Emir Ertorun

Öğrenci İnisiyatifi, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaparak, Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) giriş sınavının iptal edilmesini protesto etti.

Sınava bir yıldır hazırlanan öğrencilerin mağdur edildiğini savunan Öğrenci İnisiyatifi, sınavın yapılmamasının gerekçelerinin açıklanmasını ve sınavın açılmasını istedi.

Liseden mezun olduktan sonra AÖA giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilerin kurduğu Öğrenci İnisiyatifi’nin eylemine Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) da destek verdi.

Öğrenciler bakanlık önünde düdükler çalarak kararı protesto etti, "AÖA açılsın sınav yapılsın", "sınav hakkımız emeklerimiz çalınmasın" sloganları attı. Eylemciler, "bir ay önce ihtiyaç varken şimdi neden yok", "amaç AÖA'yı kapatmak mı", "Bu sınav neden yapılmıyor bir açıklaması olmalı" yazılı pankartlar da açtı.

KTÖS adına basına açıklama yapan Münür Teralı, AÖA'ya düzenli sistemli, planlı ve öğretmen ihtiyacını karşılayacak şekilde öğrenci alınmasını istediklerini belirtti.

Okullarda emeklilikler, müdür ve müdür muavinliği atamalarından dolayı öğretmen ihtiyacının arttığını, bu yüzden AÖA'ya öğrenci alınmaması kararının yanlış olduğunu ifade eden Teralı, bu kararı eleştirdi.

Teralı, KTÖS olarak sınavın yapılmaması kararını "AÖA'nın kapatılması adımı" olarak gördüklerini ifade ederek, bunun sonuna kadar karşısında duyacaklarını vurguladı.

1471420319.jpg

Öğrenci İnisiyatifi basın bildirisini Ezgi Sadun okudu.

Bildiride, bugün eyleme katılan herkesin yaklaşık bir senedir ailelerin maddi manevi desteğiyle dershanelere giderek, AÖA giriş sınavına hazırlandığını ifade edildi.

İnisiyatif, bakanlığın daha önce okula; sınıf öğretmenliği, okul öncesi ve Karpaz kontenjanı olmak üzere 25 öğrenci kabul edileceğini açıkladığını, ancak bugün sınavın yapılmayacağının söylendiğini ve nedeni hakkında açıklama yapılmadığını kaydetti.

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova'dan açıklama ve sınavın açılmasını talep eden Öğrenci İnisiyatifi bildirisinde, "Bu duruma tepkisiz kalmayacağız, mağdur edildik, özel üniversitelere gitmek zorunda mıyız? Eğitim Bakanlığı önceden açıklanan şartlarda AÖA giriş sınavını yapma kararı alana kadar mücadelemiz büyüyerek devam edecektir" denildi.

MÜSTEŞARLA GÖRÜŞTÜLER, “TATMİN OLMADIK” DEDİLER

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylemi sürdüren Öğrenci İnisiyatifi ve KTÖS temsilcilerini Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Rauf Ataöv kabul ederek, bir süre basına kapalı görüştü.

Görüşme sonrası basına açıklama yapan KTÖS ve Öğrenci İnisiyatifi temsilcileri, görüşmede bakanlık tarafından kendilerine herhangi bir kesin veri sunulmadığını ve bu yıl öğretmen ihtiyacı olmadığının söylendiğini ifade ederek, "bize sebep gösterilsin açıklama net değildi tatmin olmadık, biz net açıklama istiyoruz. Net açıklama alana dek mücadelemiz sürecek" dedi.