BKP Basın Bürosu’na göre, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan gecede yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için devam eden müzakerelere değinerek “Temel hak ve özgürlüklere yasakcı bir yaklaşım ileride ciddi sıkıntılara neden olur. Geçici derogasyon adı altında bir takım önlemler alabiliriz. Bu gayet normaldir, ancak dolaşım, yerleşim ve mülk edinme özgürlüğünü ilelebet yasaklayamazsınız” dedi.

Garantiler başlığı hakkında da İzcan, “Ancak güvenliği öne sürerek Kıbrıs’ı ilelebet tutsak tutacak bir garanti sistemini kabul etmemeliyiz. Böyle bir garanti sistemine, Kıbrıs’ın artık ihtiyacı yoktur. Korku üstüne siyaset yaparak çözüm elde edemezsiniz” dedi.

Özellikle Kıbrıs Rum  toplumunun siyasi eşitliği hazmetmesi gerektiğini, hiçbir toplumun diğerine tepeden bakmaması gerektiğini kaydeden İzzet İzcan, “Unutmayalım ki demokrasi azınlıkta olanların hakları korunduğu ölçüde gelişir ve buna hepimizin ihtiyacı olur” dedi.

Birleşik bir Kıbrıs’ın Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar tarafından birlikte inşa edileceğini kaydeden İzcan, görüşme sürecine aktif destek vermeye ve nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü şovenizme, fanatizme ve milliyetçiliğe birlikte karşı durmaya devam edeceklerini belirtti.

“ÇÖZÜM UMUDUNU ÖLDÜRMEK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPAN KESİMLER VAR”

Son dönemde ortaya çıkan çözüm umudunu  öldürmek için ellerinden geleni yapan kesimlerin bulunduğunu kaydeden İzcan, her iki taraftaki çözüm karşıtlarının farklı gerekçeler sunsalar da 1974 sonrası oluşan statükonun devam etmesini savunduklarını ileri sürdü.