Biyologlar Derneği, “üveyik avının” artık ülkede geçerliliğini yitirdiğini ifade ederek, 3 gün yapılması planlanan “üveyik avı” süresinin “Büyük Av”a aktarılmasını istedi.

Biyologlar Derneği, “AB Kuş Direktifi’nin” ülkede de güncellenmesi için mücadele başlattığını belirterek, üveyik avı konusunda hükümeti; “nesli tehlike altında olan bir türü avlamak yerine korumaya ve bu konuda alınacak kararları sürdürülebilir avcılık anlayışına uygun bir şekilde almaya” çağırdı.

Biyologlar Derneği adına yazılı açıklama yapan Dr. Nazım Kaşot, dernek olarak ülkede bilimsel verilere dayanan ve kuş popülasyonlarını dikkate alan sürdürülebilir bir avcılık yapılmasını savunduklarını vurguladı.

Üveyik (Streptopelia turtur) kuşunun ülkede uzun yıllar “Floranın ve Faunanın Korunması Emirnamesi’ne” göre koruma altına alındığını ve “avlanması yasak türler” listesinde yer aldığını ifade eden Kaşot, daha sonra bu kararın kaldırıldığını ve avlanmasının serbest hale getirildiğini kaydetti.

Birçok uluslararası kaynaktan alıntılar yapan ve üveyiklerin dünyada birçok yerde koruma altında bulunduğuna işaret eden Kaşot, KKTC’de de iklim koşullarının aşırı sıcak ve kurak olduğu için bu kuşların yanında birçok hayvanın da bu durumdan zarar gördüğüne dikkat çekti.

Kaşot, üveyik avcılığının, doğaya zarar vermekten ve türün neslinin tükenmesini hızlandırmaktan başka bir işe yaramayacağını ifade ederek, “Bu da bizleri sürdürülebilir avcılıktan uzaklaştıracaktır” görüşünü dile getirdi.

Ülkede son yıllarda kuş gözlemcilerinin de çok az sayıda üveyik gözlemlediğini ifade eden Kaşot, Merkezi Av Komisyonu’nun “tavsiye” niteliğinde avın 3 gün açılacağına dair karar aldığını belirtti ve bu av ısrarının “sürdürülebilir avcılıktan ne kadar uzak” olunduğunu gösterdiğini kaydetti.

Hayvanların içecek su dahi bulamadığı sıcak dönemde, yapılması planlanan bu avın “tam bir katliam” olduğunu ve doğaya zarar vereceğini ifade eden Kaşot, ayrıca özellikle üreme ve göç döneminde yapılan avcılığın bu türün sayısının azalmasında da oldukça etkili olacağına dikkat çekti.

“GELECEKTE BİR DAHA ÜVEYİK GÖREMEYECEĞİMİZ KESİNDİR”

Kaşot, Avcılık Federasyonu’nun bu gerçeği bile bile siyasileri de, tüm camiayı da bu yanlışa ortak etmeye çalıştığını savunarak, şunları kaydetti:

“Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi ve nesli tükenmekte olan bir hayvanın avcılığının yapılmaması gerekmektedir. Eğer ülkemiz üzerinden geçen göç yolunu kullanan üveyikleri bu şekilde tüketirsek gelecekte bir daha üveyik göremeyeceğimiz kesindir. Bu avın üveyiğin değişen statüsü nedeniyle anlamı kalmamıştır. Burada verilmesi planlanan üç günlük süre Büyük Av’a aktarılarak ne avcı mağdur edilir ne de bu kuşlar tehdit altına girer.”

Türkiye ve yurtdışından meslektaşları ile de bu konuda dayanışma içerisinde olduklarını vurgulayan Kaşot, ayrıca AB Komisyonu ile temasa geçtiklerini ve yapılan değişiklikler doğrultusunda AB Kuş Direktifi’nin güncellenmesi için mücadele başlattıklarını bildirdi.

Kaşot, dernek olarak hükümeti; “üveyik avı konusundaki yanlıştan dönmeye, federasyonun yaptığı hataya ortak olmamaya, nesli tehlike altında olan bir türü avlamak yerine korumaya ve bu konuda alınacak kararları sürdürülebilir avcılık anlayışına uygun bir şekilde almaya” çağırdı.