Rana Sarro

 

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan kaçak olayına neşter vurulmaya başlandı. Kaçak müteahhitlik ve kaçak inşaatlar için yaklaşık 2 ay önce devreye giren ALO 170 ihbar hattına şuana kadar toplam 163 ihbar geldiği belirtildi.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ile Çalışma Bakanlığı işbirliğinde oluşturulan, ‘Alo 170’ ihbar hattına, şuana kadar toplam 163 ihbar gelirken, bunun ülkedeki kaçak işçi ve kaçak müteahhitlerin tespit edilmesini sağladığı belirtildi.

Kayıt dışı ekonomi, vergi kaçağı ve haksız rekabetin önüne geçilmesinde; ayrıca iş sağlığı ve güvenliğinin hayat bulmasında çok önemli bir adım olduğu belirtilen bu çalışma kapsamında, alınan ihbarlar neticesinde, birçok iş yeri mühürlenirken, kaçak çalıştırıldığı tespit edilen işçiler de sınır dışı edildi.

2 AYDA 163 İHBAR

Detay Gazetesi’nin İnşaat Müteahhitleri Birliği ‘Alo 170’ ihbar hattından aldığı bilgiye göre, Nisan ayından bugüne, yaklaşık 2 ayda toplam 163 vatandaş, ihbar hattına kaçak ihbarında bulundu. ‘Alo 170’ ihbar hattının, mesai saatlerinde hizmet verdiği belirtildi.

“VATANDAŞ YETERİNCE DUYARLI”

Projeleri kapsamında, ‘Alo 170’ ihbar hattına yapılan ihbarları değerlendiren Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “bu rakam vatandaşın yeterince duyarlılık gösterdiği anlamına geliyor” dedi. Cafer Gürcafer, bu çalışma neticesinde çok sayıda yerin mühürlendiğini açıkladı.

“EŞ ZAMANLI POLİS VE YARGI MÜDAHALESİ ŞART”

Kaçak sorununun giderilmesi ve bu çalışmanın netice vermesinde, eş zamanlı devlet müdahalesi ve eş zamanlı yargı veya polisin müdahalesinin önemine de dikkat çeken Gürcafer, “bunlar yapılmazsa, vatandaşın yaptığı bu ihbarlar, erken neticeye ulaşmazsa, zaman içerisinde vatandaş buna olan inancını da kaybedecek ve vazgeçecektir” diye konuştu.

“SİSTEM BU ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR”

Alınan ihbarlar üzerine Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitler Birliği’nin ihbar edilen yere gittiğini ve kaçak müteahhit tespit edilmesi halinde, inşaatın mühürlendiğini; kaçak işçi tespiti halinde ise, Çalışma Bakanlığı’nın gerekli müdahaleyi yaptığını belirten Gürcafer, “iş sağlığı ve güvenliği hususunda önlemler alınması gerekiyorsa, Çalışma Bakanlığı mühürler. Gerekli önlemler alındıktan sonra mühür kaldırılır” dedi.

“TEHLİKE ARZ EDEN DURUMLAR ORTADAN KALDIRILIYOR”

İş sağlığı ve güvenliği hususunun önemine dikkat çeken Gürcafer, “insan hayatını ilgilendiren, tehlike arz eden durumlar süratle ortadan kaldırılıyor. İş alanının güvenliği alınıyor” diye konuştu. İhbarlar üzerine gerekli olması halinde yargıya havale edilen durumlarda ise, yargı sürecinin süratli neticelenmesinin önemine dikkat çeken Gürcafer, “sistem şuanda çalışıyor. Bunların olması halinde sistem tamamlanacaktır” dedi. Gürcafer, bu çalışmanın kayıt dışı ekonomi, vergi kaçağı ve haksız rekabetin önüne geçilmesinde; ayrıca iş sağlığı ve güvenliğinin hayat bulmasında çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

“SSK DİYE ‘ALO 170’ ARANIYOR”

İnşaat Müteahhitleri Alo İhbar Hattı’nın, çok sayıda vatandaş tarafından Türkiye’de faaliyette bulunan SSK ile de karıştırıldığı ve ihbar hattının meşgul edildiği de belirtildi.

Bilindiği gibi, 183 telefon numaralı Acil Sosyal Hizmet Hattı’nın da diğer hatlar ile karıştırılarak sürekli meşgul edildiği bildirilmişti.