DİŞ TEKNİSYENİ DOKTOR OLDU: Lefkoşa’da G.G.’ye ait klinikte diş teknisyeni olarak çalışan Mehmet Topal isimli şahsın, kaçak olarak hekimlik yaptığı ifade edildi. Sağlık Bakanlığı ve hekimler olayın üzerine giderek kaçak işleyişe savaş açtı

DOKTORUN KAYDI YOK: Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumu’nun yaptığı denetimde kliniğin kayıtlı olmadığı ve kaçak olarak faaliyet sürdürdüğü tespit edilirken, klinikte çalışan Yalçın Doğu isimli doktorun da KKTC’de hekim kaydının bulunmadığı ortaya çıktı

BAKANLIK BASKIN YAPTI: Mehmet Topal isimli diş teknisyeninin “ağızda çalışma yetkisi” olmamasına rağmen hekimlik görevi yaptığı ihbarını değerlendiren Sağlık Bakanlığı ekipleri kliniğe baskın yaparak denetim gerçekleştirdi. Denetimde kliniğin tescilinin de olmadığı ortaya çıktı

BAKANLIĞA İHBAR GELDİ: Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür konuyla ilgili bilgileri doğruladı. Bakanlık, “Diş teknisyeni hekimlik yapıyor” ihbarı üzerine kliniğe baskın yaptı, ancak diş tedavisi yapan teknisyeni içeride bulamadı. Baskının önceden bildirildiği iddiası üzerinde duruluyor

Bertuğ TOPAL

Ülkemizde insan sağlığını ilgilendiren ihmallere bir yenisi daha eklendi. İhbar üzerine baskın yapan Sağlık Bakanlığı, pis bir klinik ve klinikte de KKTC’de hasta bakmaya yetkili olmayan doktor diplomasına ulaştı. Aynı klinikte, hasta bakma yetkisi olmayan bir teknisyenin, hem hasta baktığı, üzerine de reçete yazdığı ortaya çıktı.

Lefkoşa Küçük Kaymaklı’da bulunan G.G. Diş Kliniği’nde Mehmet Topal isimli diş teknisyeninin yasak olmasına rağmen diş hekimliği görevini yaptığı ifade edildi. Uzun süredir bu olayın devam ettiği ve vatandaşın diş hekimliği diploması olmayan biri tarafından muayene edildiği ortaya çıktı.
Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde bir ihbarı değerlendirerek gittiği G.G. Diş Kliniği’nde Mehmet Topal isimli diş teknisyeninin içerde olmadığı ancak kullandığı aletlerin bulunduğu kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumu’nun yaptığı denetimde kliniğin kayıtlı olmadığı ve kaçak olduğu da tespit edilirken klinikte çalışan Yalçın Doğu isimli doktorun KKTC’de hekim kaydının bulunmadığı ortaya çıktı.

Havadis’in Diş Tabipleri Odası kayıtlarından yaptığı araştırmaya göre Mehmet Topal’ın diş teknisyeni olarak ağza müdahale etme yetkisinin olmadığı ve Yalçın Doğu’nun da KKTC’de hekimlik yapmak için gerekli belgeleri almadığı ifade edildi.

Klinik kayıtlı değil

Küçük Kaymaklı bölgesinde bulunan G.G. Diş Kliniği’nin Sağlık Bakanlığı’na tescilli olmadığı da gün yüzüne çıktı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı ekiplerin denetim sırasında ortaya çıkan bu durum sonrası kliniğe izinlerini tamamlaması için süre verildi.

Teknisyen doktor gibi çalışıyor

G.G. Diş Kliniği adı altında izinsiz doktorluk yapan diş hekimlerinin yanı sıra Mehmet Topal isimli diş teknisyenin yetkisi olmamasına karşın vatandaşın ağız için operasyonlarını yaptığı ortaya çıktı. Mehmet Topal’ın uzun süredir bu şekilde klinikte vatandaşları tedavi ettiği belirtildi.

Klinikten izinsiz doktor çıktı

Sağlık Bakanlığı yataklı Tedavi Kurumu ekiplerinin denetimi sırasında tescilli olmayan klinikten bir de Tabipler Odası’na kayıtlı olmayan ve yasal olarak KKTC’de hekimlik yapamayan bir doktor çıktı. Yalçın Doğu isimli doktorun yetkili kurumlardan izin almadan KKTC’de hekimlik yaptığı tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı ekipleri baskına gitti

Sağlık Bakanlığı ekiplerine vatandaşlardan gelen “diş teknisyeni doktorluk yapıyor” ihbarı üzerine Yataklı Tedavi Kurumu iki gün önce kliniğe denetim için gitti. Ekipler, kliniğin gerekli kurumlardan tescil edilmediğini tespit etti. Diş teknisyeninin ise içerde olmadığı ancak aletlerinin bulunduğu kaydedildi.

Klinik pislik içinde bulundu

Sağlık Bakanlığı ekipleri denetim için gittiği klinikte gördüğü manzara karşısında adeta şok oldu. Kliniğin sterilize durumdan uzak olduğunu tespit eden Yataklı Tedavi Kurumu denetleyiciler, kliniği durumunu düzeltmesi için 3 gün süre verdi. 3 gün süre verilmesine rağmen kliniği kapatmayan Sağlık Bakanlığı bilerek sterilize olmayan bir kliniğin çalışmasına izin veriyor. Bilindiği gibi sterilize edilmemiş ortamlarda verilen sağlık hizmetleri Hepatit B ve Aids gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor.

Klinik çalışıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli eksik belgelerini tamamlaması için 3 gün süre verdiği G.G. Diş Kliniği’nin dün açık olduğu gözlemlendi. Kliniğin bir binanın ikinci katında bulunan yerinin hasta kabul ettiği ve randevu aldığı da kaydedildi.

Gür: "Üzerimize düşeni yaptık"

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür ise konuyla ilgili bilgileri doğruladı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumu’nun gelen ihbarları değerlendirerek denetim yapmak için kliniğe gittiğini söyleyen Gür, ihbarın diş teknisyeninin doktorluk yaptığı yönünde olduğunu söyledi. Denetim yapan ekiplerin diş teknisyenini içeride bulamadığını belirten Gür, onun haricinde kliniğin tescilinin olmadığını tespit ettiklerini söyledi.

Gür, ekiplerin kliniğin sterilize olmadığını da tespit ettiğini ve ciddi anlamda kirli olduğunu belirtti. Gür, eksik belgelerin tamamlanması için klinik yetkililerine süre verdiklerini ve bu işlemelerin yapılmasının ardından kliniği açabileceklerini kendilerine söylendiğini belirtti.

İş yargıya da intikal etti

Diş sağlığı sektöründen bazı kaynaklar, Mehmet Topal isimli kişinin ağızda çalışma yetkisi olmamasına rağmen halen daha hekimlik hizmeti verdiğini ifade ederek, bakanlığın yaptığı baskının üzerinden 1 hafta geçmiş olmasına rağmen kliniğin kapatılmadığını söyledi.
Konunun içerisine siyaset girdiğini kaydeden kaynaklar, Bakanlığa çeşitli yerlerden baskı yapıldığını da söyledi. Havadis’e ulaşan kaynaklar konunun yargıya da taşındığını ifade etti.