Duygu Alan

Turizm Bakanlığı ile Dipkarpaz Belediyesi arasında uzun süredir devam eden Karpaz Arch House tartışması yargıya taşındı. Kavga nedeniyle, eko- turizmin yüz akı olan ve bu alandaki ilk tesis olma özelliğini taşıyan Arc Hause şimdi kapalı.

Turizm Bakanlığı, Dipkarpaz Belediyesi’ne 19 Ağustos 2015 tarihinde bir resmi yazı göndererek, Karpaz Arch House isimli turistik konaklama tesisinin 1 Eylül 2015 tarihi itibari kapatılıp restore işleri ve bakımı yapılacağından tesisin kilit altına alınması gerektiğini belirtti.

Turizm Bakanlığı söz konusu resmi yazısında, Karpaz Arch House’a yeni rezervasyonların alınmaması ve var ise misafirlerin konaklama süresinin bitmesine mukabil, tesisin kilit altına alınması ve tesise ait tüm anahtarların bakanlığa iletilmesi hususunda gereğinin yapılmasını istedi.

Bakanlığın söz konusu yazısı Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun ve tesiste görevli Dipkarpaz Belediyesi As Başkanı Osman Kaba tarafından tepki ile karşılandı.

Tesis, belediye tarafından işletilmeye devam etti. Ta ki geçtiğimiz ay bakanlık yetkililerinin Karpaz Arch House’un kapısına kilit vuruncaya kadar.

Rezervasyonlar iptal oldu

Turizm Bakanlığı’nın yazılı uyarısına karşın belediye, konu tesisin işletmeciliğini yapmaya devam etti ve 2016 yılı yaz sezonu için rezervasyon aldı.

Turizm Bakanlığı yetkilileri de Nisan ayında Arch House’un kapısına kilit vurarak tesisin faaliyetlerini durdurdu. Belediye yetkililerinden alınan bilgiye göre, belediye rezervasyonların bir kısmını iptal etmek zorunda kaldı, tesiste konaklayan bazı müşterileri de başka tesislere yerleştirdi. Dipkarpaz Belediyesi mali açıdan zor duruma düştü.

13246019_10206352538392454_1765287258_n.jpg

Belediye bakanlığı dava etti

Dipkarpaz Belediyesi Başkanı Suphi Coşkun’un verdiği bilgiye göre, belediye, Turizm Bakanlığı’nı “belediyeyi bilgilendirmeden tesisi haksızca” mühürlediği ve onlarca rezervasyonun iptal edilmesi ile “bakanlığın belediyeyi zarara uğrattığı” gerekçesi ile bakanlığı dava etti.

Coşkun: Peşkeş korkusu yaşıyoruz 

Dipkarpaz Belediyesi Başkanı Suphi Coşkun, 1999’dan bu yana faaliyette olan Arc Hause’un ilk kez kilitlendiğini söyledi.

“Peşkeş korkusu” yaşadıklarını belirten Coşkun, “Bakanlık ne tesisi devralıyor ne de belediyeye kiralıyor. Ne yapılmak istendiğini anlayamadık” dedi.

Tesislerin kapalı olmasının, ülke eko- turizmi için büyük bir ayıp olduğu üzerinde duran Coşkun, “Burası örnek bir tesis olarak tasarlanmıştı. Çok güzel örnek olduk” diyerek isyan etti. 

Coşkun, şunları anlattı:

