Birleşik Kıbrıs Partisi(BKP) Kadın Meclisi,KKTC’de kadına yönelik şiddetin korkunç boyutlara ulaştığını savundu.

BKP Kadın Meclisi adına “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü” dolayısıyla mesaj yayımlayan Yazgülü Gürbudak, KKTC’de her 3 kadından 1’inin şiddete uğradığını içeren araştırma bulunduğuna işaret etti.

Gürbudak, kadına yönelik şiddetin gelişmiş ülkeler olarak nitelenen ülkelerde dahi, kadınların ortak ve süregelen sorunu olduğunu söyledi.

Gürbudak, kadına yönelik şiddet, baskı ve tacizde bulunanların en ağır şekilde cezalandırılması, kadına destek mekanizmalarının artırılması, şiddet mağduru kadınlar için Kadın Dayanışma Evleri’nin açılması, kadının ev içi emeğinin ücretlendirilmesi, ev emekçisi kadınların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılması, kadının yaşamın her alanında eşit katılım ve temsiliyetinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesinde eğitimin sisteminin değişmesinin çok önemli bir boyut olduğunu belirten Gürbudak, “Eğitim sistemi ve müfredatlar, toplumun, toplumsal cinsiyet rolleri algısının yeniden biçimlenmesini, şiddetin her türlüsünün bir insan hakkı ihlali olduğunun toplumda yerleşmesini sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir”  dedi.