Teoman Turan

Türkiye'den 1.6 milyarlık yatırımla ve bin bir güçlükle 80 kilometrelik deniz geçişi 106 kilometrelik boru hattıyla KKTC'ye getirilen içme suyu hala denize dökülürken, birçok bölgede insanların yanı sıra hayvanların da susuzluk çekmesi sert tepkileri de beraberinde getirdi.

Lefkoşa’nın Hamitköy mandıralar bölgesinde hayvancılık yapan vatandaşlar, günlerdir su alamadıklarını belirterek, yaşanan duruma isyan ettiler. Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları’nın da katılımıyla dün bölgede eylem yapan üreticiler “1955’ten beri burada hayvancılık yapıyoruz. Bu kadar sıkıntıyı hiç yaşamadık” diyerek, hayvanların susuzluktan telef olduğunu belirttiler.

Türkiye’den gelen suyun Dikmen Belediyesi tarafından kesilmesi nedeniyle, hayvanların susuzluktan telef olduğunu söyleyen Hamitköy hayvan üreticileri, Belediye Başkanını eleştirirken, kendilerini  Hamitköy Barajı’na yönlendirenlere de tepki gösterdiler. Üreticiler, barajdaki suyun kirli olması nedeniyle hayvanlara su veremediklerini, yetkililerden bir an önce bu soruna çözüm bulmasını istediler.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları Diyalog’a yaptığı açıklamada, yetkililerin bir an önce bu soruna çözüm bulmasını istedi. Naimoğluları, “Türkiye’den gelen su boşu boşuna denize akıyor. Bizim hayvanlarımız da susuzluktan telef oluyor” dedi.

Naimoğluları şöyle dedi:

“Hayvancı şu anda susuz. Dikmen Beediye Başkanı’nı aradım. Kendisi boruların hava aldığını söylüyor.  Taşkent’ten gelen borulardan bir tanesinin de kesildiğini ve oradan hayvancıların kaçak su aldığını idda etti.  Su işleri ile ilgilenen arkadaşı aradım o da motorun yandığını söylüyor . 

Ama artık usandık. Günlerdir su akmıyor. Bu su, Su Dairesi’nin  sorumluluğundadır.  Bu sıcakta hem  hayvanlar ve hem de insanlar susuzdur. Hayvanlar ne içecek ? Bu ülkeye Türkiye’den suyu getirdik. Geçitköy Barajı su dolu.  Kullanılmayan su denize  akıyor. Ama Dikmen Belediyesi Türkiye’den suyu bize vermiyor. Dikmen Belediyesi’ne bağlı bütün yerlerde bu sorun yaşanıyor.  Bunun yanında bir çok bölgede de sorun var. Günlerdir Vadili ve y’e de su akmıyor.  

Paşaköy'de de su akmıyor

Bir suyun dağıtımını bile beceremiyoruz. Herkesin derdi su. Hem suyu pahalıya veriyorlar, hem de su yok.  Bu soruna erken bir zamanda çözüm bulunmalı. Hangi devirde yaşıyoruz. Bu konuda, Hükümet, Belediye ve  yetkililerin acilen çözüm bulması gerekiyor.”

Hayvan üreticileri ne dedi ?

Ahmet Mülazim Latif: “Bu suyu niye kestiler. Bu köyün hakkı yok mu bu suyu alsın.  Bu hayvancı susuz kaldı. Hayvanlar susuzluktan yıkılıyor. Göletten su alamayız. Göletteki suyu içen hayvanlar hastalanıyor. Hangi motor yandı ? Bu motor tamir olmaz mı ?  Yanan motor bellidir. Bu suyu versinler havuza akıtsınlar.  Sadece hayvan değil, süt kapları hangi suyla yıkanacak. “

Ünal Alimoda: “Sayın bakanın verdiği emirle açıldı bu su boruları. Bugüne kadar az da olsa geçindik. Yaklaşık 10 gündür Hamitköy hayvancısı su tankerleriyle birlikte bütün gün su taşıyor. Su bekliyoruz. Kimse bizimle ilgilenmiyor. Hayvancılar Birliği Başkanı bizimle ilgilendi. Hamitköy  havyancısı çok sıkıntılı. Bazı hayvanlarda düşme oldu. Veterinerler hayvanların susuzluktan dolayı hasta olduğunu tespit etti. Küçükkaymaklı’dan su taşımaya başladık. Ama bölgedeki suyun kalitesizliği nedeniyle hayvanlarda ishal ve düşmeye sebep oldu. 

"Hamitköy hayvancısı her zaman mağdur"

Hamtköy havyancısı her zaman mağdur.  Hamitköy’ün  yolu yok, suyu yok hiçbir şeyi yok.  21 sendir üreticiyim süt üzerinde. Bu ülkeye bir katkı için kendimi feda ettim. Soğuk sisteme geçtim. Herşeyi düzenli yaparım. Ama bu susuzlukla yürütemiyoruz bu işi. 3 gündür sinir komasına girdik. 

"Çocuk parmağı kadar vereceklerse hiç vermesinler"

Elbette su akacak ama geçmiş günlerde de kesildi.  Su açıldığı zaman çocuk parmağı kadar akıyor.  Böyle açılacaksa hiç açılmasın. Her gün 6 ton saatte su verileceği söylendi. Ve ilk başladığı gün verildi bu su. 2 inç su bize  yeter. Ama bunu yapmıyorlar. Bir inek günde bir varile yakın su içer. Çarpın bunları hayvan sayısına kadar. 80 inek 5 ton su içer günde. Devlet de bizden üretim bekler. Su yoksa nasıl üretim yapılacak ? Yolu da yapmıyorlar. Yürütemiyoruz. Bunu yetkililer duysun.”

Arif Çocuk (Hamitköy Hayvancılar Birliği Başkanı):

“Sesimizi Nazım Çavuşoğlu duydu ve suyu verdi. Ama Dikmen Belediyesi bizi zevkliyor. Bu su Su Dairesi’ne ait. Dikmen Belediyesi kullanacaksa alsın Türkiye’den gelen suyu kullansın.  Lefkoşa Belediyesi verirse bu suyu bizi kurtarmaz. 7 TL bizi kurtarmaz. 
Su sıcakta hayvancı mağdur oldu.”