Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Örgüt Sekreteri Salih Efendi, Mersin Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santralin; Türkiye, Kıbrıs ve tüm Akdeniz için büyük bir tehdit olduğunu belirterek, bir an önce durdurulması gerektiğini savundu.

Efendi yaptığı açıklamada, nükleer santrallerin her an patlamaya hazır saatli bir bomba olduğunu iddia ederek, şu görüşleri belirtti:

“11 Mart 2011’de Japonya’daki deprem ve tsunami sonucu Fukuşima Nükleer Santrali’nde meydana gelen kazanın ardından tüm dünyada nükleer enerjiden temiz enerjiye yönelim vardır. Birçok Avrupa ülkesi nükleer santrallerini kapatacaklarını açıklamışlardır. Nükleer felakete maruz kalmış, sık ve şiddetli depremlerin yaşandığı bir ülke olan Türkiye, kesinlikle nükleer santral planlarına son vermeli.”

“KUZEY KIBRIS’A ÖNERİLEN NÜKLEER SANTRALE KESİNLİKLE KARŞIYIZ”

Kuzey Kıbrıs’a yapılması önerilen nükleer santrale kesinlikle kesinlikle karşı olduklarını belirten Efendi, ülkenin rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir temiz enerjiye yönelmesi ve bu alanda yatırımların önü açılması gerektiğini vurguladı.

“KIB-TEK BATAKTAN KURTARILMALI VE VERİMLİ ÇALIŞTIRILMALIDIR”

KIB-TEK’in verimli çalıştırılması ve ekonomik bataktan kurtarılmasının şart olduğunu da ifade eden Efendi, “En büyük suçlu kurum yönetimi ile hükümettir. Maliye kendi borcunu bile ödememektedir. Kurumda astronomik maaşlara dayalı ayrıcalıklı sistem kaldırılmalı, kurumun her kuruşu denetlenmeli ve tahsilatlar gününde toplanmalıdır” dedi.

Efendi, aksi durumda Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun sonu Kıbrıs Türk Hava Yolları sonu gibi olacağını ileri sürerek, kurumun köklü bir reforma tabii tutularak özerk bir yapıya kavuşturularak içine düştüğü bataktan kurtarılması gerektiğine işaret etti.