BKP ile AKEL, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için sürdürülen müzakerelere destek amacıyla birlikte çalışma kararı aldı. BKP ve AKEL, biri müzakerelerde görüşülen konular, diğeri ise, iki partiyi halklarla buluşturacak etkinliklerin programlanmasına ilişkin olmak üzere iki çalışma grubu kurma kararı aldı. İki parti kayıp şahısların bulunması konusunda da birlikte çalışacak.

AKEL Genel Sekreteri Andreas Kiprianu başkanlığındaki heyet, bugün Birleşik Kıbrıs Partisi’ni (BKP) ziyaret ederek, Genel Başkan İzzet İzcan ve parti heyetiyle görüşme gerçekleştirdi.

BKP Genel Başkanı İzcan ve AKEL Genel Sekreteri Kiprianu, yaklaşık bir saat süren görüşmenin başı ve sonunda açıklama yaptılar.

İZCAN: “TAKVİM VAR; MAYIS 2016”

İzcan, görüşme sürecinin ilerlediğini, bazı konularda ciddi ilerlemeler yaşandığını söyleyerek, barış ve çözüm isteyenlerin daha aktif olması gerektiğini belirtti.

İzcan, müzakerelerde takvim olmadığının söylendiğini ancak takvim olduğunu, bunun da Güney Kıbrıs’taki seçimler öncesi yani Mayıs 2016 olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin AKEL ile birlikte şehitliklerin ziyaret edilmesi sırasında karşı karşıya kalınan tepkiyi sorması üzerine İzcan, tarihle ve geçmişle yüzleşmek ve uzlaşmak gerektiğini söyledi. İzcan, geçmişte trajediler yaşandığını, acılar çekildiğini bunların hassas konular olduğunu belirterek, “Yüzleşme Komisyonları” kurulması gerektiğine işaret etti.

Görüşme sonrası, alınan kararlara da değinen İzcan, yararlı bir görüşme yaptıklarını, iki partinin farklı konularda ortak iki çalışma grubu kurmaya karar verdiğini söyledi.

İzcan, ilk grubun beş kişiden oluşacağını, müzakerelerde görüşülen konuları ele alacaklarını, farklılıkları minimize ederek görüşme sürecine katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

İki kişiden oluşacak ikinci grubun, iki partinin iki tarafta yürüteceği aktiviteleri programlayacağını söyleyen İzcan, “Bu grubun üyeleri bizi halkla buluşturacak aktiviteleri planlayacak” diye konuştu.

Kayıplar konusunda da bir çalışma başlatmaya karar verdiklerini belirten İzcan, Kayıplar Komitesi’ne kayıpların bulunması için gerekli bilgilerin durma noktasına geldiğini, tıkanma yaşandığını ifade etti. İzcan, bu konuda da birlikte çalışma kararı aldıklarını, BKP’nin bir organ oluşturarak kayıplarla ilgili bilgi toplayacağını belirtti.

Halka çağrı yapan İzcan, kayıplarla ilgili bilgisi olanların BKP’ye başvurmasını istedi. İzcan, kaynaklarını açıklamayacaklarını kaydetti.

KİPRİANU: “İKİ HALKIN ÇÖZÜMÜ DESTEKLEMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

AKEL Genel Sekreteri Andreas Kiprianu, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için sürdürülen müzakere sürecinin başarıya ulaşması için yardım ve destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Barışa ve çözüme inananların bunu sağlamak adına birlikte çalışması gerektiğini belirten Kiprianu, bu çerçevede çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Çözüme ulaşamamanın her iki taraf için de olumsuz sonuçları olacağını söyleyen Kiprianu, iki halkın da varılacak anlaşmayı desteklemesi için çalışacaklarını belirtti.

İki toplumun da geçmişte hatalar yaptıklarını söyleyen Kiprianu, barışın sağlanması ve hataların yeniden tekrarlanmaması için çalışacaklarını vurguladı.

Görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ise,  yararlı bir görüşme olduğunu belirten Kiprianu, müzakere sürecinin başarılı olması için tüm kesimlerin elinden geleni yapması gerektiğini dile getirdi.

Alınan kararlara ilişkin bilgi veren Kiprianu, ortak iki çalışma grubu kurulacağını, birinin müzakere sürecinde görüşülen konuları ele alacağını, amaçlarının müzakerecilere fikir vermek olduğunu söyledi.

İkinci grubun etkinlikler organize edileceğini, etkinlilerde Kıbrıs sorununu anlatmayı hedeflediklerini belirten Kiprianu, kayıp şahıslarla ilgili bilgisi olanlara da, açıklamaları çağrısında bulundu.