Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Diyarbakır, Şırnak, Batman, Tunceli, Hakkari ve Kars'ta PKK'ya yönelik operasyonlarda son bir haftada 36 PKK'lının etkisiz hale getirildi.  Bunlara ilaveten Şırnak'ın Silopi ilçesinde saldırı hazırlığındaki 33 PKK'lı ve Tunceli Kutu Deresi bölgesinde, 1997'de TSK'ya ait helikopteri füzeyle vurarak 11 askerin şehit düşmesine neden olan PKK'lı öldürüldü. Operasyonlarda 4 asker şehit düştü, 21 asker ise yaralandı.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan haftalık bilgilendirmede, PKK'ya karşı yürütülen mücadele ile Suriye'nin kuzeyindeki faaliyetlere ilişkin bilgi verildi.

Bu kapsamda, 31 Mart-6 Nisan'da, örgütün sürekli barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergahı olarak kullanması nedeniyle büyük önem taşıyan bölgeleri PKK'lılardan temizlemek, bahar-yaz dönemine yönelik hazırlıklarını kısıtlamak amacıyla başlatılan operasyonlara devam edildi.

Diyarbakır/Kulp, Lice, Hani, Şırnak/Beytüşşebap, Akçay, Batman/Gercüş ve Tunceli'deki "Kutu Deresi" bölgesi, Hakkari'nin Yüksekova, Kars'ın Sarıkamış ilçelerinde büyük ve orta çaplı operasyonlar gerçekleştirildi.

Operasyonlarda 36 PKKwlının etkisiz hale getirildi, 26 piyade tüfeği, bir uçaksavar makineli tüfek, 47 el bombası ve 3 roketatar ele geçirildi. Arama tarama faaliyetleri kapsamında 10 mayın ve 11 el yapımı patlayıcı imha edildi.

Yaklaşık 850 kilogram amonyum nitrat, 20 kilogram "TNT", çok miktarda mühimmat ile patlayıcı yapımında kullanılan kablo, fünye ve patlayıcının ele geçirildiği operasyonlarda, PKK'lılar tarafından kullanılan 21 sığınak, barınak ve depo imha edildi.

Örgütün finansal kaynaklarına yönelik operasyonlar ve hudut hattında alınan tedbirler sonucunda da 156 kilogram kubar esrar, 4 kilogram uyuşturucu ve 25 bin 300 paket kaçak sigara ele geçirildi.

Sınırlardan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 4 bin 913 kişi de yakalandı.

Suriye'nin kuzeyindeki harekât

Suriye'nin kuzeyinde icra edilen harekat kapsamında da TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) mücadelesiyle Azaz ve Cerablus arasında bulunan 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrekarelik alanda kontrol sağlandı.

El Bab ilçe merkezinin yanı sıra Kabbasin ve Bzagah bölgelerinde patlayıcı ve mayın arama-temizleme çalışmaları sürdürüldü. PKK/PYD mensuplarının Afrin'den doğuya, Münbiç'ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik tedbirlerin uygulanmasına devam edildi.

Bilgilendirmede, PKK'ya yönelik operasyonların yürütüldüğü bölgelerde ağır darbe indirilen örgütün önemli kayıplar vermesinin sağlandığı kaydedildi.

Operasyonlar kapsamında ele geçirilen silah, mühimmat ve patlayıcı maddelerin imha edildiği aktarılan bilgilendirmede, örgütün hain emellerine yönelik bazı eylemlerin planlama aşamasında engellendiği vurgulandı. Bilgilendirmede, örgütün uyuşturucu ve kaçakçılık faaliyetlerine yönelik de etkili tedbirler alındığı bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan bilgilendirmede, "Türk Silahlı Kuvvetleri, yüce Türk milletinin emrinde, kendisine tevdi edilen tüm görevleri, geçmişte olduğu gibi bugün de yerine getirme azim ve kararlılığındadır." ifadelerine yer verildi.

Silopi'de 3 PKK'lı öldürüldü

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Cuma günü yurt içinde meydana gelen olaylara ilişkin bilgi verildi. Buna göre, Şırnak'ın Silopi ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda birliklere saldırı hazırlığında oldukları tespit edilen 3 PKK'lı etkisiz hale getirildi. Bölgede yapılan aramada bir kalaşnikof, bir termal silah dürbünü, bir el kamerası, bir araç telsizi, bir güneş paneli, 26 pil, bir elektronik ateşleyici ile gıda ve tıbbi malzeme ele geçirildi.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki operasyonda bulunan 4 odalı mağarada yapılan aramada 11 RPG-7 roketatar mühimmatı, 9 el bombası, bin 904 kalaşnikof fişeği ve şarjör, bir lehim makinesi, 3 güç kaynağı, 2 benzinli ısıtıcı, 3 ocak, bir fırın, 6 el lambası, 2 projektör ile çok miktarda örgütsel doküman, yaşam ve gıda maddesi ele geçirildi.

