Ceren Ercih

Hava Taşıyıcıları Sendikası (Hava-Sen) Başkanı Buran Atakan, halkın istemeyerek de olsa özelleştirmeye gittiğini, devletin de bu yönde politika uyguladığını savundu. Buran Atakan, en büyük örneğini de AKSA olarak gösterdi,. İskele Boğaz bölgesindeki Kalecik’te faaliyet gösteren AKSA Elektrik Santrai’nin filtre takmayarak hem halkın, hem de çalışanlarının sağlığıyla oynadığına dikkati çeken Atakan, “AKSA ile nasıl bir anlaşma yapıldıysa, devlet bu anlaşmayı bir türlü bozamıyor” dedi. Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) kapatılmasını komiteye taşınması için Çarşamba günü Meclis Başkanı ile görüşüleceğini dile getiren Atakan, CAS çalışanlarının mağdur olduklarını söyledi. Çarşamba günü Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ile göç yasasının inisiyatifi hakkında bir görüşme yapılacağını ve dananın kuyruğunun kopacağını söyledi. 

Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. 

“AKSA REZALETİ” 

Atakanprogramda yaptığı konuşmada, özelleştirmeye karşı olduğunu devletin bir şeyler yapabilmesi gerektiğini ifade etti. Halkın da yapılan politikalarla özelleştirmeye zorlandığını dile getiren Atakan, bunun en büyük örneğini AKSA olarak gösterdi. Hala filtre takmayan, çalışanlarının ve halkın sağlığıyla oynamaya devam eden AKSA ile nasıl bir anlaşma yapıldıysa devletin bu anlaşmayı bir türlü bozamadığına dikkat çeken Atakan şöyle dedi: 

“Bir AKSA rezaletidir gidiyor. Yapılan anlaşmalar nasıl bir anlaşmaysa bozamıyorlar. Ödemeye taaddüt ettiğin tutarlar elektrik kurumuna verilmiş olsaydı zaten bu halk burada bunları hiç yaşamayacaktı. Teknik elemanların vermiş olduğu raporlara riayet edilmeden kendi kafalarına göre veyahut aldıkları talimatlar doğrultusunda adımlar atıyor, hamleler yapıyorlar. Hayatta biraz duruşunuz olsun, bu ülke çok küçüktür. Bu koltuktan inip sokağa çıktığınızda etrafınızda selam verecek insan bulamayacaksınız. O yüzden halk bu kurumlara sahip çıkmak zorundadır. Burada atılacak herhangi bir adımda oradaki sendikanın yapacağı çağrıya halkımız riayet etmezse, başına geleceği çekmek zorundadır. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın demek en büyük hatadır. Döner o yılan seni sokar. Bunları yaşamış insan olarak söylüyorum. Bunlar Kıbrıs halkının malıdır, onların malı değil. Bunlara sahip çıkmaksak bedelini çok ağır öderiz.” 

“36 YIL BOYUNCA UÇAN BİR ŞİRKET BİR GECEDE KAPATILDI” 

‘Tam 6 yıl boyunca çalmadık kapı bırakmadık!’ diyen Atakan, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) kapatılmasını komiteye taşınması için Çarşamba günü meclis başkanı ile görüşüleceğini kaydetti. 
Hava-Sen Başkanı Buran Atakan şunları söyledi; 

“KTHY kapatıldı. Küçük’ün hükümet dönemindeyken KTHY için atılmayan adımlar vardır, birde şuanda başa gelen hükümet hesap soracağım, düzelteceğim diyordu. KTHY ile ilgili Sayın Sibel Siber ile bir görüşme yaptım ve komiteyi tekrardan göreve davet ettim. 36 yıl boyunca uçan bir şirket hiçbir kaza geçirmezken KTHY bir gecede kapatıldı. Bence burada üstlerine düşen görevi yapmadılar. Dünya tarafından tanınmayan bir ülkede Avrupa’da 48 noktaya uçuyorduk. Ambargo denen olayı yeniyorduk. Biz böyle bir şirketi kaybettik. Meclis başkanı bize Çarşamba günü randevu verdi. Bu konuları görüşeceğiz. Zaman geçiyor bunu daha fazla oyalamamalarını tercih ederim. Kiminle konuştuysak buradaki haksızlık çok büyüktür, bunun düzeltilmesi gerekir ama top üçgende kalıyor, Özkan Bey, Birikim Özgür ve Zeren Bey topu paslaşıyor. Gerekçe nedir? Ekonomik. Sayın Başbakan; siz muhalefetteyken ekonomik gerekçeleri göstermek mazeret değildir dediniz, şimdi ne değişti? Burada bir hukuksuzluk var ve bu hukuksuzluğun ortadan kalkması lazım. Hukuksuzluğu kaldırmak da sizin görevinizdir. Ekonomik gerekçeleri mazeret gösteremezsiniz, yaratacaksınız!Komite aşamasının aşılması lazım. Bir devlet için eğer kararlık varsa, bir havayolu şirketi kurmak çok da zor değil. Kıbrıs kelimesinin geçeceği bir havayolu şirketi, bu halkın dört elle sarılabileceği bir şirket olacak, hem de bu ülkeye denge unsuru olacak.Bu şirketi rahatlıkla 10- 15 milyon dolar gibi bir paraya hayata geçirirsiniz. Bu kadar zor mu? Bu topluma güzel bir şeyler yapmak için yine mi bütçemize bakacağız? Bu paraları verecek bazı yerler buluyor bu paraları veriyorsunuz.” 

“BU HALK BU MAAŞLA DAHA FAZLA TUTUNAMAZ” 

CAS çalışanlarının ciddi bir mağduriyet altında olduklarını ifade eden Atakan; söz konusu şirketin yeterli hizmet veremediğini belirtti. 

“CAS’da çok ciddi bir mağduriyet var. Şuanda CAS şirketi havalimanında hizmet veriyor, eski potansiyeli yok. Ancak bir hizmet veriyor” şeklinde konuşan Buran Atakan, “İnsanlar koltuğa oturduklarında değişiyor. Kimin ne yapacağı bilinmiyor. Söylediklerini unutup kendilerini Hun İmparatoru zannediyorlar. KTHY‘nın uçuşları durmadan bir gün önce bunu bana söyleselerdi inanmazdım. Üstüme düşen tüm çalışmaları yaptım. O süreçte topluma çağrılar yaptık. Belki toplumu yeteri kadar bilgilendirmedik belki de benim hatam var gereğini yeterince yapamadım. Ben şuanda topluma çağrı yapıyorum; bu kurumlarımız özelleştirildiği taktirde bu ülkede hiç yaşayamayacak hale geleceğiz. Bu halk bu maaşla burada daha fazla tutunamaz. İnsanların göç etmesi, insanların borçlarını ödeyememesi, asgari ücretle çalışması senin umurunda değil” dedi. 

“DANANIN KUYRUĞU ÇARŞAMBA GÜNÜ KOPACAK” 

Çarşamba günü öğleden sonra Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS)ile göç yasasının inisiyatifi hakkında bir görüşme yapılacağını ve dananın kuyruğunun kopacağını söyleyen Atakan, sözlerini şöyle tamamladı: “Çarşamba günü KTAMS’da göç yasası inisiyatifi hakkında tüm örgütlerle bir toplantı gerçekleştireceğiz. Bu toplantının sonrasında da tahmin ediyorum ki, artık dananın kuyruğu kopacak. Bu konu ile ilgili çok ciddi bir eylem planı yapılacak. Artık nerede olacaklarına karar verecekler: İşçinin yanında mısınız değil misiniz? Artık buna karar vermeniz lazım.”