Duygu Alan

Tüm uyarılara rağmen, ülkemizde her yıl, birçok kez yangın çıkıyor. Birer birer dikilen binlerce ağaç, çıkan yangınlarda küle dönüyor.

Orman Dairesi’nin istatistiklerine göre, ülke genelinde çıkan yangınların çoğu yaz aylarında yaşanırken yangınların çoğunluğu “dikkatsizlik ve ihmal” sonucu çıkıyor.

Orman Dairesi’nin istatistiklerine göre, KKTC’de 2015-2016 Mayıs tarihleri arasında toplam 36 kez yangın çıktı.

Meydana gelen bu yangınlarda 117 dönüm orman, 480 dönüm de özel ve hali arazideki bitki örtüsü kül oldu.

Orman Dairesi yetkililerinden Havadis’e yapılan açıklamaya göre, Çamlıbel ile Geçitköy Barajı arasında kalan alanda Salı günü çıkan yangında ise 150 dönüm orman arazisi yandı.

İhmal dikkatsizlik öne çıkıyor

Orman Dairesi’nin Mayıs 2015-2016 verilerine göre ülke genelinde meydana gelen 36 yangının sadece 10’u kaza (Elektrik arızası, trafik kazası, araç motorunun alev alması, v.s) sonucu yaşandı. Meydana gelen 26 yangın ise vatandaşın ihmali ve dikkatsizliği (Söndürülmemiş sigara izmaritini doğaya atma, doğada bırakılan cam şişe veya cam kırıkları, kontrolsüz ateş yakma, bahçe temizliği v.b) sonucu yaşandı.

En çok yangın yazda oluyor

Orman ve arazi yangınları açısından en riskli dönem yaz dönmemi. Orman Dairesi istatistikleri de yıllar içinde en çok orman ve arazi yangının yaz aylarında yaşandığını ortaya koyuyor.

Orman Dairesi yetkilileri, yaz aylarında otların kuru olması ve nem oranının düşük olması sebebi ile yangın riskinin yüksek olduğuna dikkat çekerken vatandaşların bu aylarda yangınlara karşı daha dikkatli olmaları gerektiği üzerinde duruyor.

Ateş yakma yasağı devam ediyor

Yasa gereği, 1 Mayıs itibari ile başlayan “ülke genelinde ateşli piknik alanları dışında ateş yakma yasağı” devam ediyor. Yasak 31 Ekim’e kadar devam edecek.

Orman Dairesi Müdürlüğü, vatandaşları, 1 Mayıs -31 Ekim tarihleri arasında “maksat her ne olursa olsun” ateş yakmamaları, ateş yakıldığını tespit etmeleri halinde de ya “Alo 177”, ya 199, ya da 155 numaralı ihbar hatlarını aramaları hususunda ikaz etti.

Orman Dairesi uyardı

Orman Dairesi yetkilileri, özellikle anayolların ormanlık ve ağaçlık alanlardaki güzergahlarında araçları ile seyir halinde olan vatandaşların araçlarından yangına neden olabilecek herhangi bir eylemde bulunmamaları (özellikle sigara izmaritlerinin araçlardan atılması) konusunda uyardı.

Cam ve pet şişe gibi atıkları da doğaya atmak gerektiğini söyleyen Orman Dairesi yetkilileri, izinsiz ateş yakmak gibi yangınlara sebep olacak diğer tüm davranışlardan da uzak durulması gerektiğine vurgu yaptı.

Fırat: Çevre problemleri hep insanla başlar

Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, yangınların çıkış nedenlerine bakıldığında dikkatsizlik ve ihmalin ön plana çıktığını belirtti.

Bu noktada eğitimin öneminin ortaya çıktığını savunan Fırat, “Çevre problemleri hep insan ile başlar. Yangınlarda da esas unsur insandır. Dolayısıyla ihtiyaç duyulan şey çevre ve orman bilincinin oluşturulmasıdır” dedi.

Çamlıbel ile Geçitköy Barajı arasında kalan alanda Salı günü çıkan yangından örnek veren Altay Fırat, “Bu yangının çıkış nedeni trafonun patlaması ancak temelinde yine insan vardır. Birincisi trafo insan eli ile yapılan, teknolojik bir şeydir ve insanlar evlerinde ya da işyerlerinde elektriğe çok fazla yüklendiklerinde trafolarda bu tip sorunlar ortaya çıkabilir. Burada yine bilinç unsuru ortaya çıkar” diye konuştu.

“Aradığımız zaman Türkiye’den uçak geliyor”

Altay Fırat, ülkede meydana gelen her büyük yangın olayının ardından gündeme gelen “KKTC’de sürekli hazırda bulunan yangın söndürme helikopteri ihtiyacı olduğu” konusundaki tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Fırat: “Hükümetimizin bu konuda çalışmaları olduğunu biliyorum ama şunu söylemeliyim ki, Taşucu KKTC’ye 74 kilometre uzakta ve bir yangın olayında bir telefon ile hemen ülkeye bu uçaklardan ya da helikopter geliyor, yani böyle bir imkanımız varken neden bütçeyi başka bir ihtiyaca yatırım yapmak için kullanmayalım… Tabi ki bu konu beni aşar. Ancak yangın esnasında benim ilk amacım yangını söndürmektir. Bu hususta bana yardımcı olan unsur en kısa sürede geliyor mu gelmiyor mu ben buna bakarım. Ben de bu kadar kısa sürede Türkiye’den yangın söndürme uçağının gelebileceğine inanmıyordum ama göreve başlayalı bir buçuk ay oluyor ve bu süreç içerisinde tesadüf birçok kez yangın oldu. Bu da bana tecrübe oldu” diye konuştu.

Altay Fırat, bu yangın söndürme uçaklarının veya helikopterlerinin geceleri havalanamadığını da belirterek, KKTC’de sürekli hazırda bulunan bir uçak veya helikopter olsa da bunların geceleri yangına müdahale edemeyeceğini belirtti.

“Çok riskli mevsimdeyiz”

“Orman yangını kesinlikle olmasın” diyen Altay Fırat, vatandaşı yangınlara sebebiyet verecek hareketlerden uzak durmaları konusunda uyardı.

Fırat, “Vatandaşın bu hususta çok dikkat etmesi gerekir. Özellikle bu mevsim çok riskli. Çünkü her taraf kuru ve nem oranı düşük. Ateş yakma yasağına uyulsun. Eğer çok zaruri bir durum varsa da Orman Dairesi’nden izin alınsın. Muhakkak daire çalışanlarının kontrolünde bu ateşler yakılsın. Cam, sigara izmariti gibi maddelerin doğaya atılmaması gerektiğini ise zaten herkes ilkokul çağından itibaren biliyor” dedi.

“Medyanın önemi büyük”

Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, medyanın toplum üzerindeki gücüne dikkat çekerek, toplumda çevre ve orman bilincinin yeterince oluşturulması için medya da görev düştüğünü belirtti.

Fırat, gazetelerin, radyoların ve televizyonların, yangına sebebiyet verecek davranışlara ilişkin hazırlayacakları kamu spotlarının oldukça faydalı olabileceğini söyledi.