Arzu Köprülü

CTP Milletvekili Birikim Özgür, “Güncel Ekonomik Konular” başlıklı güncel konuşma yaptı.

Özgür Genel Kurul’daki konuşmasında, Brexit için İngiltere’de yapılacak referandumu ve İngiltere’nin bu noktaya geliş sürecini anlatarak Kıbrıs’ın bu referandumdan nasıl etkilenebileceğine değindi.

Kaynaklarını sadece kendi yurttaşları için kullanma isteğiyle verilecek bir kararın İngiltere’deki Kıbrıslıları da olumsuz etkileneceği bir süreç yaşanacağını belirten Özgür, İngiltere AB’den çıkarsa sterlinin değerinin düşeceğini ve İngiltere’deki Kıbrıslıların da gelirleri düşeceğinden Kıbrıs’a tatile gelmek konusunda farklı düşüneceğini söyledi.

Özgür, tüketicilerin alım gücünün de düşeceğinden bunun Kıbrıs için iyi bir şey olmayacağına inandığını, AB’den çıkışın geleceği temsil eden gençleri de yeni bir belirsizlikle karşı karşıya bırakacağını belirtti.

Alınması gereken tedbirleri değerlendirerek gündeme getirmenin görevi olduğunu kaydeden Özgür, İngiltere AB’den çıksa da çıkmasa da farklı değerlendirmeler gerektireceğini vurguladı.

Özgür, hükümetten de bu konuda neler yapılacağı ne gibi tedbirler aldığını öğrenmek istediğini söyleyerek, kendisinin bu konuda hükümetin herhangi bir açıklamasıyla karşılaşmadığını belirtti.

Özgür, hükümetin yaşanacak dalgalanmaları da öngörerek halkı bilgilendirmesi gerektiğini söyleyerek, hükümetin piyasadan kredi çekmesinin ekonomik olarak doğru olmadığını belirtti.

Türkiye ile protokolün imzalanmasının ardından bugün veya yarın kamu maliyesine 180 milyon TL’ye yakın para girişi olacağını söyleyerek, gelecek bu destekle neler yapılacağının kuruşuna kadar şeffaf şekilde açıklaması gerektiğini belirten Özgür, hükümetin bu parayı nasıl kullandığıyla ilgili denetleme yetkileri olduğunu söyledi.

Özgür, “eski saf Kıbrıs Türk solunun artık olmadığını ve bu kaynakların da halkın olduğunu anlatmaya devam edeceklerini” kaydetti.

Özgür, Koop Bank Yönetim Kurulu başkanlığına atamanın yada Özgürgün’ün kızının diploma törenine gidişin bu kaynakların nasıl kullanılacağını ve  “bal tutan parmağını yalar” mantığını açık ettiğini savundu.

ATUN

Ekonomi ve Sanayi Bakanı Sunat Atun, CTP Milletvekili Birikim Özgür’ün “Güncel Ekonomik Konular” konuşmasına cevap amacıyla yaptığı konuşmasında, 2010-2012 Ekonomik Programın ülkede “20 yıllık paradigma” oluşturduğunu, bu çerçevede hazırlanan 2016-2018 Ekonomik Programın geçen hükümet döneminden hazırlandığını, hükümetlerde imzaların ciddi bir şekilde uygulandığını kaydetti.

Koordinasyon Ofisi konusunda da atılan imzaların ardından “uygulamadım” demenin “siyaset” olduğuna işaret eden Atun, daha önce Türkiye’den gelen kaynakların bir şekilde cari hesaplar için kullanıldığını, ancak 2010-2012 döneminden sonra kaynakların altyapıya, yatırımlara gittiğini anlattı.

Atun, cari hesaplar için ayrılan kaynak küçültülürken altyapı yatırımlarına ayrılan kaynakların artırıldığını ifade ederek, böylece kaynakların halka daha eşit dağıtıldığını vurguladı.

Ekonomik Program çalışmaları sürerken borçlandıkları ve boşuna faiz ödedikleri konusunda eleştiriler aldıklarını da ifade eden Atun, programın imzalandığını, gerekli kaynakların açılacağını, bazı borçların ödeneceğini, piyasaya para akışının sağlanacağını, UBP olarak iktidar olmanın sorumluluğunu yerine getireceklerini kaydetti.

Geçmiş dönemde uygulanan ekonomik programlardan örneklemeler de yapan Atun, 2016-2018 Ekonomik Programının zamanında hazırlanıp imzalanmış olsaydı bu yıl içinde bu kadar sıkıntı çekilmeyeceğini ve borçlanma ile faize maruz kalınmayacağını anlattı.

Atun, gelecek hafta daha geniş bir açıklamayı rakamlarla yapacağını söyledi.