Mardin'in Ömerli ilçesindeki operasyonda bir M-16 piyade tüfeği, bir kalaşnikof, bir tabanca, 4 el bombası, 560 piyade tüfeği fişeği, 47 tabanca fişeği, 3 el telsizi, 15 metre infilaklı fitil, 4 el yapımı patlayıcı, 4 alıcı-verici devre, 4 röle, 2 piknik tüpü, 19 cep telefonu, bir DVD oynatıcı, bir güneş paneli, çok sayıda pil bloku, çok miktarda muhtelif örgütsel doküman ile yaşam malzemesine el konuldu.

500 kilo amonyum nitratla hazırlanan patlayıcı ele geçirildi

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde de 704 kilogram esrar, 2 el yapımı patlayıcı, çok miktarda gıda, giyim ve tıbbi malzeme, Mardin'in Savur ilçesinde icra edilen ev aramasında ise 500 kilogram amonyum nitrat kullanılarak hazırlanmış el yapımı patlayıcı, 2 tabanca, 55 tabanca fişeği ve 30 metre kablo ele geçirildi.

Hakkari'de tespit edilen mağarada bir kalaşnikof, Silopi'de 5 Nisan'da yapılan aramada da toprağa gömülü 479 fünye ve 26 pil bulundu.

Ayrıca, Bitlis'te yapılan yol aramasında dere yatağındaki kayaların arasına gizlenmiş, patlayıcı yapımında kullanılacağı değerlendirilen, üst kısımları kesilmiş 12 kilogramlık 2 boş tüp ile 30 metre kablo ele geçirildi.

Van'ın Muradiye ilçesinde 6 Nisan'da PKK'nın barınma alanlarından kaçan bir kişi, güvenlik güçlerine silahsız ve teçhizatsız teslim oldu.

20 yıl sonra öldürüldü

Genelkurmay Başkanlığından yapılan bilgilendirmede, 26 Mart'ta Kutu Deresi bölgesinde operasyon düzenleyen birlikler tarafından arazi arama tarama faaliyetlerinde PKK'lıların saklandığı sığınağın tespit edildiği belirtildi. Birliklerin "Teslim ol" çağrılarına ateşle karşılık veren PKK'lının silahlarıyla etkisiz hale getirildikleri ifade edildi.

Daha sonra yapılan incelemelerde, operasyonda ölü ele geçirilen PKK'lılardan birinin, 1997'de Irak'ın kuzeyindeki operasyonda TSK'ya ait helikopteri füzeyle vurarak 11 askerin şehit düşmesine neden olan "Ferhat Dersim" kod adlı Yusuf Doğan olduğunun belirlendiği kaydedildi.

Bilgilendirmede, "Görülüyor ki kandırılan kişiler için hayatlarının baharında canlarıyla ödeyecekleri bir sondan başka seçenek bulunmamaktadır. Bazı süreçlerde 'geç kalmak' diye bir fiil fazla mana teşkil etmeyebilir. Teröristlerin, kandırılmışların, sonu mutlak ölüm olan bu yolculuktan vazgeçmelerini ve en kısa sürede adalete teslim olmalarını bekliyor ve umuyoruz. Zira mücadelemiz son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla sürdürülecektir." ifadelerine yer verildi.

Irak'ın kuzeyinde 4 Haziran 1997'de helikopterin düşürülmesi sonucu Jandarma Yarbay Mesut Kuru, Kurmay Binbaşı Recep Güngör, Kurmay Binbaşı Hüseyin Güvercin, Topçu Yüzbaşı Nazmi Elmas, Hava Pilot Üsteğmen Taner Alkap, Hava Pilot Üsteğmen Selim Keskinkılıç, Kara Pilot Üsteğmen Sdat Pelit, Kara Pilot Üsteğmen Konuralp Özcan, Hava Muharebe Üstçavuş Gürbüz Bağcı, Teknisyen Üstçavuş İsa Yaşar ve Er Şakir Baştuğ şehit olmuştu.

Kaynak: AA