Suna Erden

Mevsiminden dolayı bolca bulunan Çilek ülkenin dört bir yanında farklı farklı fiyatlardan satılırken, Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan bunun nedeninin yasa olmayışı olduğunu söyledi 

Kuzey Kıbrıs’ın tüm bölgelerinde sebze-meyve fiyatları arasında farklılar bulunuyor. Gazimağusa’da 1 lira olan domates, Güzelyurt’ta 2 liraya satılıyor. Bölgeden bölgeye fiyat farkı yaşanırken marketten markete de fiyatlarda değişiklik oluyor. Özellikle son zamanlarda çilek, erik, çağla gibi bolca bulunan meyveler de bölgeden bölgeye, marketten markete farklı fiyatlardan satılırken, bu rekabete sokakta tezgâh açanlar satıcılar da katılıyor. Ancak tezgâhlarda satılan çilek, çağla, erik marketlerden daha pahalıya satılırken, fiyatlardaki bu istikrarsızlığın asıl nedeni Hal Yasası olmayışı neden oluyor. 

"ELİMİZE TOPUZ ALIP GİTMEMİZ LAZIM" 

Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada bölgeden bölgeye fiyatlardaki farklılığın nedeninin yasal boşluk olduğunu, fiyat politikası belirlenmediği için haksız rekabet ve haksız kazanç oluştuğunu ifade etti. Hal Yasası’nın çıkması için 5 yıl uğraş verdiklerini ifade eden Doğan, “5 yıldır yorulduk. Kapıları aşındırmaktan bıktık. Söylediklerimiz siyasilerin bir kulağından giriyor, ötekinden çıkıyor. Her halde elimize topuz alıp gitmemiz lazım” dedi. 

"BİR KULAKLARINDAN GİRİYOR, ÖTEKİNDEN ÇIKIYOR" 

Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, bir ürünün fiyatının Girne’de, Gazimağusa’da, Lefke’de dolayısı ile tüm ülkede farklı olduğunu, marketten markete bile fiyatların ayrı olduğunu, serbest piyasa adı altında haksız satış yapıldığını belirterek, bu dengesiz tabloyu ortadan kaldıracak yasal çalışmanın yapılması gerektiğini söyledi. Ülkenin her yerinde aynı fiyat politikasının uygulanmasını öngören “Hal Yasası”nın yıllardır tozlu raflarda bekletildiğini, yetkililerin bu yasayı göz ardı ettiğini ifade eden Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, bir yasama yılının daha sonuna doğru gelindiğini ancak umutla bekledikleri yasa ile ilgili çalışmanın yapılmadığını söyledi. 

"FİYAT İSTİKRARI OLACAK"

Yasal boşluktan kimisinin haksız kazanç sağlarken kimisinin de haksızlığa uğradığını; emeğinin karşılığını alamadığını belirten Doğan, yıllardır aynı sorunlarla boğuşmaktan ve bu sorunlara çözüm bulunamamasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Doğan, Hal Yasası olması durumunda ürünlerin bir yerde toplanacağını, orada değerlendirileceğini, ülke genelinde fiyat istikrarı olacağını söyledi.