Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Biz koalisyon turlarına başladığımız zaman her şeyi konuşmak istiyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin,TBMM İdari Amiri Ahmet Gündoğdu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, eski Bakan Recai Kutan, milletvekilleri ve yabancı misyon şefleri katıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2002 Türkiye'si ile bugünün Türkiye'sinin iki farklı ülke denebilecek kadar ayrı olduğunu belirterek, göreve başladığı dönemde Türkiye'nin yıllık yüzde 66 faiz ödediğini dile getirdi. Borçlanma vadelerinin 9 ay olduğunu hatırlatan Babacan, "Artık tek haneli faiz, enflasyon rakamları Türkiye ekonomisinin gerçekleri olarak oturmuş durumda. Türkiye'nin borcunun milli gelire oranı geçen sene sonu itibariyle yüzde 33'e düştü. Yunanistan'da yüzde 160-170-180 gibi oranlarda alınan, Avrupa ortalaması yüzde 100 olan oran şu anda, sadece yüzde 33. Türkiye hızla sanayileşti ama aynı zamanda Türkiye tarımsal katma değerde ilk 10'a girdi" ifadelerini kullandı.

Babacan koalisyon ile ilgili partilerinin tüm istişare ve karar mekanizmalarında ortak görüş olarak, "Biz AK Parti olarak zihnimizi ve gönlümüzü açtık" felsefesini benimsediklerini söyleyerek, "Samimi olarak bir koalisyon arayışında olacağız. Pek çok partinin kırmızı çizgileri var, şartlar var, ilkeler var, prensipler var. Biz daha henüz masa etrafında oturup konuşmadan kırmızı çizgilerden, şartlardan bahsetmeyi doğru görmüyoruz. Bizim AK Parti olarak 2023 Türkiye'si ile ilgili çok ciddi hazırlıklarımız var. 2018 sonuna kadar takvime bağladığımız 25 alanda yapısal reformları açıklamış durumdayız" diye konuştu.

Babacan şunları kaydetti:

"Biz koalisyon turlarına başladığımız zaman her şeyi konuşmak istiyoruz. Türkiye ile ilgili beklentileri neler, hazırlıkları neler, düşündükleri neler? Kamuoyu önünde sarf edilmiş sözler var. Biz gerçekten samimi düşünceleri, yaklaşımları almak istiyoruz. Samimiyet olmazsa, iyi niyet olmazsa, gerçekçi bir şekilde masaya oturtulmazsa, sonuç almak mümkün olmaz."

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, siyasi partilere çağrıda bulunarak, "Temennimiz ülkemiz için hayırlı bir koalisyonun kurulmasıdır. Kurulacak hükümetin hak ve özgürlükler noktasında kazanımlarımızdan ve ekonomik hedeflerden vazgeçmemesi öncelikli bir konu olmalıdır. Daha güzelini elde etmemiz adına geldiğimiz noktayı yeterli bulmasak da, ekonomimizin geldiği yer ve refah seviyemiz hepimiz için önemli ve ortak bir kazanımdır. Askeri vesayetin kaldırılmasından, kişisel hak ve özgürlüklere kadar geniş bir alanda elde ettiğimiz kazanımlara sahip çıkmak öncelik olmalıdır" şeklinde konuştu.

Olpak, seçim kanunu, seçim barajı ve siyasi partiler kanununun değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.