İzcan yazılı açıklamasında, Anglo-Amerikan emperyalizminin ve kendilerine “milliyetçi” diyen fanatiklerin Kıbrıs’taki toplumları birbirinden ayırmaya çalışırken Kavazoğlu ve Mişaulis’in ısrarla “ortak vatan ve barış” mücadelesini sürdürdüklerini vurguladı.

İzcan, bu çerçevede “Kıbrıs’ı bölmeye ant içmiş faşistlerin hunharca katlettikleri iki halk kahramanının anısı önünde saygı ile eğildiklerini” kaydetti.

Kavazoğlu ve Mişaulis’in köy köy gezip taksime karşı çıktıklarını anlatan İzcan, Kıbrıs halkına karşı düzenlenen emperyalist komplolara karşı halkı bilinçlendirip, bağımsızlığı savunduklarını kaydetti.

İzcan, bugün yüzlerce Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumun onların açtığı yoldan ilerlediğini belirterek, Birleşik Kıbrıs Partisi’nin Kavazoğlu ve Mişaulis’in yıllar önce savundukları değerlere sahip çıkmaya ve onların açtığı yoldan ilerlemeye devam edeceğini vurguladı.

İzzet İzcan, “yeniden birleşme ve federal çözüm mücadelesinin kararlı bir şekilde sürdürüleceğini ve başarıya ulaştırılacağını” vurguladı.