"2 Kasım Pazartesi Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" kapağıyla basılan Nokta Dergisi'nin 24'üncü sayısının kışkırtıcı ve isyana çağrı niteliğinde olduğu gerekçesiyle toplatılması ve el konulması kararı çıkarıldı. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan ise gözaltına alındı.

Nokta Dergisi'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının üzerine "2 Kasım Pazartesi Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" kapağıyla çıkardığı 24'üncü sayısının toplatılması ve el konulması kararı alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu Savcılığı tarafından Nokta Dergisi'nin 24'üncü sayısına ilişkin resen soruşturma başlatıldı. Savcılık, "suç işlemek için alenen tahrik" ve "Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik" suçundan başlattığı soruşturma kapsamında, derginin toplatılması ve el konulması talebinde bulunarak Nöbetçi 5'inci Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. Savcılık ayrıca derginin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan'ın gözaltına alınarak mevcutlu olarak ifadeleri alınmak üzere savcılığa getirilmelerini istedi.

"SÖZ KONUSU HABER KIŞKIRTICI VE İSYANA ÇAĞRI NİTELİĞİNDE"

Savcılığın talebini kabul eden Nöbetçi Hakimlik kararında, "Nokta Dergisi'nin söz konusu haberinin basın ve yayın özgürlüğü ve habercilik kapsamı dışında kışkırtıcı, eleştirinin ötesinde suç işlemeye alenen tahrik ve isyana çağrı niteliğinde yazı ve yorumlar içerdiği, buna göre talebin haklı usul, yasa ve yönetmeliklere uygun olduğu anlaşıldığından talebin kabulüne karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi. Hakimlik, "Suç işlemeye alenen tahrik" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında Nokta Dergisi'nin 2-8 Kasım 2015 tarihli 24'üncü sayısının toplatılmasına ve el konulmasına karar verdi.

GÜVEN VE ÇAPAN GÖZALTINA ALINDI

Alınan karar polis eşliğinde derginin bulunduğu binada dergi yetkililerine tebliğ edildi. Dergi binasında bulunan 24'üncü sayısı toplanırken, Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan gözaltına alındı.

18'İNCİ SAYISI "TERÖR PROPAGANDASI YAPMAK"TAN TOPLATILMIŞTI

Nokta Dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şehit cenazesinde selfie çekmiş gibi gösterilen görüntüyü 18'inci sayısının kapağında yayınlamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı, bu kapağın yayınlanmasıyla birlikte Nokta Dergisi hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından soruşturma başlatarak, Nokta Dergisi'nin 18'inci sayısının toplatılıp, twitter adresine erişimin engellenmesine karar vermişti.

Soruşturma kapsamında Nokta Dergisi'nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan tutuklama istemiyle Nöbetçi Hakimliğe sevk edilmişti. Çapan, hakimlik sorgusunun ardından adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmıştı.