Duygu Alan

KKTC genelinde düzenli olarak kan alması gereken (aktif) 152 Thalassaemia hastası var. Her üç haftada 2 ünite kan alması gereken Thalassaemia hastaları, Kan Bankası’nda 1 ünite kanı bile bulmakta zorlanıyor.

Kan Bankası’na eskisi kadar bağış yapılmıyor, stoktaki Thalassaemia hastaları için ayrılan kanlar bile çoğu zaman doğumlarda ve acil ameliyatlarda kullanılıyor.

Birçok Thalassaemia hastası ihtiyacı olan kanı kendi imkanları ile temin ederken bazı hastalar ya ihtiyacı olandan az kan buluyorlar ya da hiç bulamıyorlar.

Daha fazla kana ihtiyaç var

Aktif her Thalassaemia hastasının üç haftada bir 2 ünite kan alması gerekiyor. Kan alma süresi geçen bir hastanın vücut dengesi ise bir hafta sonra bozuluyor.

Thalassaemia hastası 17 kişi ihtiyacı olan kanı, Kan Bankası’na yapılan bağışlarla geçen hafta karşıladı.

Bugünden itibaren acil kan alması gereken 13 Thalassaemia hastası var. KKTC Thalassaemia Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, şuan en fazla kan ihtiyacı B gurubunda.

Tamamen genetik

Thalassaemia, Akdeniz ülkelerinde görülen genetik kan rahatsızlığı olup, kemik iliğinin yeterince kan yapmaması nedeni ile ortaya çıkıyor.

İki thalassaemia hastasının evliliği sonucu yüzde 25 Thalassaemia hastası çocuk doğabiliyor. xGelişen teknoloji sayesinde Thalassaemia artık anne karnında da tespit edilebiliyor, anne karnında Thalassaemia hastası olduğu tespit edilen bebekler anne ve babanın da rızası olması koşulu ile kürtaj ile alınabiliyor.

Thalassaemia hastaları, ömür boyu kan almak zorunda. Düzenli kan alımı ile birlikte temel ilaçlarını da düzenli kullanan Thalassaemia hastaları hiçbir sorun yaşamadan hayatına devam edebiliyor.

Güven: Lütfen bağış yapın

KKTC Thalassaemia Derneği Başkanı Derya Güven, kan sıkıntısının devam ettiğini belitti. Kan Bankası’nda az miktarda kan bulunduğunu aktaran Güven, zaten sınırlı olan kanların çoğu zaman acil hastalara takviye edildiğini söyleyerek, çoğu zaman Thalassaemia hastaları için ayrılan kanların bile bu maksatla kullanıldığını bu nedenle Thalassaemia hastalarının büyük mağduriyet yaşadığını dile getirdi.

Kan Bankası’nda kanların sınırlı olmasından dolayı birçok Thalassaemia hastasının kan ihtiyacını kendi imkanları ile temin etmek durumunda kaldığını ifade eden Derya Güven, halka, kan bağışı yapmaları için çağrıda bulundu.

Güven, “Her ünite kan Thalassaemia hastaları için bir ay daha sağlıklı yaşam anlamına gelmektedir. Lütfen düzenli olarak kan bağışı yapın” dedi.

“Acil B grubu kana ihtiyaç var”

Derya Güven, Kan Bankası’ndaki stoklarla 17 Thalassaemia hastasının kan ihtiyacının karşılandığını ancak bugünden sonra kan alması gereken 13 Thalassaemia hastasının daha olduğunu belirtti.

Güven, KKTC genelinde aktif 152 Thalassaemia hastasının olduğuna dikkati çekerek her guruptan kana ihtiyaç duyulduğunu ancak şu sıralar en fazla B gurubu kana ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Kan Bankası’na personel takviye edilmeli”

KKTC Thalassaemia Derneği Başkanı Derya Güven, gelecek haftadan itibaren Thalassaemia hastalarının kan ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmayacağının ise muallakta olduğunu kaydetti.

Güven, “Kan Bankası’ndan gezici ekipler çıkıp kan bağışı alıyorlardı ancak hamile olup haftaya doğum iznine çıkacak olan var, hasta olan personel var bu nedenle gezici ekip önümüzdeki hafta dışarıya çıkıp kan bağışı alamayacak. Kan sıkıntısı da katlanacak” dedi.

Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunan Derya Güven, “Kan ihtiyaçlarımızı karşılayabilmeleri için lütfen Kan Bankası’na acil geçici personel aktarılsın” dedi.