Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, Lefke’deki hurma ağaçlarını tehdit eden kırmızı palmiye böceği zararlısı ile etkin mücadele için “Bir Hurma da Sen Kurtar” adlı proje hazırladı.

Karlıtaş yaptığı yazılı açıklamada, projenin Lefke Turizm Derneği, Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Lefke Kooperatifi ve ilgili Sivil Toplum örgütlerinin ortak mücadelesiyle hazırlandığını belirtti.

Lefke’nin yeşil dokusu için tehlike oluşturan kırmızı palmiye böceği zararlısı ile yeterli mücadelenin yapılmadığını ifade eden Karlıtaş, Hurma ağaçlarını, tehdit eden Kırmızı Palmiye Böceği’nin hem Kıbrıs geneli, hem de en çok hurma ağacının bulunduğu Lefke için tehlikeli boyuta ulaştığını kaydetti.

Karlıtaş, “ne yazık ki yetkili mercilerin, bu özel konuya gerekli ehemmiyeti vermediklerini üzülerek gözlemlemekteyiz” dedi.

Hastalıklı hurmaların sayısının her geçen gün çoğaldığına işaret eden Kartlaş, proje kapsamında, Lefke’nin olmazsa olmazı Hurma ağaçlarının kurtarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Lefke Platformu olarak yapılan araştırma neticesinde, kırmızı palmiye böceği ile mücadele için, ekipler oluşturulması, durum tespiti- envanter çalışması yapılması ve hurmalar ile ilgili mücadeleyi kolaylaştıracak aparatların alınmasının kararlaştırıldığını belirten Karlıtaş, Lefke bölgesindeki ilgili kurum ve kuruluşların ortaklaşa yürütecekleri mücadelenin, gelecek hafta içerisinde başlatılmasının hedeflendiğini ekledi.