Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Siyasi Partiler Yasası’nın dün Meclis Genel Kurulu’nda hiçbir değişiklik yapılmadan onaylanıp ikinci kez Cumhurbaşkanı’na gönderilmesini eleştirerek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Anayasa Mahkemesi’nden yasanın iptalini istemesini talep etti.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, basın toplantısı düzenleyerek, partisinin Siyasi Partiler Yasası hakkındaki görüş ve önerilerini anlattı.

İzcan, yasanın Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olması nedeniyle Meclis’e geri gönderildiğini anımsatarak, Mecliste temsil edilen 4 siyasi partinin de bu değişiklikleri komitede bile görüşülmeye değer bulmayarak Genel Kurul’da da aynı şekilde geri gönderilmesine karar verdiklerini belirtti.

Anayasaya göre ikinci kez gelen yasaları Cumhurbaşkanı’nın imzalamaya mecbur olduğunu ifade eden İzcan, “Cumhurbaşkanı uygun görürse imzalamakla beraber Anayasa Mahkemesi’ne iptali için başvurabilir. Bizim talebimiz budur” dedi.

BKP’nin Meclis’te temsil edilmediği için Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hakkı olmadığını belirten İzcan, yasanın niye hukuka ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunduklarını yasadan örneklerle anlattı.

Mevcut yasanın yüzde 3’ün üzerinde oy alan siyasi partilere milletvekili çıkaramasa da devlet katkısı alma hakkı tanıdığını vurgulayan İzcan, yeni yasada yüzde 3 oy almasına karşın milletvekili çıkaramayan siyasi partilere ilişkin devlet yardımı alınması kuralları yeni yasama döneminden itibaren yürürlüğe gireceği ifadesiyle bu hakkın ellerinden alındığını söyledi.

İzcan, “Anayasa’nın ekonomik olarak güçsüz partilerin elde ettikleri kazanımları diğer partilerin gasp etmesini engellediğini” ifade ederek, yeni yasanın sadece Meclis’te temsil edilen partilerin kendi çıkarlarını koruduğunu savundu.

Yapılan yasanın Meclis’te temsil edilen 4 partiye devlet desteğini 1 Ocak’ta verirken diğer partilere, yani bugünkü durumda BKP’ye ancak yeni seçimin ardından verdiğini işaret eden İzcan, yürürlüğe girmesi istenen Siyasi Partiler Yasası’ndaki maddeleri tek tek ele alarak ayrıntılı bilgi verdi.

TDP’YE ELEŞTİRİLER

İzcan, yasadaki düzenlemeyi Meclis’teki 4 partinin isteyerek ve anlaşarak yaptığını ileri sürerek, “Daha ayıbı ise ittifak yaptığımız TDP’nin de tüm bu kararların altında onayının olmasıdır” dedi.

“TDP’nin hiç olmazsa çekimser kalabilecekken her zamanki gibi diğer partilerle birlik olarak BKP’ye bu kötülüğü yaptı” diye konuşan İzcan, “Gün gelir bunun da hesabı sorulur” ifadelerini kullandı.

İzcan, bu yasanın sadece BKP’nin güçlenmesini engellemek için yapıldığı ileri sürerek, “Bunu yapanları halka havale ediyoruz, kınıyoruz, protesto ediyoruz” dedi.

İzcan, Cumhurbaşkanı’nın düzeltilsin diyerek geri gönderdiği yasanın Meclis’ten aynen tekrar geçmesi halinde imzalamasının zorunlu olacağını bilerek göndermesini de doğru bulmadıklarını kaydederek, son dönemde hükümetin Cumhurbaşkanı’na nispet olsun diye bazı davranışlarda bulunduğunu iddia etti.