Suna Erden

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, KKTC’de şuanda 5 bin 188 engelli olduğu belirtiliyor. Buna rağmen kamu alanlarında, sosyal yaşam alanlarında engelliler için yeterli düzenleme bulunmuyor. Bu eksikliklerden biri de engeller için bir araç olmaması. Türkiye ve Avrupa ülkelerinde , “Alo engelli taksi ”uygulaması bulunurken, KKTC’de bir engelli ya yakınları tarafından gitmek istediği yere götürülüyor ya da araç kullanabilecek durumda olup da aracı olanlar ulaşım özgürlüğüne sahip olabiliyor. Onun dışındakiler eve ve başkalarına mahkûm bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Öte yandan Ocak-Haziran ayları içerisinde ülkeye 220 yabancı uyruklu engelli kişinin geldiği belirtilirken, ülkede engelliler için taksi uygulaması olmaması ayrı bir sorun oluşturdu. İşte tüm bu eksikliklerin farkında olan Kıbrıs Türk Bedensel Engelliler Derneği (KTBED), engelliler için taksi uygulaması başlatılması için çalmadık kapı bırakmadı. Uzun uğraşlar sonucu derneğin “Alo engelli taksi” projesi ilgili makamlar tarafından kabul edildi. Star Kıbrıs’a konuşan dernek başkanı Sedat Hacımehmet, normal insanlarla eşit şartlara sahip olmak istediklerini ifade ederek, Kasım ayı itibari ile engelli taksi uygulamasının başlatılacağını söyledi. “Bu hayatta biz de varız ve normal insanlarla eşit şartlara sahip olmak istiyoruz ve tek derdimiz eşit yaşamak” ifadesini kullanan Hacımehmet, engeller ile ilgili sorunlara dikkati çekti. 

ULAŞIM ENGELİ KALKACAK 

Hacımahmet, Türkiye ve Avrupa ülkelerinde engelliler için özel taksiler olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde maalesef böyle bir uygulama yok. Engelli vatandaşlarımız bir yerlere gidebilmek için hep başkalarına muhtaç oluyor. Ancak engelli taksi uygulaması olan ülkelerde engelli vatandaş, tek başına taksiye binip gitmek istediği yere gidebiliyor. Böylelikle ulaşım özgürlüğüne sahip olabiliyor” şeklinde konuştu. KKTC’ye son 6 ayda 220 engelli turistin geldiğini ancak havaalanında engelli taksi olmadığı için bu insanların güçlükler çektiğini kaydeden Hacımehmet, hem ülkedeki engelliler için hem de ülkeye tatile gelecek engelliler için “Alo engelli taksi” uygulamasının şart olduğunu dile getirdi. 

“ALO ENGELLİ TAKSİ” HAYATA GEÇİYOR 

Kıbrıs Türk Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hacımehmet, bu eksikliği gidermek için dernek olarak girişimlerde bulunduklarını, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’e bu konudaki projelerini sunduklarını belirterek, “Girişimlerimiz olumlu sonuç verdi. Kasım ayı itibari ile “Alo engelli taksi” uygulaması başlatılacak ”dedi. Hacımehmet, uygulama ile engelli vatandaşların ulaşım sıkıntısının giderileceğini ve ülkeye tatile gelen engellerin de zorluklarla karşılaşmayacağını dile getirdi. 

HASTA OLMAK BAŞKA ENGELLİ OLMAK BAŞKA 

Hacımehmet, geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD) Başkanı Günay Kibrit’in, KKTC’de engelli sayısının 5 bin 188 olduğuna dair açıklama yaptığını belirterek şunları söyledi: “Bu rakamın içerisinde kanser hastaları, diyaliz gören böbrek hastaları ve diğer bazı hastalıklar da var. Ancak hastalıkları ayırırsak, ömür boyu organ yoksunluğundan kaynaklanan engelli sayısı 4 bin 500 civarındadır. Hasta insanlarla engelli insanların aynı kategoriye koyulması yanlıştır. Bunların ayrıştırılması gerekmektedir. Yıllarca bu konuyu dile getirdik ancak sonuç alamadık.”

BEN DE DEREBOYU’NDA İÇKİMİ İÇMEK İSTİYORUM 

Engelliler olarak tek mücadelelerinin engelli olmayan insanlarla eşit şartlara sahip olmak olduğunu kaydeden Hacımehmet, “Ben de Dereboyu’na gidip bir mekânda içkimi içmek istiyorum. Çalışmak ve hayatın içinde olmak istiyorum ama yapamıyorum. Rahat bir şekilde ulaşım imkânlarına sahip olmak istiyorum. Erişim dolaşımlarda, kamuya açık binalarda ve her yer de nasıl normal insanlar için merdiven yapılıyorsa engelliler için de rampa yapılmalıdır. Çünkü bu hayatta engelli insanlar da vardır ve herkes bir engelli adayıdır.” 

EĞİTİM İÇİN YENİ PROJE 

Engelliler için iyi eğitim şartlarının da sağlanması gerektiğine vurgu yapan Kıbrıs Türk Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hacımehmet, Özel eğitim ile düzelecek engelliler olduğunu ancak düzgün eğitim verilmediği için bu insanların yaşam boyu kaybedildiğini ifade etti. Hacımehmet, eğitim için de yeni projeler geliştirdiklerini, okullarda bir sınıfın özel eğitim için ayrılmasına yönelik proje için TC Elçiliği ve belediyelerle görüşüldüğünü söyledi. Ülkede 150 ile 200 arasında boşta olan özel eğitim öğretmeni olduğunu kaydeden Hacımehmet, öğretmen eksiği olmadığını ancak okul eksiği olduğunu ifade ederek, “Umarım eğitim konusunda hayata geçirmeyi planladığımız proje başarıya ulaşır” dedi.