Suna Erden

Türkiye’den getirdiği hintkeneviri tohumlarını KKTC’deeken ve 12 hintkeneviri bitkisi yetiştiren sanık Eyyüp Baytekin 2 yıl hapse mahkûm edildi. Güzelyurt-Yedidalga bölgesinde kiracı olarak kaldığı evin bahçesinde hintkeneviri yetiştiren sanık hakkındaki karar Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde verildi. Başkan Ömer Güran Kıdemli Yargıç Melek Esendağlıve Yargıç Alev Ulunay’dan oluşan heyet, oybirliği ile verdiği kararda, sanığın hem ziraat hem de ticari amaçlı hintkeneviri ektiğini belirtti. 

“YAYGIN SUÇLARA AĞIR CEZA VERİLMELİ” 

Kararı okuyan Başkan Güran, sanığa ceza takdir ederken, olgulara baktıklarını, sanığın yurtdışından tohum getirip, bunların ziraatını yapıp büyüttüğünü, KKTC çalışmaya gelen bir kişinin böyle bir suç işlemesinin hoş karşılanmayacağını söyledi. Basına yansıyan haberler ve davalardan uyuşturucu suçlarının giderek arttığının ve artmaya devam ettiğinin açıkça görüldüğünü belirten Güran, bu denli yaygın suçların önlenmesi için mahkemelere çok iş düştüğünü, bu tür suçlara ağır cezalar verilmesi gerektiğini, böylelikle yaygın suçların önlenebileceğini söyledi. 

“KİMSE YASALARI HAFİFE ALMAMALI” 

Uyuşturucu suçlarının bu güne kadar yaygınlaşmasının sebebinin doğru ceza uygulanmaması olduğunu ifade eden Başkan Güran, verilen cezalara sanıkların “ne olacak gider yatar çıkarız” diye dalga geçmesinin önlenmesi gerektiğine de bulgu yaptı. Hintkenevirinin uyuşturucu maddeler arasında en az zararlısı olduğunu ancak 1 kilo 494 gram miktarın hatırı sayılır bir miktar olduğunu belirten Güran, bu miktarda uyuşturucu ziraat eden sanığın,satma niyetinde olduğunun görüldüğünü söyledi. Sanığın, uyuşturucu ziraatı yaparken, bir yerde de tacirliğini yapma niyetinde olduğunu kaydeden Güran,bu hususların sanık aleyhine ağırlaştırıcı faktörler olduğunu söyledi. 

SANIĞA 2 YIL HAPİS 

Başkan Ömer Güran, 24 Temmuz 2014 tarihinden beridir hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde bulunansanığa hürriyeti bağlayıcı ceza vermeyi uygun ve adil bulduklarını ve mahkûm olduğu uyuşturucu madde ziraat ve tasarruf suçlarından 2 yıl süre ile hapis cezasına çarptırdıklarını açıkladı.