“Protokol gereği bir yönetim kurulu oluşturuldu, 2 kişiyi bakanlık atadı, yönetim kurulunun başknlığını belediye yaptı. Kararalar ve faaliyetler hep bu şekilde alındı. Protokolun tarihi bitince de belediye protokolün uzatılması için yazılı talepte bulundu ve protokol uzatıldı. Protokolün süresi dolunca 10 Haziran 2014 tarihinde dönemin belediye başkanı Sayın Mehmet Demirci, protokol uzatılması uzatılmayacaksa da tesisin devralınmasını istedi. Fakat Bakanlık tesisi gelip devralmadı. Yeni bir protokol yapıldı ve protokol gereği 2013 yılına kadar tesisin işletmeciliği belediyeye verildi. Ben başkan oldukldan hemen sonra, karpaz kemer evlerin protokolünün yenilenmesi için bakanlığına yazı yazıdım, bakanlık cevaben yazdığı yazıda, protokolün yenilenmeyeceğini, tesisin bakıma alınacağını ve tesisin Eko Akro Turizm Kooperatifi’nin bünyesinde faaliyet gösterecğini bildirdi. Protokol süresi dolunca da yenilenmesi için yeniden müracaat ettik ve bize olumsuz yanıt verildi.”

“Bakanlıktan söz almıştık”

Suphi Coşkun, bakanlığın asıl amacının Karpaz Arch House’u “peşkeş çekmek” olduğunu iddia ederek buna asla izin vermeyeceklerini kaydetti.

Coşkun, “Bizim aldığımız bilgilere göre tesisi başkasına peşkeş çekeceklerdi ama o dönem hükümet değişti ve dönemin Turizm Bakanı Sayın Faiz Sucuoğlu, tesis ile ilgili o dönem bizlere “Kurultay dönemini atlatalım tekrar belediye ile işbirliği içinde burayı çalıştırılacak’ dedi.  Sayın Sucuoğlu’nun sözü üzerine tesisi çalıştırmaya devam ettik. Ancak tesiste görevli personel öğle yemeğinde olduğu sırada geçtiğimiz ay bakanlık yetkilileri ansızın tesise giderek hiç kimseye haber vermeden tesisin kapısını kilitledi, anahtarı da alıp gitti” diye konuştu.

bakanlik-uyarisis-715x1024.jpg

“Konuyu yargıya taşıdık”

Tesisin kapanması ile çok sayıda rezervasyonun da iptal edilmek zorunda olduğunu birçoğu için para ödemek durumunda kaldıklarını belirten Coşkun, belediyenin mağdur olduğunu ve Turizm Bakanlığı’nı “belediyeyi bilgilendirmeden tesisi haksızca” mühürlediği ve onlarca rezervasyonun iptal edilmesi ile “bakanlığın belediyeyi zarara uğrattığı” gerekçesi ile bakanlığı dava ettiğini dile getirdi.

Sucuoğlu: Kazanılan para nerede, bilmiyoruz 

Dönemin Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, kendilerine gelen bilgiye göre Karpaz Arch House’a bu yıl söz edildiği kadar yoğun bir rezervasyon yapılmadığını da söyledi.

Faiz Sucuoğlu, “Keşke yoğunluk olsaydı ama olmadı. Fakat her halukarda tesisin bir elden geçirilmesi gerekir. Sonrasında da tekrar turizme kazandırılmalıdır” dedi.

Sucuoğlu, tesiste 3-4 yıl gibi bir süre de hiçbir denetim yapılmadığını bu sebeple alınan paraların nerelere yatırıldığının bilinmediğini sözlerine ekledi.

Sucuoğlu, konu ile ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“Karpaz Arch House’da üç imza hakkı var. Bu imza hakkının ikisi Turizm Bakanlığı’nın biri ise Dipkarpaz Belediyesi’nindir. O dönem biz Karpaz Arch House ile ilgili belgeleri incelerken baktık gördük ki, uzun bir süredir tesisin işletmesine ilişkin ne bir anlaşma, ne sözleşme yapılmış, çalışanın özlük hakları yok, her şey darmadağın.

Yaptığımız incelemeler neticesinde Sayıştayı devreye soktuk Sayıştay kararını bekledik. Bu arada hükümet değişti ve ben görevden ayrıldım. Ancak ben Turizm Bakanlığı görevine geldikten kısa bir süre sonra Karpaz Arch House’u ziyaret ettim ve tesiste ısıtma -soğutma sisteminde sıkıntı vardı. Tuvaletlerde sorun vardı. Hatta tadilat için küçük bir ihaleye çıkacaktık. Hükümet değişince bu işler de kaldı.”