamadık, mahcup olduk” diye isyan etti.

“Protokol bahane olamaz”

KEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde ihaleyi alan şirket tarafından 2014 yılında KEMA Vakfı Koruluğu’nu çevreleyen telin 100 metresinin ‘yeniden tellenmesi koşulu’ ile söküldüğünü ancak aradan iki yıl geçmesine rağmen sökülen telin yeniden takılmadığını söyledi.

Vakıf yönetim kurulu üyeleri, Karayolları Dairesi Hasan Nihat Erduran’ın konuya ilişkin açıklamasını da eleştirdi.

KEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri, “Karayolları Dairesi Müdürü Sayın Hasan Nihat Erduran, KEMA Koruluğu’nun çevresinin tellenme işinin 2016-2018 Ekonomik Protokol’ün imzalanamaması nedeni ile uzadığını belirterek talihsiz bir açıklamada bulunmuştur. Koruluğun teli söküldüğünde 2013-2015 TC-KKTC Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü halen uygulanmaktaydı ve ilgili şirket parasını almıştı. Telleme işinin 2016-2018 Ekonomik Protokol ile ilişkisi yoktur” diye konuştu.

“Desteban sistemi uygulansın”

KEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri, ormanların tahrip edilmesine yönelik tepkilerini bir de dsteban örneği vererek gösterdi.

Kıbrıs’ta geçmişte ormanlık arazilerin destebanlar (kır bekçileri) tarafından korunduğunu söyleyen KEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri, “Devlet sorumluluğunu yerine getiremeyecek de ormanları koruyamayacaksa o halde desteban sistemi yeniden hayat bulsun” dedi.