Özlem Çimendal

Yeni Bakış, Kıbrıs sorununun kritik bir aşamadan geçtiği bu günlerde vatandaşın esas gündemini sorguladı. Gazetemize konuşan vatandaş, ülkedeki altyapı sorunundan, trafiğe, asgari ücretlinin geçim sıkıntısından, ülkedeki pahalılığa  kadar birçok konuya kadar dert yandı. Siyasetten yana bir beklentisi olmayan vatandaş mevcut koşulların düzelmesi bir yana daha da kötüleşeceği yönünde endişeli.  KKTC’de her şeyin lafta ve söylemlerde kaldığını ifade eden sokaktaki insan, “Laf çok, icraat yok. Bu düzen ve aksaklıkların düzeleceği de yok, böyle geldi böyle de gidecek gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

Ödedikleri vergilerden, ülkenin altyapı sorunu ve kamu-özel sektör arasındaki eşitsizlik ve ortaya çıkan adaletsizliğe isyan eden vatandaş, yolların bozukluğu, çukurlar, aydınlatma, asgari ücret, toplanmayan çöpler, hayat pahalılığı, hantal bürokrasi, partizanlıktan şikayet etti.

Mehmet Aydın:“Trafik, yol ve çöp sorunu büyüyor”

“Şikayet edilecek o kadar çok şey var ki ülkede, başlarsam duramayacağım. Özelde ele alacak olursam ben ülkenin ve çevrenin çöp konusundan şikayetçiyim. Küçük Kaymaklı bölgesinde çöpler toplanmıyor. Yolların bozukluğu deseniz hiç girmeyeyim, arabalarımız haşat oluyor. Bir de ekstra araba servisine dünya kadar para çıkıyor, trafik sorunu, yolların bozukluğundan kaynaklı oluşan hasarlardan dolayı.”

İsmail Akhan:“Bürokrasi hantal, devlet dairesinde evraklarım kayboldu”

“Ülke sorunlarını değerlendirmeye kalksam herhalde bir gün konuşuruz. Her devlet dairesindeki hantal işleyiş ve mağdur olmamız mı, hayat pahalılığı mı nerden başlayayım ben de bilemiyorum. Ben ülkenin genel tablosunun sorunlu olduğunu düşünüyorum. Ülkenin kökten silkinip, toparlanması gerekiyor. Özellikle kamu kuruluşlarının düzenlenmesi gerekiyor. İnanın bir işinizi halletmek için bir devlet dairesine gidip bir gününüzü veriyorsunuz hallolursa ne ala ki çoğu zaman halledemiyorsunuz. Benim bir devlet dairesinde evrağım kayboldu ve inanır mısınız kapıyı kapatıp memurlar, kim daha çok iş yapar diye kavga etmeye başladı vatandaşın işini halledeceğine. Geldiğimiz durum bu maalesef.”  

Ayfer Duman:“Hükümet vatandaşın sorunlarına kör, sağır”

“Vatandaş için önemli konular, bence siyasiler için bir anlam ifade etmiyor. Biz derdimizi anlatıp sesimizi duyurmaya çalışırken, önlem almakla görevli kişiler bizim sorunlarımıza kör, sağır oluyor. Buradan benim çıkardığım şey de hükümetler için vatandaşın bir anlam ifade etmediğidir.”

Sehel Yıldız:“Ülke olarak acilen toparlanma şart”

“Ülkedeki başıboşluk ve düzensizlik gerçekten rahatsız edici bir boyuta ulaştı. Ülkenin her yerinden bir sorun fışkırıyor, tuttuğunuz ye elinizde kalıyor. Ülke olarak acilen toparlanmamız lazım diye düşünüyorum.”

Zeynep Altoprak:“Asgari ücretin azlığı, özel-kamu adaletsizliği var”

“Asgari ücretlinin çektiği eziyet ve yetersizlik ortada bence konuşmaya gerek yok. Çoğu yer asgari ücret bile vermiyor özel sektörde çalışanlara. Alınan maaşla harcamalar birbirini karşılamıyor. Ülkedeki kamu-özel sektör ayrımı ve adaletsizliği de başka bir sorun.”   

Ezo Huyugüzel:“Hayat çok pahalı, asgari ücret yetmiyor”

“Asgari ücretin yetersizliği ve hayatın pahalı olması ülkenin en büyük sorunudur. Aldığımız maaş maalesef giderlerimizi karşılamıyor. Asgari ücretli sefilleri oynuyor. Hatta özel sektörde çalışanların çoğu asgari ücret bile almıyor ki şu an asgari ücretin yetmediğinden bahsediyorum, gerisini siz düşünün.”

Hasret Gülen:“Devlet çözüm üretme noktasında yetersiz”

“Aslına bakarsanız ülkenin birçok sorunu var, neresinden tutarsanız elinizde kalır. Öncelikle devletin sorunlara çözüm üretme noktasında ya duyarsız ya da yetersiz kaldığı görülüyor açıkça. Ya sorunlara yeterince önem verilmiyor, ya da mevcut sistem günü karşılamıyor ve sorunlara çözüm bulunamıyor. Her ne ise sorun devletin sağlam bir yapılanmasının olması gerekmektedir diye düşünüyorum ülke sorunlarının hallolması için.”

Servet Alkurt:“Düzensizlik, partizanlık aldı başını gidiyor”

“Ülkede bir düzensizlik ve vurdumduymazlık hakim. Gemisini kurtaran kaptan, arkası sağlam olan tamam. Eğer partizanca nemalanabileceğiniz bir tanıdığınız falan yoksa KKTC’de hiçbir işiniz ne olur ne de yolunda gider. Ülkenin çivisi çıkmak üzere, ne hukuk devletinin gerekleri yerine getiriliyor ne de sorunlara çare üretilmesi noktasında bir çaba var. Zaten yapanın yanına kar kaldığı anlayışın var olduğu ülkede, önce başta bulunan ve devleti trilyonlarca zarara uğratanlardan hesap sorulmalı. Sonra gariban vatandaşla uğraşılmalı. Ama düzen tam tersi.”

Mehmet Deveci:“Eskiden yedekli alışveriş yapılırken, şimdi ihtiyaç ürün bile alınmıyor”

“Hayat pahalılığı son günlerde çarşıda da kendisini ciddi anlamda göstermeye başladı. İnsanlar artık alışveriş yapmaya korkar hale geldiler. Önceleri uygun fiyatlı ürünlerden yedek alan vatandaş, şimdi ihtiyacı olan ürünün en ucuzuna bakıyor hatta çok da acil değilse almıyor. Gelinen durumu bir gözden geçirmek bile bence ülkenin içerisinde bulunduğu durumu özetleyecektir.”